M Imre üzente 2 hete

Egy csaknem 3 tonnás űrszemét fog visszazuhanni hamarosan a Földre – írja a Space.com. Az egy raklapnyi használt akkumulátort még 2021 márciusában indították útnak a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) és magyar idő szerint várhatóan idén március 8. 13:30 és március 9. 9:30 között lép majd be a légkörbe.

A szakértők szerint az űrhulladék érkezése nagy fénnyel és akár hangrobbanással is járhat majd. Jonathan McDowell csillagász egy bejegyzésben azt közölte, az objektum nem ég majd el teljesen a légkörben, nagyjából fél tonnányi törmelék valószínűleg becsapódik valahol.
https://24.hu/tech/2024/03/08/harom-tonnanyi-urszemet-zuhan-vissza-a-foldre/

Egy másik kutatónak, Marco Langbroeknek pedig sikerült felvennie a bolygónk felé közeledő akkumulátorokat is, a videót pedig megosztott az X-en.

In a very clouded sky, I nevertheless managed to capture the #ISS EP Battery that will reenter tomorrow, as a bright and fast object.
From Leiden, the Netherlands, WATEC 902H2S + 1.2/50 mm pic.twitter.com/baKDfT1wWU
— Dr Marco Langbroek (@Marco_Langbroek) March 7, 2024
https://twitter.com/Marco_Langbroek/status/1765818780947550311

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Az ISS nemcsak kering a Föld körül, hanem ezzel együtt folyamatosan zuhan is felé – ennek köszönhető az is, hogy az emberek súlytalanul lebegnek a fedélzetén. Éppen ezért olykor szükség van arra, hogy bekapcsolják egy éppen az űrállomás kikötőjében található űrhajó hajtóműveit, ezzel növelve a keringési magasságot.
https://24.hu/tech/2024/02/05/video-nemzetkozi-urallomas-hajtomuvek-lebego-urhajosok/

Ez történt január 27-én is, Jasmin Moghbeli asztronauta pedig felvette, hogy mi történik vele is társaival a folyamat közben. A videón az látható, amint az egy helyben lebegő emberek lassan hátrafelé kezdenek siklani a „levegőben”, amint bekapcsolnak a hajtóművek.
https://twitter.com/AstroJaws/status/1753079551561716002

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Loral O'Hara, a Nemzetközi Űrállomás egyik lakója Hálaadás alkalmából ezeket a zoknikat viselte.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1325873201618597&set=a.1024751711730749

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Egy éjszaka Prágában | A hét képe

Ha másképp nem, akkor egy az űrből készült fényképen látogassunk el Csehország fővárosába.

Az itt bemutatott felvételt nem egy földmegfigyelő műholdról, hanem a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről készítették Prága fölött elrepülve.
https://www.urvilag.hu/article.php?id=10532

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

Kísérlet céljából fürjtojásokat küldenek az ISS-re
Utoljára a Mir űrállomáson végeztek hasonló kísérleteket fürjekkel. A tojásokkal a madárpopuláció mikrogravitációban való fenntartható létezésének lehetőségét szeretnék tanulmányozni.
https://spacejunkie.hu/kiserlet-celjabol-furjtojasokat-kuldenek-az-iss-re/

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Kölcsönös egymásrautaltság és pótolhatatlan kutatási infrastruktúra – ezek is szerepet játszhatnak abban, hogy Oroszország végül 2028-ig meghosszabbította az űrállomás támogatását.

Az ukrajnai agresszió kezdetén, amikor a nyugati világ számos együttműködést, közöttük tudományos kollaborációkat is megszakított Oroszországgal, az orosz űrügynökség, illetve annak putyinista elnöke, Dmitrij Rogozin azzal fenyegetőzött, hogy ők a szankciókra reagálva befejezik a Nemzetközi Űrállomással (ISS) kapcsolatos együttműködést a NASA-val, illetve az Európai Űrügynökséggel (ESA). Ez szerintük az űrállomás végét jelentette volna, és már azt is felvetették, hogy emiatt az ISS a Földre fog zuhanni.

Mostanra viszont meggondolták magukat. Oroszország bejelentette, hogy egészen 2028-ig meghosszabbítják az ISS támogatását, amit nagy megnyugvással konstatáltak azok a kutatók, akik munkássága az ISS-en végzett kísérletektől függ, míg más optimista kommentátorok mindezt annak jeleként értékelik, hogy a tudomány – és különösen az űrkutatás – felül tud emelkedni a földi konfliktusokon. A kissé cinikusabb vélemények viszont megjegyzik, hogy az oroszok rájöttek, hogy ha kiszállnak az ISS-ből, akkor értelmezhető űrprogram nélkül maradnak, ami még nagyobb megszégyenülés volna, mint a mostani visszatáncolás a korábbi fenyegetőzésektől.
Egymásra vannak utalva

Az ISS főként a mikrogravitációban végezhető kísérletek számára fontos, sőt pótolhatatlan kutatási infrastruktúra. Nincs ugyanis még egy olyan berendezés a Földön (pontosabban a földön kívül sem), amelyen jelenleg mikrogravitációs kísérleteket tudnának emberek végezni – minthogy az ISS az egyetlen olyan személyzettel ellátott űreszköz, amely tartósan az űrben tartózkodik.

A Nemzetközi Űrállomást Oroszország mellett 14 másik állam üzemelteti, és mindegyikük elítélte az ukrajnai agressziót. Ennek (és a fenyegetőzések) ellenére az űrállomás fenntartása és üzemeltetése mindeddig gördülékenyen zajlott. Ennek érdekében a nemzetközi szankciók közül gondosan kiemelték az ISS működtetéséhez szükséges technológiákat és árucikkeket, hogy az oroszok ne hivatkozhassanak erre, ha esetleg szabotálni próbálnák az űrállomást.

Sokáig az orosz Szojuz űrhajóktól függött az űrállomás ellátása, illetve a cserélődő legénységek oda-vissza szállítása. De az utóbbi időben a SpaceX is egyre nagyobb szerepet vállal az űrállomás és a Föld közötti forgalom bonyolításában, így a Roszkozmosz újabb ütőkártyától esett el. Ettől még azonban kétségtelen, hogy az ISS orosz és amerikai moduljai egymásra vannak utalva.
https://hang.hu/kulfold/nemzetkozi-urallomas-miert-maradtak-megis-a-kiszallassal-fenyegetozo-oroszok-154286

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Crew-5: négyen újra a Földön

Visszatért 157 napos küldetéséről a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Crew Dragon űrhajó két amerikai, valamint egy-egy japán és orosz utasa.

A NASA űrhajósai, Nicole Mann (parancsnok) és Josh Cassada, valamint a Japán Űrügynökség (JAXA) részéről Vakata Koicsi és az orosz Roszkoszmosz részéről Anna Kikina a SpaceX Crew Dragon Endurance űrhajójának visszatérő kabinjában ma, március 12-én magyar idő szerint 3:02-kor ereszkedtek le a Mexikói-öböl vizére, a Florida Tampa partjai közelében. (Helyben ekkor még március 11-ét mutatott a naptár.)

A Crew-5 személyzet tagjai bő öt hónapot töltöttek munkával az ISS-en, tavaly október 5-én indultak Floridából, a NASA Kennedy Űrközpontjából. Leváltásukra nemrég, március 3-án érkezett négy másik űrhajós a Crew-6 küldetés keretében, a Crew Dragon Endeavour űrhajóval. Az átadás-átvétel napjaiban 11 fősre duzzadt az ISS lakóinak létszáma, beleértve a Szojuz MSZ-22/23 három utasát is.
https://www.urvilag.hu/az_urallomas_es_az_usa/20230312_crew5_negyen_ujra_a_foldon

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Minden idők legerősebb rakétarendszerét, a Starshipet tesztelte Elon Musk űrvállalata, a SpaceX, helyi idő szerint csütörtökön.

A jármű alsó szegmensében elhelyezkedő 33 hajtómű közül 31 indult be egyszerre, mindössze pár másodpercen át tartott az össztűz, melyet a mérnökök static fire tesztnek neveztek. Előtte a helyükre kattantak azok az eszközök, melyek biztosították, hogy a rakéta ne induljon el – számolt be róla a BBC hírportálja.

Első repülésekor a Starship lesz a valaha volt legnagyobb erejű rakétarendszer. Ha a SpaceX elégedett a csütörtöki teszt eredményével, a Starship már a következő hetekben felszállhat. A rakétapróbát a texasi-mexikói határon lévő Boca Chicában, a SpaceX kutatő-fejlesztő létesítményében végezték.

Elon Musk a Twitteren azt írta, csapata a teszt előtt kikapcsolta az egyik hajtóművet, egy másik leállította magát, így összesen 31 indult be. Azonban ezek „elegendőek a pályára álláshoz” – tette hozzá Musk.
https://itcafe.hu/hir/spacex_starship_teszt.html

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A SpaceX június 19-én, hajnalban Cape Canaveralról elstartolt Falcon–9 rakétája amerikai mocsárciprusok ligete fölött tör az égbe. Mac Stone fotósnak egy éven belül már másodszor kedvezett a véletlen és a jó szerencse, újra sikerült lencsevégre kapnia a SpaceX egyik rakétáját, jóllehet nem ezért érkezett; az ingoványt készült fényképezni. Már nincs olyan nagy felhajtás a kilövések körül, mondja: „Belépünk lassan a korba, amikor már mindennapos ügy lesz az űrutazás.”
https://ng.24.hu/magazin/2022/12/12/egi-varazs-az-ev-natgeo-kepei-2022-ben/
-- A floridai Blue Cypress-tó

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Ismét parancsnokváltás volt a Nemzetközi Űrállomáson, ugyanis Samantha Cristoforetti, aki a tisztséget néhány hétig betöltötte, csütörtök éjjel hazaindul a Crew-4 személyzet tagjaként a Földre.
https://spacejunkie.hu/hir/szergej-prokopjev-az-iss-uj-parancsnoka

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A Nemzetközi Űrállomáson töltött hónapok után hazatértek a Crew-4 küldetés űrhajósai. A féléves missziójuk alatt rengeteg tudományos kísérletet hajtottak végre. Cikkünkben érdekes információkat találhattok ezekről, így csak ajánlani tudjuk írásunk elolvasását!
https://spacejunkie.hu/hir/a-crew-4-tudomanyos-utazasa-az-urallomas-fedelzeten-2

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A sokak számára csodás fotóiról ismert Samantha Cristoforetti, az ESA űrhajósnője hamarosan a Nemzetközi Űrállomás parancsnokává válik. A felelősségteljes posztot Oleg Artyemjevtől, a Roszkoszmosz űrhajósától fogja átvenni, aki ez év májusától viseli ezt a státuszt.
https://spacejunkie.hu/hir/samantha-cristoforetti-hamarosan-az-iss-parancsnoka-lesz-2

Összesen három űrhajósnő négyszer töltötte be ezt a tisztséget:
- Peggy Whitson (Expedíció-16)
- Sunita Williams (Expedíció-33)
- Peggy Whitson második alkalommal (Expedíció-51)
- Shannon Walker (Expedíció-65)

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Zseniális felvétel Ben Coopertől!
A felvételen a Nap mellett látható a SpaceX Falcon-9 rakétája úton a világűrbe, rakterében a Starlink 4-25 küldetés műholdjaival.
A megfelelő expozíciós idő eltalálása külön tapsot érdemel, ugyanis rengeteg munka és tervezés áll egy ilyen fotó mögött :)
Az eredeti tweet megosztás:
https://twitter.com/.../status/1551231096607719424/photo/1

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Először indul európai nő űrsétára

Samantha Cristoforetti lesz Oleg Artyemjev társa azon a holnapi űrsétán, amelynek során az ISS legújabb orosz modulján található robotkart szerelik össze.

A Nauka multifunkciós kutatómodul, az Európai Robotkarral együtt tavaly csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz, a július 29-ei érkezése méghozzá elég emlékezetesre sikerült, miután a dokkolás után alig néhány órával a modul hajtóműve működésbe lépett és elfordította az egész ISS-t egy rövid időre. A probléma megoldása után (a hivatalos álláspont szerint egy téves parancs végrehajtása miatt történt az incidens) a Naukát végül birtokba vették az orosz kozmonauták és az egységen található Európai Robotkart is elkezdték összeszerelni. Ez a robotkar fog segítséget nyújtani az ISS orosz szekciójának a jövőbeli szállítmány-, vagy éppen legénység-mozgatási feladatokban, a flexibilis robot emellett nagyban megkönnyítheti a javítási munkálatokat is, sőt, akár időnként a hosszas előkészületeket igénylő és potenciálisan veszélyes űrséták számát is csökkenteni lehet a használatával.

Ahhoz azonban, hogy a kar működőképes legyen és készen álljon az üzembe helyezésre, még négy űrbeli szerelési misszióra van szükség: kettőt már korábban elvégeztek a kozmonauták, a mostani harmadik küldetést pedig Oleg Artyemjev mellett Samantha Cristoforetti, az ESA űrhajósa fogja végrehajtani. Cristoforetti feladata a nagyjából hét órás űrséta alatt többek között az űrállomáson kívül elhelyezett vezérlőegység installációja és a hőszigetelés biztosítása lesz, valamint gondoskodnia kell róla, hogy a kamera panelei elég tiszták legyenek ahhoz, hogy a lézeres irányítás megfelelően működhessen, mikor a robotot mozgatni kell.
https://raketa.hu/eloszor-indul-europai-no-ursetara
___

Samantha Cristoforetti (Milánó, 1977. április 26. –) olasz pilóta, mérnök/vegyészmérnök, női űrhajós.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Samantha_Cristoforetti

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Korábban felrobbantott orosz katonai műholdat került ki az ISS

Az IFL Science beszámolója szerint a műhold darabjait kellett kikerülnie az ISS-nek, a törmelék 2021. november 15-én keletkezett, amikor Oroszország megsemmisítette saját katonai műholdját, a Cosmos 1408-at. Az 1982-ben felbocsátott műholdat egy szárazföldi rakéta robbantotta szét.

A Cosmos 1408 megsemmisítésének hatására elég sok űrszemét jött létre, hiszen egy 2200 kilogrammos objektumról beszélünk. A darabok folyamatosan lassulnak, majd végül elégnek majd a légkörben, de ez a folyamat akár egy évtizedig is eltarthat.

Az űrszemét egyre több gondot okoz a világűrben, az ISS rendszeresen kényszerül kitérő manőverekre annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést a kozmikus hulladékokkal, amelyek becsapódás esetén akár tönkre is tehetik az űrállomást.

Már korábban is volt probléma a Cosmos 1408 darabjaival:

-- a robbantás után félő volt, hogy a szétszóródott törmelék a Nemzetközi Űrállomásnak ütközhet, az ISS legénységének pedig emiatt biztonsági okokból egy időre át kellett szállnia az űrállomáson dokkoló két űrhajóba. Végül nem történt ütközés, és az űrállomás nem sérült meg.
https://24.hu/tech/2022/04/26/nemzetkozi-urallomas-iss-orosz-katonai-muhold-kitero-manover/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Két amerikai, egy izraeli és egy magyar származású kanadai űrhajós nyolc napot tölt az ISS-en, ahol 25 különböző tudományos kísérletet végeznek majd el, és oktatási programokban vesznek részt.

A 2016-ban alapított Axiom Space vállalat első emberes küldetése Elon Musk SpaceX-jének Endeavour nevű, Crew Dragon típusú űrhajójával valósul majd meg, amelyet a tervek szerint holnap 17:17-kor lőnek fel egy Falcon 9 rakétával a NASA floridai Kennedy űrközpontjából. Az űrrepülést a 63 éves Michael López-Alegría spanyol-amerikai űrhajós vezeti majd, akinek ez lesz az ötödik útja a világűrbe, három űrrepülőgépes küldetés és egy Nemzetközi Űrállomáson való hét hónapos tartózkodás után.

Az űrrepülőgép-program lezárásával az Egyesült Államok 2020. május 30-án, 9 év kihagyás után indított újra amerikai űrhajón asztronautákat a 2000 óta működő ISS-hez. A költséghatékony, részben újra használható Falcon 9 hordozórakétáival az űripart forradalmasító SpaceX Crew Dragon űrhajója azóta további négy sikeres repülésen van túl, köztük a SpaceX által lebonyolított Inspiration4 küldetésen, amelynek során négy civil több mint két napot töltött Föld körüli pályán.

Az összesen 10 napig tartó, 2020 márciusa óta tervezett űrrepülésen Michael López-Alegría mellett három, az útért fejenként 55 millió dollárt fizető magánűrhajós vesz részt, akiknek mind ez lesz az első űrrepülésük. Egyik közülük a 72 éves amerikai Larry Connor ingatlanbefektető lesz, aki szabadidejében műrepülő, autóversenyző, és 2021-ben több, a Mariana-árokban 11 ezer méteres mélységbe jutó merülésen is részt vett a Triton Submarines vállalat speciális tengeralattjáróján.
Michael López-Alegría veterán űrhajós, aki korábban három űrrepülős küldetésen is részt vett, és összesen tíz űrsétát tett

Hozzájuk csatlakozik a 64 éves Eytan Stibbe izraeli üzletember, aki a Columbia-űrsikló 2003-as katasztrófájában életét vesztő izraeli űrhajós, Ilan Ramon parancsnoksága alatt szolgált F-16-os vadászpilótaként, és az 1982-es libanoni háború során részt vett egy Szíria elleni hadműveletben. A negyedik helyet az 53 éves Mark Pathy kanadai üzletember és filantróp foglalja majd el, akinek apai nagyszülei magyarok voltak. Pathy az űrállomáson a fájdalomérzékelést, és az űrrepülés immunrendszerre mért hatását vizsgáló kísérleteket végez majd.
https://qubit.hu/2022/04/07/magyar-szarmazasu-kanadai-uzletember-indul-holnap-a-nemzetkozi-urallomasra

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Elindult a Szojuz MSz-21 a Nemzetközi Űrállomásra

Elindult az idei első emberes orosz küldetés, egyben az orosz űrutazás első kizárólag a Roszkoszmosz űrhajósaiból álló személyzete a Nemzetközi Űrállomásra. A Szojuz MSz-21 magyar idő szerint 16:55-kor hagyta el bajkonuri 31/6 indítóállást és kezdte meg az emelkedést. Miután megfelelően levált a négy darab első fokozatként működő oldalsó gyorsítórakéta, majd a második fokozat is, a rakéta harmadik fokozata elérte a kijelölt 200 km-es pályamagasságot, ahonnan már az űrhajó saját hajtóműveivel végrehajtott manőverekkel fogja megközelíteni az Űrállomást. A Szojuz mindössze három órás út során éri el az ISS-t, és a tervek szerint 20:05-kor fog dokkolni a Pricsal modulra. Az MSz-21 küldetés alkalmával került volna sor az újabb amerikai-orosz űrhajóscserére, de végül ettől a NASA még tavaly elállt, és a jelenlegi tervek szerint még mindig az ősszel induló SpaceX Crew-5 és Szojuz MSz-22 missziókon fog egy-egy orosz, illetve amerikai a Nemzetközi Űrállomásra utazni. Kérdés persze, hogy a jelenlegi igencsak feszült viszony a két ország között mennyire fogja befolyásolni az űrprogramokat.
https://spacejunkie.hu/hir/elindult-a-szojuz-msz-21-a-nemzetkozi-urallomasra-2

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Kiszivárgott Elon Musk múlt pénteki körlevele, amit a SpaceX dolgozóinak küldött a Starship/Super Heavy rendszerhez használatos Raptor hajtóművek gyártási problémáival kapcsolatban. Az alábbiakban magyarul közöljük a teljes levelet, majd Musk utólagos kommentjeit is elemezzük.
https://spacejunkie.hu/hir/elon-musk-korlevele-a-spacex-dolgozoinak-bajba-kerulhet-a-ceg-a-raptor-hajtomuvek-miatt

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Orosz hajtóműhiba miatt újra elforgott a Nemzetközi Űrállomás

Az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz tegnapi közleménye szerint tegnap délelőtt az űrállomáshoz dokkolt Szojuz MSz-18 űrhajó hajtóműtesztje miatt az ISS elforgott, később azonban a földi irányítás sikeresen visszaállította az űrállomás pozícióját. Az űrhajósok nem voltak veszélyben. Ennyi áll a rövid orosz közleményben, azonban a New York Times cikkében további információk is napvilágra kerültek. Az írás szerint Oleg Novickij az űrhajó szokásos, visszatérés előtti hajtóműtesztjét végezte el a Szojuzon (az űrhajó vasárnap hozza majd vissza az orosz űrfilmet forgató stábot, Klim Shipenkót, Julia Pereszildet, illetve Novickijt), azonban a hajtóművek nem álltak le a tervezett időben, így az űrállomás 57 fokkal elfordult, és a magasságából is veszteni kezdett.

A moszkvai irányítóközpontnak kb. 30 percbe tellett, mire visszavették az irányítást az ISS pozícionálásában. Mind az amerikai, mind az orosz központ az előírásoknak megfelelően megkezdte a vészhelyzeti eljárásokat, de a sikeres visszaállítás után ezekre nem volt már szükség. A moszkvai irányítóközpontban állítólag a következő mondat is elhangzott: "Oleg, nyugodj meg, az űrállomás 57 fokkal elfordult, nem nagy ügy. Az a lényeg, hogy a hajtóművek rendben legyenek."

Ezen a gyorsított videón jól látható, hogyan forgott el a Nemzetközi Űrállomás.
https://twitter.com/liamkennedy/status/1449055329833029632

Arról nincsenek információk, hogy a váratlan forgás okozott-e valamilyen technikai problémát a Nemzetközi Űrállomáson, vagy befolyásolja-e a Szojuz MSz-18 vasárnapi visszatérését. Idén már ez volt a második váratlan vészhelyzet, amit egy orosz űreszköz hajtóműve okozott: júliusban a Nauka modul hajtóműveinek váratlan elindulása pörgette meg a Nemzetközi Űrállomást.
https://spacejunkie.hu/hir/orosz-hajtomuhiba-miatt-ujra-elforgott-a-nemzetkozi-urallomas

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Felrobbant a Firefly rakéta | 2021. szeptember 3.

Rosszul végződött a Firefly Alpha első útja ma hajnalban. A robbanást egy hajtómű-hiba okozhatta.

Ma hajnalban indított elsőként rakétát a a Firefly Aerospace vállalat. A tervek szerint a Firefly Alpha névre keresztelt kis teherbírású orbitális hordozórakéta a SpaceX Falcon-1-esét hivatott pótolni, ám az első repülés még hagyott maga után kivetnivalót.

A Firefly a tesztrepülése sikertelenül végződött. A sikeres elindulás és emelkedés után a találgatások szerint az egyik hajtómű robbanhatott fel, ami miatt a küldetésmegszakító rendszer automatikusan működésbe lépett, és megsemmisítette az irányításvesztett rakétát. Hivatalos közlemény még nincs a hiba okáról.

Az élő közvetítés itt nézhető vissza:
https://www.youtube.com/watch?v=-HfHAazNM3Q
A robbanás pillanatai:
https://www.youtube.com/watch?v=qQqTPYTodrk

https://www.idokep.hu/hirek/felrobbant-a-firefly-raketa

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Elkészült a SpaceX gigarakétája, ami olyan magas, mint a Mátyás-templom | 2021. 08.04.

A SpaceX kedden bemutatta a Super Heavy hordozórakéta negyedik prototípusát, amit a Hold- és Mars-utazásokra szánt Starship űrhajó első Föld körüli utazásához készül bevetni Elon Musk űrvállalata. Musk gyorsan meg is osztott néhány fotót és egy rövid videót a monstrumról.

A Starship prototípusai az elmúlt két évben számos rövidebb tesztrepülést végrehajtottak, de azok során legfeljebb 10 kilométerre emelkedett a rakéta a SpaceX texasi bázisáról indulva, már amikor nem robbant fel a kilövést követően. Ahhoz, hogy Föld körüli pályára állhasson a Starship, már a Super Heavyre is szükség lesz.

A legújabb Super Heavyt 29 Raptor-hajtóművel szerelték fel – csak összehasonlításképp: a Starship prototípusain 3 ilyen hajtómű volt található.

A texasi Boca Chicában található Starbase (Csillagbázis) már készen áll arra, hogy végrehajtsák a Super Heavy hordozórakétával kiegészült Starship első Föld körüli pályára állított repülését, amit Musk reményei szerint már a következő hónapokban lezavarhatnak, de ehhez még szükség lesz a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) engedélyére.

A tesztrepülés során a rakétarendszer mindkét fokozatát vissza tervezik hozni, így a több mint 70 méter magas (vagyis a 76,6 méter magas budavári Mátyás-templom magasságát közelítő) Super Heavy hordozórakéta a kilövés után nagyjából 90 perccel, a Mexikói-öbölben kialakított landoló platformra érkezhet vissza, míg az 50 méter magas Starship űrhajó Hawaii partjainak közelében, a Csendes-óceánban landolhat a Föld körüli pálya elhagyását követően.

https://qubit.hu/2021/08/04/elkeszult-a-spacex-gigaraketaja-ami-olyan-magas-mint-a-matyas-templom

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A SpaceX következő küldetésén ismét az Egyesült Államok Űrhaderejének (Space Force) megbízásából hajt végre indítást, ám első alkalommal kerül sor arra, hogy egy használt hordozórakétával hajthatják végre a startot ezen megbízónak. A Neil Armstrong nevét viselő GPS III SV05 műhold küldetésprofiljáról minden infót megtalálhattok a cikkben:
https://spacejunkie.hu/hir/spacex-us-gps-iii-sv05-kuldetes-profil-2

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Kísérletek az ISS-n, avagy mi történik a saláta palánták szomszédságában? | Planetocast #2
https://soundcloud.com/parallaxispodcast/planeto_ep2

Mindig is foglakoztatott az a kérdés, hogy vajon tényleg őszinte-e a mosolyuk az űrhajósoknak, amikor zöld leveleket rágcsálnak a Nemzetközi Űrállomáson? Ennek eredtünk nyomába a Planetocast legújabb epizódjában. De, hogy elérkezzünk az űrsalátákhoz, több kérdést is körbejártunk.

A Nemzetközi Űrállomás több technikai kísérletnek is a helyszíne. Emlékezzünk csak a Pillére, amit még a mi Farkas Bercink használt dózismérésre! De a műszer több generációs rokonai megfordultak például Sally Ride, Charles Simonyi kezeiben is, hasznos adatokat szolgáltatva az űrhajósokat érő sugárzás mennyiségéről.

Idézzük csak fel az izmos egér hölgyeinket, mi is a legfőbb gond az űrmunka alatt? Az izom- és csonttömegünk elvesztése. Mit tudunk ez ellen tenni- ugyanis az egerek gyógyszere egyenlőre embernek nem alkalmas…

Tudjuk, hogy a házimacskák 26 hertz-en dorombolnak. Ez a frekvencia annyira alacsony, hogy csak egészen közelről észlelhető. Ám a csontok ezt a rezgést kártékony külső behatásként „értékelik”, és önmaguk megerősítésével reagálnak rá.

Tanulság? Az űrhajósok lábaira a hosszabb űrutazások alatt erősítsenek olyan orvosi műszereket, amik hasonló frekvencián sugároznak. Ha meg nincs még kész a szerkezet, hát vigyenek fel szőrös kollegákat, és a cicamicák majd egészségesre dorombolják őket, nemde?

https://parallaxis.blog.hu/2021/06/10/planeto_ep2#more16576172

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Űrszemét lyukasztotta ki a Nemzetközi Űrállomás egy robotkarját | 2021. június 1.

A Canadarm2 kar a kis lyuktól függetlenül még el tudja látni a feladatát.

A sérülést egy rutinellenőrzés során vették észre még május 12-én és néhány napja adott róla hírt a Kanadai Űrügynökség (CSA). Ugyan nonstop figyelik a softball/baseball labda méretű és annál nagyobb objektumokat az esetleges ütközések elkerülése céljából, de az annál kisebb, például kőzet vagy porszemcse túl kicsi ahhoz, hogy ellenőrizhető legyen.

Az állomáson tartózkodó űrhajósok biztonsága továbbra is az elsődleges prioritása az űrállomás összes partnerének. Az apró tárgyakkal való ütközések, mint a május közepi, előfordulnak. A Canadarm2 egy szegmensén keletkezett lyuk ellenére a 17 méteres robotkar még el tudja látni feladatát

https://www.idokep.hu/hirek/urszemet-lyukasztotta-ki-a-nemzetkozi-urallomas-egy-robotkarjat

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Magyar idő szerint csütörtök hajnali fél egy körül sikeresen landolt a SpaceX Starship SN15-ös rakétája. Ez az első alkalom, hogy az Elon Musk űrkutatási vállalata által fejlesztett kísérleti rakéta sikeresen és épségben ért földet. A Starship (Csillaghajó) nevű rakéta 10 ezer méteres magasságba emelkedett fel a SpaceX dél-texasi kilövőállásáról, és 6 perccel a fellövése után landolt ugyanott.

Március elején sikerült először a landolás, ám akkor nem sokkal a földet érés után felrobbant a rakéta. Az 50 méter magas és 9 méter átmérőjű Starship annak az űrhajónak a második fokozata, mely a Holdra és a Marsra viheti majd az űrhajósokat a közeljövőben.

Április közepén jelentették be, hogy a NASA a Starshipet fogja használni az 1972 utáni első holdra szálláshoz. A 2,9 milliárd dollár (874 milliárd forint) értékű szerződés a NASA Artemis nevű programjának részét képezi, amelynek keretében legkésőbb 2024-ben ismét űrhajósokat küldenek a Holdra. Ez utóbbi előkészítő lépés lesz a Marsra tervezett jövőbeli küldetésekhez is.

A NASA mindössze holdra szálló egységként tervezi hasznosítani a Starshipet, ám Elon Musk tervei szerint az űrhajót bolygóközi utazásra is használni fogják majd. A milliárdos vállalkozó 2026-ra tervez embert juttatni a Marsra a Starshippel. Ezenkívül ez váltaná fel a SpaceX Dragon és Crew Dragon űrhajóit is, melyek jelenleg a Nemzetközi Űrállomásra szállítanak rakományt és űrhajósokat, valamint ezt használnák műholdak kilövéséhez is a Falcon rakéták helyett.

2023-ban a tervek szerint a Starship lesz az első kereskedelmi űrhajó, mely megkerüli a Holdat Maezava Juszaku (Yusaku Maezawa) japán milliárdossal és 8 másik, általa kiválasztott civillel a fedélzeten.

A csütörtök hajnali volt az ötödik tesztje a Starship rakétának. Az első két verzió, az SN8 és az SN9 túl nagy sebességgel próbált meg leszállni, így mindkettő megsemmisült a földet éréskor. Az SN10-nek sikerült landolnia, ám lángolni kezdett, és 8 perccel a földet érés után felrobbant.

A negyedik kísérleti rakétának, az SN11-nek elődeivel ellentétben a földet érés sem sikerült, néhány másodperccel a landolás előtt robbant fel. Az SN12, 13 és 14-es verziót ezután átugrotta a SpaceX, és csütörtök hajnalban egyből a komolyabb fejlesztésekkel ellátott, többek között erősebb hajtóműveket kapó és „robbanásbiztosabb” SN15-öt lőtték fel

https://telex.hu/tech/2021/05/06/tech-spacex-elon-musk-starship-starship-sn15

SpaceX successfully lands a Starship test flight
Given that it's meant to be the basis for a lunar lander, landing it is good.

https://arstechnica.com/science/2021/05/spacex-successfully-lands-a-starship-test-flight/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Sikeres tesztrepülést hajtott végre az amerikai Space X vállalat Csillaghajó névre keresztelt, távvezérelt űrhajója. Miután kilőtték, először tíz kilométeres magasságba emelkedett, majd visszaereszkedett a kilövőállomásra anélkül, hogy felrobbant volna. Az összes korábbi tesztrepülés során a rakéta megsemmisült, ám a tervek szerint a jövőben akár száz tonna rakományt és embereket is szállíthat az űrbe és vissza, a Földre.
https://www.youtube.com/watch?v=BxkyM-oGt6Y

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Sikeresen hazatért a Crew-1 négy űrhajósa | 2021. május 2.

Pár nap halasztás után ma visszaérkezett a Földre az ISS négy űrhajósa.

A rossz időjárás miatt pár nap halasztással, magyar idő szerint ma hajnalban indult vissza a Crew Dragon négyfős legénysége a Földre. Öt hónapja indultak
https://www.idokep.hu/hirek/hetfore-virrado-ejjel-inditjak-a-4-urhajost-az-iss-re
és 210 nap űrben töltött idő után hajnali 2:35-kor csatlakoztak le a Nemzetközi Űrállomásról és

-- 8:57-kor landoltak a Mexikói-öböl felszínén.

A Crew Dragon Resilience kapszulája négy ejtőernyővel ereszkedett a vízbe, ahonnan a közelben várakozó mentőcsapatok kiemelték, majd az orvosi vizsgálatokat követően kiszállították az űrhajósokat.

A SpaceX Crew-1 legénysége: Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker, Soichi Noguchi.

A visszaérkezés itt nézhető vissza:
https://www.youtube.com/watch?v=6O-N5E6x0uc

https://www.idokep.hu/hirek/sikeresen-hazatert-a-crew-1-negy-urhajosa

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Spacex úrhajójának kilövése 2021. április 23-án, helyi idő szerint hajnali 5:49-kor a floridai Cape Canaveralban.

Sikeresen startolt pénteken Elon Musk űrvállalkozása, a SpaceX személyszállító űrhajója, fedélzetén négy asztronautával, akiket a Nemzetközi Űrállomásra szállít. A Dragon típusú űrhajó fedélzetén az amerikai Shane Kimbrough és Megan McArthur mellett a francia Thomas Pesquet és a japán Hoside Akihiko utazik az űrállomásra.

Az űrhajó a tervek szerint szombaton csatlakozhat az űrállomáshoz, a négy asztronauta pedig fél évig tartózkodik majd az űrben.

A négy űrhajóst újrahasznosított hordozórakétával és kabinnal küldték fel, az Endeavour névre keresztelt kapszulát tavaly májusban használták először. A Demo-2 nevű tavalyi küldetés kilenc év után az első olyan, amerikai földről indított űrmisszió volt, amiben embert juttattak a világűrbe. A mostani kilövésnél használt rakétát legutóbb tavaly novemberben használták, amikor a most leváltandó, Mike Hopkins vezette űrhajós csapatot küldték fel a Nemzetközi Űrállomásra. (Via BBC)

https://444.hu/2021/04/23/kilottek-az-urbe-negy-asztronautat-a-spacex-urhajojaval

Válasz

M Imre üzente 2 éve

SpaceX Crew-2 dokkolás a Nemzetközi Űrállomáshoz - élő közvetítés
https://www.youtube.com/watch?v=IFCQ_HK10N4

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Az égbolt forgása

Természetesen nem az égbolt forog, hanem az űrállomás. Látványos felvétellel szemlélteti ezt az ISS egyik űrhajósa.

A Nemzetközi Űrállomás az elmúlt egy évben 418–420 km közötti magasságban keringett a Föld körül, így körülbelül 92 percenként kerüli meg bolygónkat, miközben 7,66 km/s (27 600 km/h) sebességgel mozog. Keringése közben azonban forog is a tengelye körül, így biztosítják azt, hogy „alsó” oldala, ahol például a Cupola modul elhelyezkedik, folyamatosan a Föld felé nézzen. Forgástengelye az ISS hossztengelyére (pályasíkjára, haladási irányára) merőleges és a helyi vízszintes irányban fekszik, az ISS nagy napelemtábláinak rácsos tartójával párhuzamos.

Az ISS gyors mozgása miatt az űrhajósok számára annak ellenére kihívást jelent az éles képek készítése, hogy az űrállomás fedélzetén használt digitális kamerák ezredmásodperc körüli expozíciós időkkel dolgoznak. Ugyanakkor az ISS lassú, tengely körüli forgása lehetővé teszi az égbolt látszó forgásának megörökítését, ami látványos felvételt eredményez. (Hasonló, úgynevezett „csíkhúzós” felvételek a Föld felszínéről gyakran készülnek, ilyenkor az égboltra irányított fényképezőgépet a Földhöz képest állva hagyják, így az égboltnak a Föld forgása miatti, látszó elfordulása következtében a csillagok az expozíciós idő hosszával arányos ívet húznak a felvételen. A koncentrikus körívek középpontja közelében az északi félgömbről készített felvételeken mindig a Sarkcsillag látható.)

Ezt a lehetőséget használta ki az ISS fedélzetén Don Pettit, a NASA űrhajósa 2012 áprilisában, amikor körülbelül 10–15 perc leforgása alatt egymás után 72 darab hosszú expozíciós felvételt készített az ISS-hez képest rögzített helyzetű kamerával. A sorozat készítése közben az űrállomás a Karib-tenger, Dél-Amerika és az Atlanti-óceán déli területei fölött repült.

A felvételek egyesítésével készített képen a csillagok ugyanúgy köríveket rajzolnak a képre, mint a hasonló földi felvételeken. Annyi a különbség, hogy itt a körívek középpontja az a pont, amerre a térben (a csillagokhoz képest) az ISS forgástengelye mutat. Pettit a kép készítéséhez fűzött magyarázatában elmondta, hogy az ISS korszerű digitális kameráin beállítható leghosszabb expozíciós idő 30 másodperc, ezért kellett sorozatfelvételt készítenie, hogy a csillagok elmozdulása elég hosszú ívdarabokat rajzoljon ki. A képeket később megfelelő szoftverrel másolta egymásra.

https://eoimages.gsfc.nasa.gov/images/imagerecords/147000/147990/jsc2012e052683_alt.jpg
Az ISS030-E-271644 – ISS030-E-271714 jelű felvételek sorozatát az ISS 30. alaplegénységének tagja, Don Pettit 2012. április 23-án készítette. (Kép: NASA Earth Observatory, NASA/JSC Gateway to Astronaut Photography of Earth)

A képen a csillagokon kívül számos földi fényforrás is látható. Az állandó fényforrások (általában a városok fényei, amelyek sárgás színűnek látszanak, vagy tüzek) az ISS mozgása miatt ugyancsak csíkot húznak, ezek az enyhén görbülő ívek a kép alsó szélén láthatók. Ugyanakkor jól körülhatárolható kékesfehér foltokként látszanak a villámok visszfényei. Az egyes villámok kisebb körben világítják meg a felhőket és a felvillanások csak rövid ideig tartanak, ezért ezek a foltok nem húznak csíkot, a villámok sokasága önálló pontok sorozataként jelenik meg. A zöldes színű ív a felsőlégkör halvány fénylése. A kép kinagyított változatán felismerhető egy, a csillagok íveit metsző, szaggatott, enyhén ívelt vonal (lent, a kép közepétől balra), ez egy műhold nyoma. Mint említettük, az ISS forgástengelye a rácsos tartóval párhuzamos, ennek megfelelően a csillagívek középpontja közelében jól kivehető a rács sziluettje.

http://www.urvilag.hu/article.php?id=9273

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Három nappal az előző adag után ismét 60 új Starlink műholdat állított pályára a SpaceX Falcon-9 rakétája.

A start legnagyobb érdekessége ezúttal az volt, hogy új rekord született, ami a hordozórakéta első fokozatának ismételt használatát illeti: a Falcon-9 B1051 sorszámú fokozata most repült kilencedik alkalommal. Legutóbb is ezzel állították be a nyolc repüléses rekordot, idén januárban. Ezúttal is sikeresen visszahozták az Atlanti-óceánon úszó Of Course I Still Love You platformra, így nincs akadálya, hogy későbbi megint bevessék.

A SpaceX alacsony pályás, szélessávú internetszolgáltatásra készülő Starlink rendszere legutóbb március 11-én bővült 60 műholddal. A mostani legújabb, v1.0 L21 jelű indítás március 14-én, magyar idő szerint 11:01-kor történt Floridából, a Kennedy Űrközpont 39A starthelyéről, amelyet a SpaceX bérel.

A 60 darab 260 kg-os Starlink műholddal, amelyek most a hordozórakéta orrkúpja alatt helyet kaptak, összesen 1325-re nőtt a rendszer már pályára küldött űreszközeinek száma (közülük ugyanakkor már nem mindegyik működik). A 24 indítási alkalomból 22 volt kizárólag vagy elsősorban a Starlink céljára szánt start. A SpaceX a rendszer első kiépítését jelentő közel 1500 működő űreszközt 550 km magasan húzódó pályákra helyezi. A még nem teljes rendszernek az Egyesült Államokban, Kanadában és Nagy-Britanniában folyó béta-tesztelését rövidesen Németországra és Új-Zélandra is kiterjesztik.

http://www.urvilag.hu/article.php?id=9280

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Texasban nyithat Starlink-gyárat a SpaceX, újat épít a Samsung is | 2021-03-06

A SpaceX egyik álláshirdetése alapján derült ki, hogy a vállalat újabb nagy befektetést hajt végre Texasban. Ezúttal egy olyan gyárat építenének, amely a Starlink műholdas internetszolgáltatáshoz termelné az eszközöket.

Elon Musk a Twitteren még egy csillagbázist is megemlített Texas állammal kapcsolatban, részletekről azóta sem beszélt, ahogy a SpaceX sem.

A Starlink internetes műholdhálózat a tervek szerint összesen 40 ezer műholdból állna, ezek alacsony pályán keringenének a Föld körül, és gyors internetelérést biztosítanának a világ minden pontjára.

Musk korábban elmondta, hogy a Starlink kritikus fontosságú lesz abban a tőkeszerzésben, amelynek eredményeképp nagyobb terveket hajthatnak végre: például kifejlesztik a Starship rakétát, amivel fizetős ügyfeleket visznek a Holdra, majd idővel kolonizálják a Marsot. Utóbbival kapcsolatban az Atlantic egyik szakújságírója komoly kritikát fogalmazott meg a SpaceX vezérével szemben. Shannon Stirone számos példát említett arra, hogy milyen szörnyű módokon halhatnak meg az emberek a Marson, ahova Musk 2026-ra embereket küldene, majd önfenntartó civilizációt építene. Stirone szerint a nagy baj az, hogy Musk nem a kultúrából és a sci-fiből eredő vágy miatt akar eljutni a Marsra, a tudományos indíttatás, felfedezés és igazságkeresés helyett a szakíró szerint Muskot a kolonizáció, az imperializmus, a vagyon és a dominancia vezérli, ami borzasztó.

Texas másik újabb nagy gyárát pedig a Samsung építheti fel, itt már konkrétumok is vannak. 1800 állást teremtene a dél-koreai vállalat egy 17 milliárd dolláros üzem felhúzásával Austinban. Ezért cserébe 1 milliárd dolláros adókedvezményt kér a Samsung. Az 1800 állandó állást az első 10 évben hoznák létre, az átlagos kezdőfizetés 66 ezer dollár lenne évente a chipgyárban, ahol korábbi információk szerint 3 nm-es lapkák is készülhetnek majd.

https://itcafe.hu/hir/elon_musk_starlink_spacex_gyar_samsung_uzem_texas.html

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Először toboroznak fogyatékossággal élő űrhajósokat| 2021. 02. 17.

Parasztronauta-programot is indít az Európai Űrügynökség (ESA), mely 11 év után először toboroz ismét űrhajósokat – írja az MTI. A képzésre olyan személyek jelentkezését várják, akik valamilyen testi fogyatékossággal élnek, de pszichológiai, kognitív és szakmai szempontból megfelelnek az űrhajósoktól elvárt követelményeknek.

A jelentkezési időszak március 31-én kezdődik, és május 28-án zárul, a hatlépcsős kiválasztási folyamat 2022 októberében ér véget.

Az űrügynökség négy-hat személyt keres, akiket az űrhajóscsapat állandó tagjaiként alkalmaznának, és űrmissziókon vehetnek részt, és további 20 férfit és nőt, akik tartalékosként, speciális küldetéseken vesznek majd részt. A szervezet emellett egy fogyatékossággal élő űrhajóst is ki akar képezni, akinek segítségével a későbbiekben a parasztronauták a világűrt is elérhetik.

Az ESA az első űrügynökség, amely hasonló programot indít.

A szervezetnél azt akarják felmérni, hogy milyen körülmények között repülhet egy hasonló jelölt a Nemzetközi Űrállomásra. „Sok a megválaszolatlan kérdés ezen a területen” – mondta David Parker, az ESA emberes és robotizált missziókért felelős igazgatója.

A jelentkezőknek csatolniuk kell egy önéletrajzot, egy motivációs levelet és egy orvosi igazolást is. Rendelkezniük kell tudományos vagy orvostudományi diplomával, illetve néhány évnyi szakmai tapasztalattal. „A társadalom minden részének képviselete olyan feladat, amelyet nagyon komolyan veszünk” – tette hozzá Parker.

https://24.hu/tudomany/2021/02/17/parasztronauta-fogyatekossag-urhajos-europai-urugynokseg-esa/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Az első magán űrküldetés | 2021.03.04.

Gyermekkorában csontrákból kigyógyult fiatal nő lehet a SpaceX év végi, teljesen magán űrrepülésének egyik utasa.

A SpaceX Crew Dragon űrhajójával a tervek szerint 2021. negyedik negyedévében (egyes források szerint esetleg már októberben, mások szerint leghamarabb a negyedik negyedévben) végrehajtandó Inspiration4 küldetés finanszírozója a 37 éves Jared Isaacman milliárdos üzletember és pilóta, aki a repülés parancsnoka lesz. Isaacman februári bejelentése szerint ez lesz az első olyan űrrepülés, ahol egyetlen résztvevő sem valamely állam képviseletében jut a világűrbe. A repülés időtartamáról csak annyit tudni, hogy néhány nap, pályájáról pedig Isaacman csak annyit közölt, hogy a poláris pálya nem valószínű, de jelentős apogeummagasságot szeretnének elérni.

A további három résztvevő közül még csak egynek ismert a neve. A 29 éves Hayley Arceneaux a küldetés egészségügyi tisztjeként szerepel a hírekben, mivel Memphisben (Tenessee) a St. Jude Children's Research Hospitalban orvosasszisztensként dolgozik, abban a kórházban, ahol gyerekkorában csontrákkal kezelték. Isaacman felhívására a kórház jelölte őt az űrrepülésre, így ő lehet minden idők egyik legfiatalabb űrhajósa. (E tekintetben a rekordot German Tyitov tartja, aki 1962-ben a Vosztok–2 fedélzetén mindössze 26 évesen hajtotta végre a második szovjet űrrepülést. Eddig a legfiatalabb amerikai űrhajós Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő volt, aki 31 évesen indult első űrrepülésére. Az ő rekordját Arceneaux vélhetően akkor is megdönti, ha az Inspiration4 repülés némi késedelmet szenved.)

Arceneaux-t 2002-ben, tízéves korában kezelték csontrákkal. A New York Times értesülése szerint ő lesz az első személy, aki csontprotézissel juthat a világűrbe, ugyanis annak idején bal lábában a maradandó károsodást szenvedett csontjait részben fém rudakkal helyettesítették. Repülése új lehetőséget teremt a fogyatékkal élők számára, miközben a NASA hivatásos űrhajósaival szemben támasztott követelményei egyértelműen kizárják az ilyen jellegű fogyatékossággal élőket az űrhajósok közül. (Az ESA viszont éppen a mostani űrhajós-toborzásában nyitott utat a más jellegű testi fogyatékossággal élő paraűrhajósok számára. | http://www.urvilag.hu/article.php?id=9228)

Hayley Arceneaux beszél életéről és a küldetésről a NewsNation csatorna tévéhíradójában.
https://www.youtube.com/watch?v=24ogjF1Bc88

Az Inspiration4 repülés további két résztvevőjének az utazását is Isaacman finanszírozza. A harmadik ülésen utazót azok közül sorsolják ki, akik a meghirdetett időszakban adományukkal támogatták a St. Jude’s kórház működését, míg a negyedik ülés utasát azon vállalkozók közül sorsolja ki, akik Shift4Shop cégének ügyfelei. (Isaacman reményei szerint az akció eredményeképpen 200 millió dollár gyűlhet össze a kórház javára.)

https://www.urvilag.hu/urturistak_es_maganurhajok/20210304_az_elso_magan_urkuldetes

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Akkorát robbant a SpaceX Csillaghajója, hogy újra a levegőbe emelkedett | 2021. március. 04.

Egymás után már a harmadik Csillaghajó-prototípus semmisült meg, amivel a SpaceX landolni akart.

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban újabb tesztet hajtott végre a SpaceX a Starship nevű űrhajója egyik prototípusával. A cél az volt, hogy miután néhány kilométeres magasságba juttatják a szerkezetet, sikerrel tudjanak landolni azzal – úgy, ahogy azt már a Falcon Heavy rakétákkal többször megtette a cég.

A teszt csak félig sikerült: miután az elmúlt két alkalommal már a leszálláskor felrobbant egy-egy egység,
https://hvg.hu/tudomany/20210203_spacex_csillaghajo_robbanas
ezúttal sikerült vele földet érni, ám a landolás után nem sokkal az SN10 is megsemmisült.
https://hvg.hu/tudomany/20210304_SpaceX_Mars_raketaja_felrobbant
A robbanás olyan erejű volt, hogy az ismét a levegőbe repítette a hatalmas szerkezetet:
https://www.youtube.com/watch?v=hzhP3Q5fku8

A tervek szerint a Starship nevű űrhajóval vinne majd embereket a SpaceX a Mars felszínére.

https://hvg.hu/tudomany/20210304_spacex_starship_csillaghajo_robbanas

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Atommeghajtással érnék el a britek a Marsot | 2021. január 23.

A NASA eközben japán közreműködéssel építené fel az új űrállomást.

A brit űrügynökség jelentette be, hogy a Rolls-Royce mérnökeivel és kutatóival közösen kezdik el egy új tanulmány kidolgozását, amelynek célja az atommeghajtás előnyeinek jövőbeni kiaknázása a hosszabb űrutazásoknál. A NASA szintén új partnerre tett szert, miközben saját marsjárójuk fontos elemétől kellett búcsút venniük.

Egyszerre több fontos hír is beérkezett a napokban az űrkutatással kapcsolatban, ezeken futunk most végig. Elsőként a brit illetékesek jelezték az új együttműködés elindítását, ennek eredménye lesz egy friss, részletes tanulmány, amely kifejti a nukleáris meghajtás előnyeit és várható alkalmazási formáit a hosszabb küldetéseknél. Kiemelik ezzel kapcsolatban, hogy a kémiai hajtóművekkel szemben kétszer nagyobb hatékonyság tűnik elérhetőnek, ezzel pedig a Marsot is jóval gyorsabban, akár 3-4 hónap alatt érhetnénk el, ami egyben azt is jelentené, hogy az űrhajósokat érő sugárzás mértékét sikerülne alaposan lecsökkenteni. A hosszabb, egyes esetekben a Naprendszer peremét érintő expedícióknál eddig is alkalmaztak ilyen meghajtást, egyelőre viszont űrhajósok bevonásával nem került még sor erre.

A NASA eközben azt jelentette be, hogy az Artemis névre keresztelt program keretében felépítendő Gateway-űrállomást japán közreműködéssel alakítanák ki, köszönhetően a most aláírt megállapodásnak...

https://sg.hu/cikkek/tudomany/144103/atommeghajtassal-ernek-el-a-britek-a-marsot

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Akit érdekel hogy néz ki ahogy a Nemzetközi Űrállomás elszáguld a Hold mellett, azokat várom a képernyők elé.
Házhoz jön a szórakozás, a londoni lakhelyemről nézve épp csak hogy nem csípi az északi peremvidéket az ISS, kissé fölötte halad majd el, ami nem gond. Az időjárás érdekes módon egyelőre biztató, de Angliában sosem lehet tudni, pláne mostanság.
Még nem tudom, technikailag hogyan oldom meg, hogy ti is jó minőségben lássátok az esemény és én is jó minőségben rögzítsem, de addig megoldom a kérdést :)
Az elhaladás időpontja: szombat este magyar idő szerint 19:34
https://youtu.be/rr-zK6LRmZ4
Várok mindenkit szeretettel a képernyők elé, a link megosztásáért pedig hálás köszönet előre is!

Válasz

M Imre üzente 3 éve

A TASZSZ orosz hírügynökség augusztusban adott hírt arról, hogy szivárgást észleltek az ISS-en, és az amerikai-orosz legénység keresi azt a helyet, ahol elszökik a levegő. Először azt feltételezték, hogy a szivárgás az ISS amerikai szegmensében van, de később arra a következtetésre jutottak, hogy a Zvezda orosz modulban lehet ez a hely.

Később az ISS legénysége arról tájékoztatta a földi irányítóközpontot, hogy a szivárgás helye feltehetően az orosz szegmens központi egységét képező, húszéves Zvezda modul átmeneti rekeszében van. Ezt úgy állapították meg, hogy egy teafiltert lebegtettek, amely sodródásából következtettek az elszökő levegő irányára. A tömítés elvégzése után sem szűnt meg, csak csökkent a levegőszivárgás a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) felfedezett repedésen át.

„Olyan, mintha valaki 0,2 mm átmérőjű fúróval átfúrta volna a burkolatot. Ami a szivárgást illeti, az [űrlevegő] nyomásunk 750 Hgmm, és ez az állítólagos repedés 0,3-0,4 Hgmm-es veszteséget okoz mindennap”, mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy vészszivárgás akkor kezdődik, amikor a nyomás 0,5-1 Hgmm/perc értékre esik.

-- Dolgozunk rajta. Ezek valóban nem légmentes helyek, és lehet máshol is szivárgás, de a a misszió felelős vezetőjeként mondhatom: nincs ebben semmi borzalom

- szögezte le Szolovjov.

https://telex.hu/tudomany/2021/01/23/repedt-a-nemzetkozi-urallomas-gyengen-szokik-a-levego

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Űrutazás - Űrhajók: Első alkalommal az Űrkutatás magyarul csatornával közös élő adásra kerül sor ma este 22:40-től, nem is akármilyen esemény keretén belül.
Itt lesz velünk Gergő és együtt közvetítjük a ma éjjel esedékes SLS - Hot Fire tesztet.

Link az élő adáshoz: https://youtu.be/pbk5xTJmG4I

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Szuperkábel érkezik a Nemzetközi Űrállomásról | 2021.01.11.

A SpaceX teherűrhajója komoly kutatási csomaggal indult útnak az ISS-ről. A Cargo Dragon érkezési helye pedig lehetővé teszi a tudósoknak, hogy olyasmit vizsgáljanak, amit eddig soha.

A NASA és a SpaceX között meglévő teherszállítási szerződés második fázisa kezdődött el tavaly december 6-án azzal, hogy a Dragon-2 teherszállító változata egy sor fontos felszerelést és utánpótlást vitt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A Cargo Dragon hétfőn délután indult vissza, korábbinál lényegesen nagyobb rakterében számos érdekességet rejtve. Az út azonban nem elsősorban a szállítmány mérete miatt érdekes, hanem azért, mert az értékes kutatási anyagok ezúttal Florida partjaihoz közel landolnak, ami komoly lehetőségekkel kecsegteti a tudósokat.

Fontos a gyors kézbesítés

Az űrben végzett kutatási programok egy jó részénél kritikus fontosságú, hogy mennyi idő telik el a visszaérkezéstől az anyagok laborokba történő eljuttatásáig. Az utóbbi évtizedben ebből a szempontból nem voltak elkényeztetve a tudósok, mivel a visszatérő kapszulák valahol az óceán közepébe csobbantak, ahonnan még másfél-két napot vett igénybe a minták, kísérleti egyedek és hasonlók célba juttatása.

Ehhez képest például az élő szervezeteken mikrogravitációban (ami praktikusan a súlytalanság állapotát jelenti) végzett kísérletek kritikus elemét képezi a Földre való visszatérést követő első, nagyjából félnapos periódus. Az organizmusoknál ugyanis ennyi idő alatt indul be a földi viszonyokhoz, gravitációhoz való akklimatizációs fázis. Ezért nem mindegy, hogy a kutatókhoz 13 vagy éppen 18-24 óra múlva érkezik meg a csomag.

A SpaceX és a NASA fejlődő együttműködésének köszönhetően a Florida közelébe tervezett visszatérést követően az űrszállítmányozásra specializált vállalat munkatársai gyorsan egy hajóra teszik az egységet, majd onnan az idő szempontjából kiritkus pakkokat egy helikopterrel szállítják partra. Így rekordidő alatt érhet el a laborokba az értékes minta.

Jön az űrkábel is

A számos kísérleti anyag között informatikai szempontból kiemelendő az úgynevezett ZBLAN. Ez az elnevezés egy speciális üvegszállas megoldásra utal, amely elméletben a jelenleg használatban lévő anyagoknál minden szempontból jobb adattovábbítási közeget biztosíthatna. A cirkónium, bárium, lantán, nátrium és alumínium elegyéből készített szálak elvileg sokkal nagyobb távolságon képesek megtartani az információt, ráadásul a továbbítás során a korábbinál szélesebb spektrumtartományban "dolgoztathatók".

Azonban a ZBLAN előállítása földi körülmények között rendkívül költséges és egy sor gyártási nehézséggel jár. Ezért az elmúlt időszakban több kísérleti gyártóelem is felkerült a Nemzetközi Űrállomásra, hogy a súlytalanság állapotát kihasználva teszteljék az űrben gyártás lehetőségeit. A ZBLAN előállításakor ugyanis apró kristályok keletkeznek az anyagban, amelyek rontják a teljesítményt. Ez az űrbázison nem jelentkezik, ráadásul elméletileg a hosszabb szálak előállítása is megoldható odafent.

A SpaceX rakétája most ebből a kísérleti gyártásból hoz vissza egy adagot, amelynek vizsgálatát követően kiderülhet, mennyivel kerültönk közelebb ahhoz, hogy földfelszínen keletkező adatainkat az ISS-en gyártott kábelek továbbítsák majd.

https://bitport.hu/szuperkabel-erkezik-a-nemzetkozi-urallomasrol

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Elképzelhető, hogy le kell zárni a Nemzetközi Űrállomást | 2020. december. 19.

Szökik a levegő az ISS orosz részlegéből, egyelőre nem sikerült megállítani.

Szökik a levegő a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz részlegéből, és egyelőre nem sikerült kijavítani a hibát szombati médiajelentések szerint. Szakértők most azt fontolgatják, hogy a két orosz kozmonautának lezárja-e vagy sem a hibás részleget, és hozzányúljon-e az oxigéntartalékhoz.

A szivárgás valószínűleg a Zvezda modulon van, de nem tudják, hogy pontosan hol. Októberben felfedeztek egy 4,5 centiméter átmérőjű rést, de azt akkor befoltozták, anélkül, hogy megtudták volna, mitől keletkezett. Utána vették észre, hogy van egy újabb lék. Novemberben már egy űrsétát is végrehajtottak helyének felderítésére, de ez eredménytelen volt.

Ha arra jutnának az űrhajósok és a földi irányítóközpont, hogy le kell zárni a szivárgó részleget, akkor ez az egész űrállomást és minden ott dolgozó űrhajós tevékenységét érintené. A Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat közölte, hogy az ISS-en senki sincs veszélyben. Jelenleg a két oroszon kívül négy amerikai és egy japán űrhajós tartózkodik az állomáson.

https://m.hvg.hu/tudomany/20201219_Elkepzelheto_hogy_le_kell_zarni_a_Nemzetkozi_Urallomast

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Ha már ilyen rendes volt és bevárt minket a SpaceX csapata idei utolsó indításukkal, akkor mi élőben közvetítjük. Természetesen további csúszás lehetséges, de bízzunk abban, hogy holnap szerencsénk lesz és elstartol az titkos NROL-108 küldetés.

A Sentinel-6 küldetéshez hasonlóan az első fokozat Cape Canaveral-be tér vissza, tehát szárazföldi landolást láthatunk, ha minden a terveknek megfelelően megy.

Gyertek és nézzétek velünk 2020 utolsó SpaceX indítását.
A link megosztásáért pedig továbbra is rendkívül hálásak vagyunk!

https://www.youtube.com/watch?v=c_MvZmmq0h0

-- Űrutazás - Űrhajók

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Starship SN8 Flight: The Mini Documentary
https://www.youtube.com/watch?v=xrVqLhhd1zo

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Starship SN8 launch with telemetry data overlays
https://www.youtube.com/watch?v=9BdDEVFrz3k

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Egy látványos felvétel egy SpaceX Falcon 9 (Anaheim, Ca) felbocsátásról. Gyönyörű, ahogy az első fokozat leválik és visszafordul...:
https://www.youtube.com/watch?v=V2K96aY0tLw

On 12/22/2017, SpaceX launched a Falcon 9 medium lift vehicle containing satellites. This video was taken in Anaheim, Ca. The launch took place roughly 45 mins after sunset which provided a spectacular "twilight show" as seen in past launches from Vandenberg AFB.
Camera: Sony FDR-AX100 with a shoulder mount.

Válasz

M Imre üzente 3 éve

A start előtt 1,3 másodperccel halasztották el a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat egyik hajtóművének tesztjét kedden, annak meghibásodása miatt.

A cég Twitter-üzenetében azt írta, hogy a teszt törlését indítás előtt a Raptor típusú hajtómű automatikus rendszere idézte elő. A nyolcas sorozatszámú Csillaghajó (Starship) üzemi próbáját a következő napokban végzik el – tették hozzá.

A kísérletek célja, hogy terhelésnek tegyék ki az új rakéta egyes különálló elemeit.
Elon Musk amerikai milliárdos, a SpaceX vállalat vezetője azt mondta, hogy a rakéta a későbbiekben árut és embereket szállít majd a Holdra és a Marsra.

Musk azt szeretné elérni, hogy a Csillaghajó teljes egészében újrafelhasználható legyen. A SpaceX jelenlegi Falcon hordozórakétájának ugyanis csupán bizonyos, a Földre visszatérő fokozatait lehet ismételten bevetni.

https://nepszava.hu/3102169_az-utolso-pillanatban-allitottak-le-a-spacex-tesztjet-video

Válasz

M Imre üzente 3 éve

SpaceX SXM-7 indítás közvetítése

A pénteki halasztás után vasárnap délután magyar idő szerint 17:22-re kapott időpontot a második indítási kísérlet, mi pedig 16:55-kor kezdjük élő adásunkat.
https://www.youtube.com/watch?v=nicHlU_EN1s
Várunk benneteket a képernyők elé, a bejegyzés megosztásáért pedig hálás köszönetünk

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Virgin Galactic: sikertelen űrugrás | 2020-12-13

Sir Richard Branson űrvállalata, a Virgin Galactic tegnap próbálkozott meg a SpaceshipTwo VSS Unity szuborbitális űrrepülőgépenek hatodik űrugrásával. A VMS Eve WhiteKnightTwo-típusú hordozórepülőgép magyar idő szerint 16 óra 24 perckor szállt fel a Spaceport America magánűrközpont kifutópályájáról, ráerősítve a VSS Unity-vel. A VMS Unity pilótafülkéjében Dave Mackay, a cég vezető tesztpilótája, és volt NASA-űrhajós Frederick “CJ” Sturckow ült. A VSS Unity 17 óra 15 perckor vált le a hordozógépről és pár másodperccel később beindította a hajtóművét. A NASASpaceflight élőben közvetítette az eseményt, a felvételen látható volt a hajtómű leállása pár másodperccel a begyújtás után. A hibrid hajtóanyagú rakétamotor automatikusan állt le a vészhelyzeti rendszernek köszönhetően. Ezután a Unity visszasiklott és magyar idő szerint 17 óra 27 perckor leszállt a Spaceport America bázis egyik kifutópályáján. “A legénység és a járművek épen és egészségesen visszatértek” – nyilatkozta a Virgin Galactic Twitteren az incidens után.

A vállalat Twitteren közölte, hogy a hajtóműgyújtási szekvencia nem fejeződött be. “Több rakétamotorunk is van a Spaceport America telephelyen. Átellenőrizzük a járművet és hamarosan ismét repülni fogunk” – ez volt az utolsó közlemény az incidens óta. A cég már többféle hajtóművet is kipróbált a SpaceShipTwo járműveken. A hivatalos élő közvetítés is elmaradt most a járványügyi intézkedések miatt. Ez volt a cég első repülése Új-Mexikóból, eddig a kaliforniai Mojave Űrkikötőből indultak a SpaceShipTwo repülések. A tesztrepülésen nem csak a pilóták utaztak a gépen, hanem a NASA Flight Opportunities programja keretében több mikrogravitációs tudományos kísérlet is helyet kapott a Unity fedélzetén.

https://spacejunkie.hu/2020/12/13/virgin-galactic-sikertelen-urugras/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Starship SN8 repülés: Egy lépéssel közelebb a Marshoz | 2020-12-10

Magyar idő szerint tegnap éjjel 23:45-kor megtörtént, amire hónapok óta vártunk. Egy teljesen összeszerelt Starship űrhajó prototípusa, az SN8 kb. 12 km magasra repült, előszőr 3 Raptor hajtómű segítségével.

Az első tankolási és előkészületi folyamatot előszőr leállították egy túl közel merészkedő repülő miatt, mert berepült a lezárt légtérbe, ezért biztonsági okokból az egész folyamatot le kellett állítani. Ilyenkor az üzemanyagot leengedik a tartályokból. A SpaceX ezután újrakezdte az egész folyamatot, melynek során az SN8-at újból feltankolták folyékony oxigénnel és metánnal.

A második nekifutásnál már minden rendben volt és 23:45-kor begyújtották mind a három Raptor hajtóművet, és az SN8 sikeresen elemelkedett a tesztpadról. A Starship folyamatosan növelte a magasságát, T+1:42-kor leállították az első hajtóművet, majd T+3:14-kor a második Raptor is leállt: előszőr azt hittük, hogy meghibásodás miatt, de később kiderült, hogy tervezett leállítás volt.

Érdekes volt látni, hogy a prototípus még egy hajtóművel tudta növelni a magasságot, majd oldalazva lebegéssel kezdte meg a hasraforduló manővert.
Ekkor lett nagyon nagy szerepe a vezérsíkoknak, melyeknek stabilizálni kellett az ereszkedést megkezdő SN8-at, de mint a 4 elem kiválóan teljesített (ezek egymástól függetlenül működtek, és egy jövőbeli orbitális pályáról való visszatérésnél majd fontos szerepet fognak játszani). A manőverre T+4:41-kor került sor, és fantasztikus látvány volt, ahogy a Starship stabilan csökkentette a magasságot.

-- Starship landing flip maneuver
https://twitter.com/SpaceX/status/1336849897987796992
— SpaceX (@SpaceX) December 10, 2020

T+6:31-kor az első Raptor, egy másodperccel később pedig a második hajtóművet is sikeren begyújtották (első alkalommal gyújtottak be újra Raptort repülés közben!). Miután a hajtóművek dőlésszögének változtatásával vízszintesből ismét függőlegesbe hozták az SN8-at, megkezdődött a landolási művelet a tervezett leszállóhely felett pontosan, ám ahogy Elon Musk később nyilatkozta, a metán segédtartály túl alacsony nyomása miatt nem tudtak elég üzemanyagot pumpálni a hajtóművekbe, ezért a lassítási manőver nem volt megfelelően hatékony, és a Starship túl gyorsan ért talajt, melynek következtében felrobbant. A leszállólábak kinyitására sem került sor, de nem tudni hogy szándékosan-e, vagy valamilyen hiba miatt.

Az SN8 elvesztése ellenére szinte teljes sikernek könyvelhető el az egész tesztrepülés, hiszen a teszt tervezett céljait sikerült teljesíteni és ezáltal rengeteg adatot gyűjtöttek a SpaceX mérnökei.
A következő tesztpéldány, az SN8-al nagyban megegyező SN9 már teljesen összeszerelve várja az újabb tesztsorozatot, köszönhetően annak, hogy a SpaceX sorozatgyártásban állítja elő a Starshipeket.

Hatalmas gratuláció a SpaceX-nek a fantasztikus teljesítményhez és köszönjük a páratlan élményt, amit egy újgenerációs űrhajó első repülésének köszönhettünk.

A SpaceX ezzel egy újabb lépést tett a Mars és Hold felé tartó hosszú úton, és csak hálásak lehetünk, hogy ennek szemtanúi lehetünk.

Tamási Dávid & Bonczók Zoltán

https://spacejunkie.hu/2020/12/10/starship-sn8-repules-egy-lepessel-kozelebb-a-marshoz/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Hazai űrkörkép 2020

A tavalyi első kiadás után, frissített tartalommal, magyar és angol nyelvű változatban is megjelent a magyar űrszektor szereplőit, sokszínű tevékenységét bemutató kiadvány.

Ha valaki akár csak rá szeretne csodálkozni a hazai űrtevékenység sokszínűségére, vagy többet szeretne megtudni egy-egy intézményről, vállalkozásról vagy szakterületről, ajánljuk számára a Hazai űrkörkép 2020 kiadvány tanulmányozását. Elektronikus változatban, pdf formátumban mind a magyar, mind az angol nyelvű változat hozzáférhető a MANT honlapján.

http://www.mant.hu/kiadvanyok/Urkorkep2020.pdf

http://www.mant.hu/kiadvanyok/HungarianSpaceCaleidoscope2020.pdf

A Hazai űrkörkép 2020 magyar változatára mutató linket az Űrvilág honlap jobb oldalán levő sáv alján a jövőben is minden különösebb keresgélés nélkül megtalálhatják – egészen addig, amíg napvilágot nem lát a következő, frissített kiadás.

http://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20201204_hazai_urkorkep_2020

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Négy év múlva a Marsra a SpaceX-szel? | 2020.12.04.

Elon Musk meg van győződve róla, hogy 2026-ban a Starship már embereket indít a vörös bolygóra, de „egy kis szerencsével” már akár 2024-ben is megtörténhet ez.

A SpaceX alapítója és vezetője egy berlini beszélgetés alkalmával tette ezeket a jóslatokat. Az alkalom az volt, hogy idén ő kapta az Axel Springer kiadóvállalat díját. (Korábban ebben az elismerésben részesült például az űrkörökben is jól ismert Jeff Bezos, az Amazon alapítója, Timothy Berners-Lee, akinek a nevéhez a világháló kitalálása fűződik, vagy Mark Zuckerberg, a Facebook atyja.)

Megpróbálunk két éven belül ember nélküli küldetést indítani a Marshoz – tette még hozzá Musk. Az időpontok közti nagyjából két éves különbségek oka, hogy a Föld és a Mars közötti utazásra a két bolygó Nap körüli keringéséből adódóan 26 havonta nyílik jó lehetőség.

A jelenleg fejlesztés alatt álló Starship – amelynek SN8 sorszámú (Serial No. 8) prototípusa, immár három hajtóművel hamarosan 15 km magas „ugrásra” készül – az óriás Super Heavy rakéta hátán jutna az űrbe. Mindkét eszközt gyorsan és teljes mértékben újra felhasználhatóra tervezik. A rakéta függőleges helyzetben visszatérne a Földre a start után, egy-egy Starship pedig akár többször megtehetné az utat a Marsig és vissza.

A Starship eddigi, egy hajtóművel felszerelt prototípusai – a Starhopper, az SN5 és SN6 – a próbáik során legfeljebb 150 m-es magasságig jutottak. Ezek a tesztek tavaly nyáron, illetve idén augusztusban és szeptemberben voltak. Az 50 m magas űrjármű végső változatát hat nagyteljesítményű Raptor hajtómű hozza majd mozgásba. Ezek tolóereje elegendő lesz ahhoz, hogy a Starship felszálljon a Holdról vagy a Marsról. A Földről való indításhoz használandó Super Heavy rakéta 30 Raptorral lesz felszerelve.

Elon Musk régóta hangoztatja, hogy a SpaceX 2002-es alapításakor is a bolygóközi utazás célja lebegett a szeme előtt. Ezt a mostani beszélgetésben is megerősítette. (Bár a tervek és a megcélzott időpontok időközben változtak. – A szerk.) Azt sem először mondta, hogy ő maga a Marson szeretne meghalni... csak nem egy becsapódás során – tette hozzá tréfásan. A beszélgetésben természetesen szó esett egy sor egyéb témáról, köztük Musk más vállalkozásairól is.

Axel Springer Award 2020 díjátadó. A december 1-jén közvetített beszélgetés teljes felvétele.
https://www.youtube.com/watch?v=AF2HXId2Xhg
(Forrás: Axel Springer)

http://www.urvilag.hu/article.php?id=9117

Válasz

M Imre üzente 3 éve

20 éve lakott a Nemzetközi Űrállomás

A jövő azonban egyáltalán nem biztos, jöhet a magánszektor szerepvállalása.

A NASA október legvégén ünnepelte a kerek évfordulót, amelyen megemlékeztek a fontosabb eseményekről, egyben pedig kiemelték, hogy az egész emberiség nagy előrelépése volt az első nemzetközi űrállomás üzembe helyezése. Sokáig tartott az építgetés, a helyszín viszont nagyon hasznosnak bizonyult.

A hivatalos közleményben megjegyzik, hogy rengeteg érdekes és különleges kísérletre kerítettek sort az ISS fedélzetén, amely a mikrogravitációs környezet, a megszokottól eltérő körülmények miatt bizonyult rendkívül hasznosnak a szakemberek számára – nem beszélve ugyanezen körülmények emberi szervezetre gyakorolt hatásairól. Itt nem kizárólag az űrkutatás területén sikerült ennek köszönhetően előrelépni, hanem a gyógyászatban és a gyógyszerkutatásban is, hiszen egerek (és egyéb állatok) bevonásával különböző fehérjéket teszteltek, majd pedig alkalmaztak az érintett iparágakban. Az állomás, amely összesen 16 állam finanszírozásával, azok anyagi, technikai és szellemi hozzájárulásával jött létre, 19 különböző ország űrhajósainak adott eddig helyet, ez pedig még a jövőben is folytatódni fog, legalábbis amíg az anyagi háttér rendelkezésre áll.

Ez még néhány évig folytatódhat, az évtized közepétől azonban valószínűleg megszűnik majd az amerikai kormány hozzájárulása, ezzel pedig nagyon égetővé válik a kérdés, hogy mit kezdjenek majd az állomással. Jó eséllyel magánszereplőket vonnak majd be a finanszírozási folyamatba, ezzel pedig alapvetően eltérő legénység fordulhat majd meg a helyszínen, bár ez még a jövő kérdése. Addig is velünk marad az ISS, amelynek alumínium-titán gerince 110 méter hosszú, erre pedig 4 szettnyi napelem-kollekció, valamint 16, a legénység számára megfelelő nyomáson tartott modul csatlakozik.

Azt a hivatalos anyag végén is megemlítik, hogy a magánszektor bevonásával képzelik el a jövőt, amire konkrét példákat is említenek, ezt azonban egyelőre kisebb lépésekben valósítják meg, mielőtt a teljes állomásról levennék a kezüket.

https://sg.hu/cikkek/tudomany/143234/20-eve-lakott-a-nemzetkozi-urallomas

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Négy űrhajóst lőtt fel a SpaceX

A tesztek után sor került az első küldetésre, a cég évekig szolgálja majd ki az ISS-t.

Még augusztusban számoltunk be arról, hogy sikeresen tért vissza a Crew Dragon legénysége, ezzel tulajdonképpen lezárult az új űrkapszula hosszúra nyúlt tesztelése. Vasárnap elindult az első küldetés, ennek révén pedig most 4 űrhajós indult útnak, hogy fél évet töltsenek el az állomáson.

Szokás szerint élőben követhettük figyelemmel a fellövést, az erről készült videó alább beágyazva elérhető. Ezt hétfőn egy további közvetítés követte, hiszen a kapszula utasai ezúttal 27 órát töltöttek el az űrben, lassan, fokozatosan megközelítve a Nemzetközi Űrállomást, hogy azután bedokkoljanak és megkezdődjön a tulajdonképpeni szolgálat. Hosszú nyúlt az út, ennek oka, hogy szombaton a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt kénytelenek voltak elhalasztani a startot – akkor mindössze 8 órát vett volna igénybe a megközelítés, viszont nagyon rizikós lett volna a fellövés, így ezt nem vállalták. A Crew Dragon szerencsére nem nélkülözi a toalettet, az utasok picit aludhatnak is, míg megérkeznek a helyszínre, a vezérlés ugyanis teljesen automatikus. Érdekesség, hogy ezúttal 3 amerikai és 1 japán űrhajós kapott helyet a kapszulán, közülük ketten a fizika területén járatosak, ami jól jön majd a tervezett kísérleteknél.

A hivatalos menetrend szerint az elkövetkező 6 hónap során számos kísérletet végeznek majd el a fedélzeten, itt többek között vizsgálják majd a mikrogravitáció emberi szívszövetre gyakorolt hatását, valamint megpróbálkoznak majd különféle retkek termesztésével, hogy csak két példát említsünk. Maga a fellövés a múlt héten kérdőjelessé vált, hiszen Elon Musk jelezte, hogy valószínűleg megfertőződött, az általa elvégzett 4 tesztből kettő lett pozitív, ennek kapcsán rögtön kiemelte, hogy itt valami nem stimmel, végül leszögezte, hogy valószínűleg enyhébb lefolyású fertőzéssel van dolga. A NASA számára eközben ugyanolyan fontos volt most az első valódi küldetés, ők 2,6 milliárd dolláros szerződést kötöttek a céggel, ennek révén évekig megoldhatják az ISS kiszolgálását – a Boeing 4,2 milliárd dollárt kapott, viszont az ő kapszulájuk a szoftveres gondok miatt továbbra is késik.

A két partner a jövőben turistáknak is helyet szoríthat majd a kapszulákon, a jegyek ára azonban 50 millió dollár felett lesz, így ezt nem sokan engedhetik meg maguknak.

https://sg.hu/cikkek/tudomany/143360/negy-urhajost-lott-fel-a-spacex

Válasz

M Imre üzente 3 éve

SpaceX Crew-1 dokkolás a Nemzetközi Űrállomáshoz (az élő közvetítés visszanézhető)

A SpaceX első, 4 űrhajóst szállító Crew Dragon küldetése magyar idő szerint november 16-én hétfőn éjjel 1 óra 27-kor indult útnak, hogy végül magyar idő szerint kedd hajnalban dokkoljon a Nemzetközi Űrállomáshoz (röviden ISS).

A Crew-1 az első operatív misszió a Nemzetközi Űrállomásra a Commercial Crew Programban, és az űrhajósok az Expedíció-64 keretében 6 hónapig tartózkodnak majd az ISS-en.

Ha minden az előzetes tervek szerint halad, akkor magyar idő szerint kedden reggel 5 órakor kell dokkoljanak az ISS-hez. Az adásunk 4 óra 15-kor kezdődik és megpróbáljuk a zsilipajtó nyitást is adni (melózunk utána, így időkerethez vagyunk kötve).

https://www.youtube.com/watch?v=npxiQjJrQCE

Válasz

M Imre üzente 3 éve

2020. november 13.
Magyar fiatalok élőben közvetítik az amerikai űrhajó útját

Élőben közvetíti az amerikai Crew Dragon űrhajó itteni idő szerint vasárnap éjszakai (1 óra 49 perces) indulását és napközbeni, körülbelül 8,5 órával későbbi dokkolását az Űrutazás – Űrhajók nevű ötfős magyar csapat, amelynek tagjai mindannyian az űrkutatás amatőr szerelmesei.

-- A mostani operatív küldetés célja a nemzetközi űrállomás, a három amerikai és egy japán űrhajós – utóbbi, Nogucsi Szóicsi nagyon tapasztalt, hiszen repült korábban Szojuzzal és űrsiklóval is – a tervek szerint hat hónapot tölt majd fenn.

Interaktív, élő közvetítésünket másfél-két órával az űrhajó indítása előtt kezdjük el, az utazás alatt szüneteltetjük, majd a dokkoláshoz visszatérünk, és újra tudósítunk. Folyamatosan lehet kérdéseket feltenni, amelyekre igyekszünk válaszolni, és egyéb meglepetésekkel is készülünk, fotókat és videókat is mutatunk a nézőknek. Regisztrálni nem kell, bárki szabadon csatlakozhat hozzánk – hangsúlyozta az Nagy Szabolcs, asztrofotós. A csapatról elmondta, hogy van köztük pénzügyi szakértő, banki munkatárs, szociális munkás és középiskolás fiatalember is, az űrkutatás és az űrhajózás iránti rajongás köti össze őket. Egyre lelkesebb a társaság, ami nem is csoda, hiszen a Demo–2-küldetésnél a dokkolást már 14 ezren követték velük, és most még több nézőre számítanak.

https://www.youtube.com/channel/UCCbfGK0rnXmjUGS1KgbKepA

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Újabb történelmi küldetésre készül a SpaceX |2020. 11. 09.

Első operatív missziójára készül a SpaceX Crew Dragon űrhajója – írja a CNN. A NASA és a magánvállalat közös küldetése hat hónapig tart majd, a cég három amerikai asztronautát és egy japán űrhajóst fog a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) szállítani. A misszió további érdekessége, hogy a legénység tagja Victor Glover is, aki az első afroamerikai lesz, aki teljes szolgálati időt tölthet el az ISS-en.

A csapat az eredeti tervek alapján október 31-én indult volna, a NASA azonban további teszteket kért a SpaceX-től.

A Resilience nevű űrhajót jelen állás szerint november 14-én bocsátják fel.

A Crew-1 küldetés előzménye a Demo-2 nevű, történelmi jelentőségű emberes teszt volt, melyet május végén indítottak el. A SpaceX Crew Dragonjának köszönhetően a NASA 2011 óta először nem orosz, hanem amerikai űrhajóval juttathat asztronautákat az űrbe. A mostani misszió lesz a Crew Dragon első operatív küldetése.

Az űrhajó neve a rugalmas ellenállási képességre utal. 2020 különösen nehéz év volt, Mike Hopkins, a legénység tagja szerint a névválasztás reményt adhat az embereknek.

https://24.hu/tudomany/2020/11/09/spacex-dragon-kuldetes-crew-1/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Elkészült egy újabb magyar fordítás a What about it?! a Super Heavy/Starship komplett Starlink küldetés animációt tartalmazó legfrissebb részéből, fogadjátok szeretettel: https://www.youtube.com/watch?v=RlMl7HCNcqU
(A fordításra most kevesebb időt tudtam szánni, ezért nézzétek el, hogy nem olyan szintű, mint amilyenek szoktak lenni.)
Járay Szabolcs·

Válasz

M Imre üzente 3 éve

7 ország csatlakozott az Artemis Egyezményhez
https://spacejunkie.hu/2020/10/15/7-orszag-csatlakozott-az-artemis-egyezmenyhez/
spacejunkie | 2020-10-15

A NASA által májusban hívta életre az Artemis Accords (Artemis Egyezmény), mely egy új nemzetközi egyezmény (keretrendszer) a világűr és más égitestek békés és átlátható felfedezését biztosítaná. Az egyezményhez most 7 ország csatlakozott: Ausztrália, Kanada, Olaszország, Japán, Luxemburg, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság.

Az egyezményben való részvétel nem jelent automatikus tagságot és részvételt az amerikai űrhivatal Artemis-programjában, csak a NASA által megalkotott keretrendszer elfogadását. Az egyezmény az 1967-ben megnyitott, azóta pedig több mint 100 ország által elfogadott Outer Space Treaty-n
https://hu.wikipedia.org/wiki/Outer_Space_Treaty
alapszik, mely a világűr békés célú felhasználását szabályozza:

-- a világűr kutatása és használata az összes ország jólétét kell, hogy szolgálja
-- az űr szabadon kutatható mindenki által, és nem vonható egyetlen állam szuverenitása alá sem
-- a szerződés megtiltja nukleáris és bármilyen más tömegpusztító fegyverek elhelyezését a világűrben
-- a szerződés úgy rendelkezik, hogy más égitesteket (beleértve a Holdat is) kizárólag békés célra lehet használni

Ezt az egyezményt bővítette ki a NASA az új Artemis Accords-szal,
https://www.nasa.gov/press-release/nasa-international-partners-advance-cooperation-with-first-signings-of-artemis-accords
melyben az aláíró felek a következőket garantálják:

-- Békés célú felfedezés: Az Artemis program keretében végzett minden tevékenységnek békés célúnak kell lennie
-- Átláthatóság: Az Artemis Accords aláírói a tevékenységüket átlátható módon fogják végezni
-- Az Artemis programban részt vevő nemzetek olyan rendszerek kifejlesztésére törekszenek, amiket más országok is használni tudnak, mindezt a biztonság és a fenntarthatóság növelése érdekében
-- Sürgősségi segítségnyújtás: Az Artemis Accords aláírói vállalják, hogy segítséget nyújtanak bármilyen bajba jutott személyzetnek
-- Registration of Space Objects: minden űreszközt egy közös adatbázisban (Registration Convention) kell bejelenteni
-- Tudományos adatok megosztása: Az Artemis Accords aláírói elkötelezik magukat a tudományos információk nyilvánossá tétele mellett
-- Örökségek megőrzése: Az Artemis Accords aláírói elkötelezik magukat a világűr örökségeinek megőrzése mellett (lásd Apollo leszállóhelyek a Holdon)
-- Űrerőforrások: Az erőforrások kinyerése és felhasználása kulcsfontosságú a biztonságos és fenntartható kutatáshoz (lásd bányászat a Holdon). Az Artemis Accords aláírói megerősítik, hogy ezeket a tevékenységeket az Outer Space Treaty-vel összhangban hajtják majd végre.
-- Űrszemét: az Artemis Accords országok elkötelezik magukat a világűr “tisztán” tartása mellett (pl. kiürült rakétafokozatokat nem hagynak orbitális pályán).

Az aláírások

Jim Bridenstine, a NASA vezetője hatalmas előrelépésnek nevezte, hogy már 7 ország csatlakozott, és új aláírókra is számít a közeljövőben, illetve több országgal is folynak az egyeztetések. Oroszország egyelőre nem nyilatkozott a csatlakozási szándékáról, de Bridenstine nagyon szeretné, ha az orosz fél is elkötelezné magát az Egyezmény, és az Artemis-program mellett.
A Roszkoszmosz vezetője, Dimitrij Rogozin az Artemis-programban való részvételről úgy nyilatkozott, hogy ők egy kevésbé USA központú programban szeretnének résztvenni, olyanban mint a Nemzetközi Űrállomás. Itt azért finoman jegyezzük meg, hogy az ISS építésének és fenntartásának a legnagyobb részét Amerika állta és állja a mai napig, ezért kicsit nehezen komolyan vehető Rogozin kijelentése.

Bridenstine-t kérdezték Kína esetleges részvételéről is, a NASA vezetője örülne, ha Kína érdeklődne az Egyezményben való részvétel és nyitás iránt, azonban a jelenleg hatályos törvények miatt a NASA nem léphet semmilyen hivatalos kapcsolatba a Kínai Űrügynökséggel. Azonban ha Kína lépéseket tenne az Egyezmény felé, ő minden erejével azon lenne, hogy a Kongresszus meggondolja magát és új törvényt alkosson. Mint ismeretes, a republikánusok által benyújott, és a Szenátusban elfogadott “Wolf Kiegészítés” (Wolf Amendment) miatt 2011 óta a NASA nem léphet kapcsolatba Kínával.

Véleményem szerint az Accords egy jó kezdeményezés a NASA részéről, mely sok jövőbeli nemzetközi együttműködésnek lehet alapja. Reméljük a politika a lehető legkevesebbet szól bele, és minél több ország csatlakozik az egyezményhez. Sajnos nem túl valószínű, de gondoljunk bele, ha minden ország együttműködne a világűrben, milyen fantasztikus eredményeket lehetne együtt elérni…

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Óriási tartály száll fel: a marsi kütyühíradónk első témájában a SpaceX készülő Mars-rakétájának egy elemét próbálják ki, ami aztán látványosan visszaereszkedik a földfelszínre. Egy másik kütyü a Mars felszínén teljesít majd szolgálatot: egy olyan mini helikopter, ami elviseli bolygószomszédunk viszontagságos időjárását is.

https://indavideo.hu/video/Helikopter_a_Marson_es_a_keszulo_bazi_nagy_raketa

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Ötven éve, 1967. április 24-én történt a szovjet űrhajózás első emberéletet követelő balesete: a világűrből visszatérő Szojuz-1 ejtőernyője nem nyílt ki, a lezuhant és kigyulladt kabinban életét vesztette Vlagyimir Komarov űrhajós. Neil Armstrong egy plakettet hagyott égi kísérőnkön, amelyre azok nevét vésték, akik az űr meghódításáért áldozták életüket, köztük volt Komarové is.

Gagarin a mérnökökkel mintegy 230 technikai problémát észlelt az űrhajón, ezért a művelet elhalasztását kérte. A kérdés csupán az volt: ki közölje a hírt Brezsnyevvel? Gagarin egy tízoldalas levelet nyújtott át a KGB-ben szolgáló legjobb barátjának, Venyamin Russzajev számára, de a memorandum nem jutott tovább; minden embert, aki ezt olvasta, lefokozták vagy kirúgták. Egy hónappal a tervezett események előtt Komarov arra a belátásra jutott, hogy a halasztás végleg lekerült a napirendről. Arra a kérdésre, hogy Komarov miért nem választja inkább az ellenállást, a kozmonauta így felelt: „Ha nem vállalnám, a tartalékpilótát küldenék” – ez pedig Komarov barátja, Gagarin lett volna. „Meg kell őt védenünk” – tört fel zokogva Komarov.

Amikor a Szojuz-1 elindult föld körüli pályájára, máris megkezdődtek a problémák: az antennák nem nyíltak ki rendesen, a navigáció nehézkesnek bizonyult, így egyre halványodott annak reménye, hogy Komarov biztonságosan érkezhet vissza a földre. Mindeközben az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal törökországi bázisán tájékozódott a fejleményekről.

Néhány fordító szerint Komarov ekkor azt mondta: „Egyre emelkedik a hő az űrkabinban”, majd a „gyilkosság” szót használta, valószínűleg a mérnökökre utalva. Gagarin néhány héttel a tragédia után a Pravdában azokat a tisztviselőket illette kritikával, akik szerinte belehajszolták Komarovot a halálba. Az űrhajós állami temetést kapott, Gagarin dühe azonban nem csitult, többször is élesen kikelt Brezsnyev ellen, a legenda szerint egyszer még egy pohár italt is a pártfőtitkár arcába öntött.

https://mult-kor.hu/20110325_az_amerikaiak_is_hallottak_komarov_utolso_szavait

https://mult-kor.hu/baratja-es-hose-jurij-gagarin-eleteert-adta-sajatjat-vlagyimir-komarov-20180424

https://moonshot.blog.hu/2013/12/09/komarov_halala

https://www.youtube.com/watch?v=iR0uRq6Hvto

https://www.youtube.com/watch?v=N-hZzc9OJao&t=58s

https://www.youtube.com/watch?v=r8mwHT4RPyQ&t=26s

https://www.youtube.com/watch?v=As0fzcCs7oY&t=1s

https://www.youtube.com/watch?v=WMC0Dg9DuhI

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Az SN8 prototípus úton a tesztállásra, élőben itt tudjátok követni az eseményt az alábbi linken:

https://www.youtube.com/watch?v=Ky5l9ZxsG9M

THURSDAY 9/24/2020 Onsite Weather provided by INITWEATHER.COM || BOCA CHICA NEWS: SN5 and SN6 moved into HB. || SN 7.1 popped it's top on the 23rd! || SN8 out of midbay with flings (flappy wings/aerosurface). || SN9 being stacked in midbay. || Now under construction are SN8, SN9, SN10 and SN11. || Road closures: All canceled through Sep 29 || LAUNCHES: Blue Origin NS-13 on the 24th at 10 a.m. CDT (1500 UTC). NROL-44 from SLC-37B on the 26th at 12:01 a.m. EDT (0401 UTC). Falcon 9/Starlink V1 L12 on the 27th at 10:43 a.m. EDT (1443 UTC) returning to the drone ship. GPS III SV04 from SLC-40 on the 29th at 9:55 p.m. EDT (30th at 0155 UTC).
Thank you for watching LabPadre's live stream from Boca Chica and South Padre Island in Texas. Subscribe for more SpaceX live coverage.
Live Lab Cam(2) Link: https://youtu.be/G_u7HPZX_8A
Live Sapphire Cam(3) Link: https://youtu.be/qNyEwBW0ZJA
Live Predator Cam(4) Link: https://youtu.be/Ss_XUaLEp1Y
Live Sentinel cam(5) Link: https://youtu.be/n5ozYnVQahE
Onsite Weather - http://weather.labpadre.com
Boca Chica Operations - http://www.cameroncounty.us/space-x/
FAA Notices To Airmen - https://tfr.faa.gov/tfr2/list.html

This 24/7 stream is powered by LabPadre, in cooperation with Sapphire Condominiums and Isla Grand Beach Resort.

The telephoto camera is mounted at 350 ft in altitude and 5.87 miles from the Space X facility at Sapphire Condominiums.
All copyrights to live images are owned explicitly by LabPadre.
Intelligent chat community!

Válasz

M Imre üzente 3 éve

2020. szeptember. 15.
18 kilométeres magasságba küldené fel a Csillaghajót a SpaceX – aztán egyben vissza is hozná

A SpaceX hamarosan újabb tesztet hajthat végre az űrhajóval, amellyel a vállalat tervei szerint az emberiség meghódíthatja a világűrt.

Célegyenesbe érnek a Starship (Csillaghajó) körüli munkálatok a SpaceX-nél. Az elmúlt egy hónapban két tesztrepülést is elvégeztek a leendő űrjármű prototípusával, legutóbb szeptember 4-én, amikor is 150 méter magasra küldték a szerkezetet – ami aztán szerencsésen földet is ért.

Second 150m flight test of Starship pic.twitter.com/ROa0kQZXLI
— SpaceX (@SpaceX) September 4, 2020

A projekt kapcsán Elon Musk állt elő a hírrel, amely szerint hamarosan újabb tesztrepülést hajtanak majd végre. Az SN8 névre keresztelt prototípus a tervek szerint néhány nap múlva készen áll majd arra, hogy 60 ezer láb, vagyis nagyjából 18,2 kilométeres magasságba repítsék, majd vissza is hozzák onnan.

SN8 Starship with flaps & nosecone should be done in about a week. Then static fire, checkouts, static fire, fly to 60,000 ft & back.
— Elon Musk (@elonmusk) September 12, 2020

Ami újdonság lesz az előzőekhez képest, hogy a rakétának már lesz orrkúpja. A korábbiaknál – az SN5 és SN6 prototípusoknál – még csak egy súlyt helyeztek el a szerkezet tetejére, de maga az orrkúp nem volt a helyén.

A SpaceX még februárban kért engedélyt egy nagy magasságú repüléshez, de hogy pontosan mikor kerítenek rá sort, azt nem tudni.

A 18 kilométer még messze lenne a világűrtől – az valahol 100 kilométeres magasságban, a Kármán-vonalnál kezdődik –, a sikeres teszt bebizonyítaná, hogy valóban életképes a Csillaghajó ötlete.

A vállalat, illetve Elon Musk tervei szerint az emberiség ezzel az űrhajóval hódíthatná meg a világűrt, illetve a Marsot is. Ugyanakkor a Csillaghajó önmagában még nem jelent kulcsot a gyors sikerhez: Elon Musk szerint a misszió teljesítéséhez pár száz ember halála benne van a pakliban.

https://hvg.hu/tudomany/20200915_spacex_starship_csillaghajo_urhajo

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Papírból készülő rakéta modelleket lehet letölteni:
https://axmpaperspacescalemodels.com/index.php/falcon-9/product/Falcon%20Heavy%20Demo%20Flight/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Max-Q élő webcast - 5. adás

Vasárnap Forma-1 után nem sokkal jelentkezünk az immár szokásosnak mondható Max-Q élő webcast beszélgetős műsorunkkal - melyben űrutazással, űrhajókkal és az ahhoz kapcsolódó aktuális eseményekről lesz szó.
A témákat változatosan próbáltuk összeállítani:
- Rocket Lab hírek
- SpaceX - micsoda heten vannak túl! Demo-2 küldetés a Nemzetközi Űrállomásra - küldetés kiértékelése, sikeres Starship 150 méteres ugrás és Starlink-9 indítás
- továbbá foglalkozunk az SLS rakéta építésével, beszélünk kicsit a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), valamint a Mars missziókról.
Az élő adás tervezet hossza kb. másfél óra. Az adás során szívesen válaszolunk a témákon kívüli kérdésekre, sőt bármilyen kérdéssel készülhettek, csak rakétákkal vagy űrutazással legyen kapcsolatos.
Délután 5 órától várunk minden érdeklődőt a képernyők elé!

https://www.youtube.com/watch?v=n6Oai9Xock4

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Az Ariane-6 hordozórakéta

Ezzel a cikkel indul el a következő sorozatunk, melynek célja a világ űrhajózási indítójárműveinek a részletes bemutatása. Az Ariane cikksorozatunkban megígértük, hogy az Ariane-6-ot is megemlítjük, így ezzel a rakétával szeretném elindítani a sorozatunkat. Először pár fontosabb adatot összeírunk a rakétáról, melyekkel sejtést kaphatunk a méretekről és a felhasználási célokról.

https://spacejunkie.hu/2020/08/08/az-ariane-6-hordozoraketa/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

A Légierő (US Air Force) eredményt hirdetett a 2022 és 2026 közötti műholdindításaira kiírt pályázaton: a megrendelések 60%-át a ULA (United Launch Alliance) és 40%-ot pedig a SpaceX nyerte el.

A 4 éves időszakban várhatóan 30-34 indításra ad majd megbízást a Légierő, így a becslések szerint (pontos összegeket nem hoztak most nyilvánosságra) a ULA kb. 3.5 milliárdot, a SpaceX pedig 2.5 milliárd dollárnak megfelelő összeget fog kapni összesen.
A pályázatra két jelentkező volt még: a Blue Origin a leendő New Glenn rakétájával, míg a Northrop Grumman pedig a szintén új OmegA hordozóval nevezett, de egyikük sem kap majd megbízást.

A Blue Origin közleményében sajnálatát fejezte ki a döntés miatt, de egyúttal gratulált is a ULA-nak, mely a Blue Origin BE-4 hajtóműveit fogja használna az új Vulcan rakétán. Jeff Bezos cége azt is megerősítette, hogy a döntés ellenére mindenképpen folytatják a 2.5 milliárd dollárba kerülő rakéta megvalósítását, ugyanis már számos megrendelést kaptak a privát szektorból.

https://spacejunkie.hu/2020/08/08/legiero-inditasok-nyert-az-ula-es-a-spacex/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Ismét megkísérli a SpaceX a többször elhalasztott 9. adag (57 darab) Starlink-műhold felbocsátását két Blacksky műhold társaságában.
Éjszakai indítás lévén remek látványban lehet részünk.
https://www.youtube.com/watch?v=itiQsO6jxlU
-- Űrutazás Űrhajók

Válasz

M Imre üzente 3 éve

A történelmi küldetés után egy 6 hetes kiértékelési időszak következik, amikor a végén a NASA “hadrendbe” állítja a Crew Dragon űrhajót, és megkezdődhetnek a 6 hónapig tartó ISS küldetések. A Crew-1 a jelenlegi tervek szerint szeptember végén indulhat.

Fantasztikus élmény volt végigkövetni a küldetést, és nagyon örülünk, hogy szemtanúja lehettünk ennek az űrtörténelmi eseménynek.

https://spacejunkie.hu/2020/08/02/gyorhir-visszatert-a-dragon-endeavour/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

DM-2 leszállás pontos menetrend

Magyar idő szerint a visszatérés mozzanatai:

19:45 Csomagtartót (“trunk”) tartó karom leválás
19:46 Trunk leválás
19:51 “Deorbit burn” (orbitális pályáról visszahozó fékezőmanőver)
20:01 “Deorbit burn” vége
20:04 Dragon orrkúp bezárása
20:25 Belépési magasságba manőverezés
20:29 Rádiókimaradás (tervezett)
20:30 “Entry interface” – visszatérési program/üléspozíció
20:36 Rádiókapcsolat tervezett helyreállása
20:38 Fékező/stabilizáló ernyők kinyitása
20:38 4 db főernyő kinyitása
20:42 Vízreszállás a Mexikói-öbölben Pensacola mellett

Az űrhajósok ma rendben felkeltek, már folynak az előkészületek a Dragon fedélzetén. Pár perccel ezelőtt a GO Navigator mentőhajó is elindult, az időjárás szerencsére nem szólhat közbe, ugyanis nagyon tiszta az idő a leszállási zónában. Ne feledjétek, 19:00-kor kezdjük az élő közvetítést, addig is a hivatalos NASA/SpaceX stream-en tudjátok követni az eseményeket.
https://spacejunkie.hu/2020/08/02/dm-2-leszallas-pontos-menetrend/

Részletes írásunkat a visszatérésről itt olvashatjátok:
https://spacejunkie.hu/2020/07/31/a-dm-2-kuldetes-vege-minden-fontos-tudnivalo-a-landolasrol/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Svábhegyi Csillagvizsgáló: Bob és Doug küldetésének kezdetét Soós Benjámin és Szabó O. Norton már közvetítette nálunk a Svábhegyi Csillagvizsgáló Facebook oldalán. Most elérkezett az idő, hogy a NASA két űrhajósa visszatérjen a Nemzetközi Űrállomásról a Földre a SpaceX Dragon űrhajójával.

Bár mi az eseményt most nem közvetítjük, a NASA adásába érdemes bele pillantani! Figyelem: A Földre visszajutni hosszú idő!

https://www.youtube.com/watch?v=13OkD0C_TWU

Válasz

M Imre üzente 3 éve

SpaceX Crew Dragon űrhajó visszatérés/landolás élő adás:

https://www.youtube.com/watch?v=S7yQrHaShVU

A tervek szerint vasárnapra este élőben közvetítjük a SpaceX Crew Dragon Endeavour űrhajó légkörbe való belépését valamint a vízre landolást és az azt követő eseményeket. Mi közvetítjük a leválást és a landolást is - még szerencse hogy hétvégére esik és egyelőre az eredeti ütemterv szerint haladnak az események. Ezen a csatornán bárki követheti majd a fejleményeket élőben. De ha valami oknál fogva lemaradtál róla, ugyanitt később bármikor visszanézhetőek az élő adásaink. Sok sikert Bob Behnken és Doug Hurley űrhajósoknak a sikeres légkörbe való belépéshez és landoláshoz! Ezúttal is a Space Station Guys (Nagy Szabolcs) és a Spacejunkie csapat (Bonczók Zoltán, Radics Péter, Szabó Bence és Tamási Dávid) közös élő közvetítését láthatjátok majd.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk! ;)

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Új fokozatba kapcsol az űrverseny
https://infostart.hu/tudomany/2020/06/07/uj-fokozatba-kapcsol-az-urverseny
Infostart / InfoRádió | 2020. június 7.

Űrrepülés-történeti mérföldkő volt, hogy egy magáncég, a SpaceX szállított két amerikai űrhajóst a Nemzetközi Űrállomásra. Közben Oroszország és Kína is bejelentette: saját űrállomást épít, az Egyesült Államok pedig magáncégeknek adná ki a Nemzetközi Űrállomás amerikai részét.

Az egyik legdrágább és legnagyobb űreszköz az űrkutatás történetében a Nemzetközi Űrállomás, amelyet 1998-ban kezdtek kiépíteni az orosz Mir–2, az amerikai Freedom űrállomás, valamint az európai Columbus laboratórium egyesítésével, a Föld felszínétől 405 kilométer magasságban, alacsony Föld körüli pályán. A programban 16 ország vesz részt: az Egyesült Államok, Oroszország és az Európai Űrügynökség 11 tagállama mellett Japán, Kanada és Brazília. A Nemzetközi Űrállomás egyik oroszországi építésű moduljának élettartama azonban egy évtizeden belül lejár – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Zsombok Gábor, a Galileo webcast szakkommentátora. A szakértő kiemelte azt is, hogy a modulok alrendszerei idővel elavulnak, és érdemesebb lesz új modulokat, új állomásokat építeni, mint a régit fenntartani.

Dmitrij Rogozin, az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz vezetője múlt héten egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy el kell kezdeniük egy új űrállomás építését. Zsombok Gábor úgy magyarázta az új terveket, hogy a Nemzetközi Űrállomás orosz részét csatolnák le, azokat a modulokat, amelyeknek az üzemideje még nem jár le.

-- „Az űrállomás fenntartása 2024-ig százszázalékosan biztos, és valószínű, hogy még további négy évig fenntartják.

Ekkor lesznek az orosz részegységnek olyan moduljai, amelyekben még bőven marad üzemidő. Ezek után a modulokat az oroszok leválasztanák, és külön űrállomásként próbálnák meg tovább működtetni” – fejtette ki a szakértő, aki szerint ebben az oroszok nemzetközi, akár a magánszférából érkező megrendelőkre, vagyis űrturistákra is számítanak.

Az orosz bejelentés után Kína is nagyszabású terveket mutatott be: két év alatt, 11 misszióban építené fel saját űrállomását az úgynevezett Mennyei Palota Program részeként, amelynek keretében eddig két kísérleti űrállomást lőtt fel a kínai űrügynökség, de az egyik 2018-ban lezuhant és megsemmisült a Föld légkörében.

Zsombok Gábor közölte: a Nemzetközi Űrállomásban a kínaiak eddig politikai akadályok miatt nem vehettek részt, az amerikai fél nem járult hozzá.

-- A kínai űrállomás első modulja jövőre állhat pályára, amelyet majd két kutatómodul követhet.

Hozzátette, az Egyesült Államok szintén felújítaná és tovább üzemeltetné a Nemzetközi Űrállomás amerikaiak által épített részét, ez azonban már nem a NASA feladata lenne. A feladatot a NASA egy magáncégnek, az Axiom Space-nek adná ki.

Zsombok Gábor arról is beszélt,

-- az űrturistákért is folyna a verseny az orosz és a magánüzemeltetésű amerikai űrállomások között.

A NASA azonban már nem a Föld körüli alacsony pályán mozgó ember által épített űrállomásra, hanem az égitestek meghódítására koncentrál a jövőben, a Holdra szállás és a Mars-expedíció a következő lépés.

Kapcsolódó hang:
https://infostart.hu/audio/00008/00008bccb.mp3

Előzmények:

-- Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója
https://infostart.hu/kulfold/2020/05/31/sikeresen-dokkolt-a-nemzetkozi-urallomason-a-spacex-urhajoja

-- Trump: soha nem látott fejlettségű fegyvereket telepítünk az űrbe
https://infostart.hu/kulfold/2020/05/31/trump-soha-nem-latott-fejlettsegu-fegyvereket-telepitunk-az-urbe

-- Történelmi esemény: sikeresen fellőtték a Crew Dragont, irány az ISS
https://infostart.hu/tudomany/2020/05/30/itt-az-urhajozas-2020-as-tortenelmi-esemenye-elo

Válasz