M Imre üzente 7 hónapja

Sikerült kivonni a marsi levegőből az oxigént

Fontos kutatást zárt le a NASA, vége a marsi légkörből történő oxigén előállításnak, a kutatás pedig fontos tapasztalatokkal szolgál a távoli jövő kolonizációs elképzeléseinek.

2021. április 20-án a Marson kutatást végző Perseverance marsjáró egyik fontos eszköze, a kenyérpirítónyi méretű Moxie a bolygó légkörének szén-dioxidjából állított elő 5 gramm tiszta oxigént, amely egy asztronauta lélegzéséhez 10 percre lenne elég. Ez történelmi mérföldkő volt akkor, a kísérlet bizonyította, hogy kezünkben a technológia, amivel az élethez nélkülözhetetlen gázt elő tudjuk állítani.

Moxie pedig azóta is szorgosan termelt: elektrokémiai folyamatok végrehajtásával a Mars vékony légköréből – amely 95 százalékban szén-dioxidból, 3 százalékban nitrogénből, 1,6 százalékban argonból és nyomokban oxigénből áll – kinyert szén-dioxid minden egyes molekulájából leválasztott egy oxigénatomot. A munka viszont most véget ért, Moxie-t leállították, a NASA befejezte a kísérletet.

A küldetés során sikerült összesen 122 gramm oxigént előállítani, amivel egy kisebb testű kutya akár tíz óráig is életben maradhatna.

„A Moxie lenyűgöző teljesítménye azt mutatja, hogy megvalósítható az oxigén kinyerése a Mars légköréből – olyan oxigénét, amely segíthet a jövő űrhajósai számára a belélegezhető levegő vagy rakétahajtóanyag biztosításában” – mondta Pam Melroy, a NASA igazgatóhelyettese.

Ez lökést adhat a hasonló eszközök fejlődésének, és bizonyítja, hogy érdemes a más bolygókra tervezett, emberek számára élhető környezetet kialakító technológiákat fejleszteni.
https://firstclass.hu/life/2023/09/13/sikerult-kivonni-a-marsi-levegobol-az-oxigent/

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Miért, és hogyan kapják nevüket a Marson vizsgált területek

Ha tanulmányozzuk a marsi térképeket, rengeteg földi hely, valamint felfedező nevével találkozhatunk, de még rajzfilmfigurákra is felfigyelhetünk.

A Perseverance marsjáró jelenleg a Vörös Bolygó Belva-kráterének pereme mentén található sziklafelszínt vizsgálja. 3700 kilométerrel távolabb, a Curiosity pedig nem régiben gyűjtött mintát egy „Ubajara” elnevezésű helyen. Hogy mi a különbség a két név között? – A kráter hivatalos nevet visel, a fúrás helyét viszont csak becenévvel azonosították, ezért kellenek az idézőjelek.

„Az első számú oka, amiért neveket választunk az, hogy a csapatok nyomon tudják követni, mit találnak napról napra.” – mondta Ashwin Vasavada, a Curiosity küldetés projektkutatója. „Később a sok dombra és sziklára név szerint tudunk hivatkozni, amikor átbeszéljük őket, vagy amikor dokumentáljuk a felfedezéseinket.”
https://spacejunkie.hu/miert-es-hogyan-kapjak-nevuket-a-marson-vizsgalt-teruletek/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Bármennyire is döbbenetes, ezek a mutatós felhők nem a földi égboltot színesítik: a NASA Perseverance marsjárója készítette e képet, a vörös bolygó Jezero kráterében.
https://www.facebook.com/planetologyhu/posts/pfbid02DVJ7eP86GeMSEaT86viAk3iTnYzQPEsmaQFt4DtSrntELRhrCm2rqF5C8tqNHgWGl
Kép forrása: NASA/JPL-Caltech, Kevin M. Gill

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Ilyen hangja van egy marsi porforgatagnak
https://www.youtube.com/watch?v=PYHIJfK7Ez8

A Perseverance marsjáró mikrofonja rögzítette azt a hangot, amelyet egy, a közelében átvonuló, porforgatag hozott létre.
https://ng.24.hu/fold/2022/12/15/ilyen-hangja-van-egy-marsi-porforgatagnak/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Nagy mennyiségű szerves anyagot talált a Perseverance

A Perseverance marsjáró már a második tudományos kampányának szakaszában jár és jelenleg egy olyan területről gyűjt kőzetmintákat, amelyet a tudósok régóta a legesélyesebbnek tartanak arra, hogy ősi mikrobiális életre utaló jeleket találjanak a Marson.

A Jezero-kráter és a deltatorkolat kapcsolata

A 45 km széles Jezero-kráter peremén egy ősi folyó deltatorkolata, azaz hordaléklerakódása található. Ez a legyező alakú képződmény kb. 3,5 milliárd évvel ezelőtt alakult ki a kráterben található tó és egy folyó találkozásánál. A folyó által szállított hordalék itt, az egykori tó peremén rétegekben rakódott le. A Perseverance jelenleg a deltatorkolat ezen üledékes kőzeteit vizsgálja.

A SHERLOC vizsgálata szerint a mintákban a szerves molekulák egy olyan osztálya található, amely térbeli korrelációban (kölcsönös viszonyban) áll a szulfátásványok molekuláival. Az üledékes kőzetrétegekben található szulfátásványok jelentős információkat szolgáltathatnak arról a vizes környezetről, amelyben kialakultak.

A Perseverance által eddig elraktározott minták geológiai változatossága annyira kiemelkedő, hogy a rover csapata azt tervezi, hogy mintegy két hónap múlva (mielőtt a rover folytatná a delta feltárását) előre kiválogatott mintákat tartalmazó tubusokat helyez el a torkolat aljához közel, amit majd a Mars Sample Return kampány során begyűjtenek.

2013-ban a Curiosity marsjáró szerves anyagokra utaló bizonyítékokat talált az általa gyűjtött kőzetpor-mintákban,
https://spacejunkie.hu/hir/a-curiosity-uj-kutatasi-eredmenye-fedheti-fel-az-egykori-marsi-elet-nyomat-2
a Perseverance pedig korábban szintén észlelt szerves anyagokat a Jezero-kráterben. De ellentétben a korábbi felfedezésekkel, a mostani észlelés egy olyan területen történt, ahol a távoli múltban üledék és só rakódott le egy tóban. Mindez olyan körülmények között, ahol potenciálisan létezhetett élet. A Wildcat Ridge elemzése során az eddigi legnagyobb mennyiségű szerves anyagot észlelték.
https://spacejunkie.hu/hir/nagy-mennyisegu-szerves-anyagot-talalt-a-perseverance

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Szerves anyagot talált a Perseverance a marsi Jezero-kráterben!
https://www.facebook.com/planetologyhu/posts/pfbid0iTbzNmA1EfHx9kudeBxLcA7nMcXJV3rV9C73anq4VBKim33pWPUCVduvcCtGLXD5l
Részletekkel hamarosan bővebben is jelentkezünk.

Válasz

M Imre üzente 1 éve

...egy kavics megrongálta a Perseverance szélérzékelőjét

– közölte a Space.com. Az eszköz nem vált működésképtelenné, de már csak kevésbé tudja mérni a szelet. A mérnökök emiatt most újrahangolják a szerkezetet, hogy a leolvasott eredmények pontosak legyenek.

José Antonio Rodríguez Manfredi, a MEDA vezető kutatója szerint meglepte a csapatot, amit a Jezero-kráternél tapasztaltak, ugyanis korábban egyetlen modell sem jelzett ilyen mértékű aktivitást. Egy kutatásból azonban már lehetett tudni, hogy a Perseverance-t naponta körülbelül négy forgószelet tapasztal meg, amelyből egynek a szele közvetlenül is érinteni szokta a rovert a napi csúcsidőszakban, a délután folyamán. Sőt, a szerkezet kamerái három olyan széllökést is megörökítettek már, amely során 4 négyzetkilométeres porfelhő alakult ki.
https://24.hu/tech/2022/07/05/perseverance-mars-jaro-rover-nasa-voros-bolygo-forgoszel-megrongalodott/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az első augusztus 9-én végrehajtott sikertelen kísérlet után újra nekiveselkedett az amerikai űrhivatal, a NASA Perseverance nevű marsjárója, hogy kőzetmintát gyűjtsön – írja a BBC. Az előző mintavételi kísérlet során valószínűleg szétmorzsolódott a kőzet mielőtt a gyűjtőcsőbe került volna.

Mint korábban megírtuk, a február 18-án a Mars Jezero-kráterében landoló Perseverance az eddigi legfejlettebb űrszonda, amit az emberiség egy másik bolygóra küldött. Leszállóhelye több milliárd évvel ezelőtt egy tó, valamint egy folyó által lerakott deltatorkolat lehetett, ezért az eddigi legjobb lehetőséget biztosítja esetleges ősi marsi életnyomok megtalálására.

A Perseverance által az elmúlt fél évben végzett megfigyelések alapján a kutatók szerint szinte biztos, hogy 3,5-4 milliárd évvel ezelőtt a kráter valóban egy tónak adott otthont.

https://qubit.hu/2021/09/02/ismet-megprobalt-mintat-gyujteni-a-perseverance-a-marson

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Képgaléria: A Mars, ahogy a Perseverance látja

A Perseverance fél éve szállt le a Marsra, azóta több mint 125 000 felvételt készített a vörös bolygóról. Ebből gyűjtöttünk össze néhányat, hasonlóan az Ingenuity 9. repülése során készített felvételekből összeválogatott képgalériához.
https://spacejunkie.hu/hir/kepgaleria-az-ingenuity-9-repulese-2

A képeket a NASA Mars 2020 nyers képgyűjteményéből,
https://mars.nasa.gov/mars2020/multimedia/raw-images/
illetve multimédia albumából válogattuk.
https://mars.nasa.gov/multimedia/images/?page=0&per_page=25&order=pub_date+desc&search=&condition_1=1%3Ais_in_resource_list&category=51%3A321

Korábbi képeket a leszállásról itt,
https://spacejunkie.hu/hir/a-nap-kepei-306-a-perseverance-erkezese-a-jezero-kraterhez
videót pedig itt találhattok.
https://spacejunkie.hu/hir/a-perseverance-leszallasa-videon

Forrás: https://spacejunkie.hu/hir/kepgaleria-a-mars-ahogy-a-perseverance-latja-2

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Kiderítették miért nem tudott mintát gyűjteni a Perseverance

A tudósok 2 napon át tartó adatelemzési procedúrát követően valamelyest fellélegezhetnek, sikerült ugyanis néhány konkrétumot kideríteni arról, miért nem járt sikerrel a Perseverance első mintavétele.
https://spacejunkie.hu/hir/sikertelen-a-perseverance-elso-mintaveteli-kiserlete-2

Augusztus 6-án, a mintavétel napján eleinte úgy tűnt, minden a tervek szerint zajlott. Az első adatokból a kutatók megtudták, hogy a Perseverance fúrója elérte azt a legnagyobb mélységet (7 cm), amelyet meghatároztak számára. Nem sokkal később megérkezett az első kép is, melyen látszott a marsi szikla képe, a lyukkal és körülötte azzal az anyagkupaccal, amelyet a fúró "termelt ki" a folyamat során.

A tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a kőzetben a fúrással járó tevékenység csak port, vagy apró törmeléket eredményezett, amelyek leginkább méretük miatt nem maradtak meg a mintavételi tubusban. Ez azt jelenti, hogy a kőzet nem volt elég erős ahhoz, hogy a fúrás közben kialakuljon egy mag amely a tubusban elraktározódhatott volna. A képen látható nagyobb anyagdarab a lyuk alján vagy a kívánt magból maradt hátra, vagy a fúrófej mozgása által keletkező apró kőzettörmelék.

Mind a tudományos, mind a mérnöki csapat úgy véli, hogy ennek a kőzetnek az egyedisége és anyagi tulajdonságai jelentik a fő szerepet abban, hogy nehéz olyan magot kinyerni belőle, amely eltárolható lenne. Ezért a csapat már a következő mintavételi helyszínre koncentrál, amely a Dél-Seitah régióban lesz, szeptember elején. A rover és a helikopter által készített felvételek alapján valószínűleg üledékes kőzetek találhatók a térségben, amelyekről a kutatók úgy vélik, hogy jobban fog hasonlítani a Földön végzett tesztek során tapasztalt körülményekhez.

A hiba tehát nem a Perseverence műszereivel, vagy hardvereivel van, hanem egyszerűen csak a kőzet minősége nem volt megfelelő a mintavételhez. Ez a tudósok számára mindenképp megkönnyebbülést jelent.

https://spacejunkie.hu/hir/kideritettek-miert-nem-tudott-mintat-gyujteni-a-perseverance-2

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A NASA Perseverance marsjárója megkezdte az ősi élet nyomainak keresését a Marson. Ebben 2 méter hosszúságú mechanikus karja, illetve a végén elhelyezkedő műszerei lesznek segítségére. A rover már a tesztek során is a valaha készült legjobb kompozíciós elemzést produkálta a marsi porról.

https://spacejunkie.hu/hir/a-perseverance-megkezdte-az-osi-elet-jeleinek-kereseset-a-marson-2

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Valószínűleg ma is találhatók szerves, avagy széntartalmú sók a Marson a NASA új kutatása szerint. Egy ősi kerámia darabjaihoz hasonlóan ezek a sók szerves vegyületek kémiai maradványai, mint például azok, melyeket néhány évvel ezelőtt a NASA Curiosity rover talált a vörös bolygón. A szerves vegyületek és sók geológiai folyamatok során is kialakulhattak, de még izgalmasabb lehetőség, hogy ősi mikrobiális élet maradványai lehetnek. Az eredményeket bemutató tanulmány a Journal of Geophysical Research: Planets tudományos folyóiratban jelent meg.

Amellett, hogy ezzel még több bizonyítékunk van arra, hogy egykor szerves anyagok lehettek a Marson, a szerves sók közvetlen detektálása a mai Mars lakhatóságára vonatkozóan is tartogat érdekes információkat: a Földön ugyanis élnek olyan organizmusok, melyek szerves sókból, például oxalátokból, acetátokból nyerik az energiájukat. Ha sikerül olyan helyszínt találni a Marson, ahol nagyobb mennyiségben találhatók szerves sók, akkor érdemes lehet a felszín alá lefúrva mintákat gyűjteni (itt ugyanis jobban megőrződnek, mint a sugárzásoknak és környezeti hatásoknak kitett felszínen).

A Curiosity marsjáró SAM (Sample Analyis at Mars) laboratóriumának mérései és kísérletei közvetetten jelzik a szerves sókat; a SAM-hoz hasonló műszerekkel azonban nehéz ezeket a Marson közvetlenül kimutatni. A SAM felhevíti a marsi kőzet és regolit mintákat, a keletkező gázból pedig megállapítja a minta összetételét. A kihívást az jelenti, hogy a szerves sók melegítése közben olyan egyszerű gázok keletkeznek, melyek a marsi regolit más összetevőiből is származhatnak. | 2021. július 8.

https://www.csillagaszat.hu/hirek/szerves-sok-meselnek-az-osi-mars-lakhatosagarol/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

2021. május 30.
Kezd szétesni a Curiosity marsjáró kereke, és itt nem lesz kerékcsere

Tátongó lyukak a Curiosity marsjáró egyik kerekén 2021 áprilisában...

A 2021. áprilisi állapotok szerint továbbra is a két hátsó kerék van a legjobb állapotban. Nem sérült még meg a hat kerék egyikén sem a belső merevítő gyűrű, és az is fontos tény, hogy egyik kerék sem deformálódott el az eredeti alakjához képest.

Itt nem lesz kerékcsere

Az, hogy a brutálisan mostoha marsi körülmények ilyen nyomot hagytak a közel egytonnás (899 kilós) roveren, nem meglepetés, ...

A NASA nagyjából 1000 megtett méterenként ellenőrzi a kerekek állapotát, hogy kiderüljön, mi a helyzet, melyikre kell jobban figyelni.

Pár eltört horony még nem gond, de amint több egymás melletti is elenged, felmerül a veszély, hogy a keréken belüli kábelek is megsérülhetnek, ez pedig működésképtelenné tenné azt. A Marson 2004-10 között aktív Sprit rover megküzdött egy hasonló problémával, a hat kerekéből az egyik ugyanis már 2006-ban megadta magát, és beragadt. A marsjáró viszont nem állt meg, öt kerék erejével is folytatta az útját, a hatodikat húzta maga után, jellegzetes nyomot hagyva a marsi homokban.

Az április közepéig 25 246 métert megtevő Curiosity viszont már nem így oldja meg a problémát, ha úgy adódik. Ez persze még messze van, a NASA mérnökei úgy számolnak, hogy 19-ből 14 törött horony kell ahhoz, hogy komolyan elgondolkodjanak egy kerék soráról. Ez pedig a számításaik szerint 2034-ig nem is lesz még majd terítéken.

Ha mégis, arra is van megoldás. Ha oda jutnának, hogy ennyi horony is eltörik, jöhet a szándékos önpusztítás. A Curiosity földi tesztverziója, a Scarecrow (Madárijesztő) kísérleti állomásán lemodellezték már ugyanis, hogy a marsjáró képes lebontani a saját kerekét. A 40 centi széles abroncs ugyanis egy merevítőgyűrűnek köszönhetően kétharmad-egyharmad arányban képes felbomlani, ami után csak a vékonyabb, külső harmad marad épségben. A többi rész leszakad – kivéve az eredetileg a kerékbe vágott 12 lyukat tartalmazó részt, ez végig ottmarad majd.

Az önpusztítási folyamat lépesei egyébként az IEEE Spectrum cikkében lehet részletesebben megtekinteni.
https://spectrum.ieee.org/automaton/aerospace/robotic-exploration/if-necessary-mars-rover-curiosity-could-rip-its-own-wheels-off-to-stay-mobile

Sokat tanultak a dologból

A Curiosity kerekein látható sérülések tapasztalata már ott van a Marson februárban landolt újabb amerikai marsjáró, a Perseverance kerekeiben: kétszer több a horony, azok között pedig kevesebb a felület, így erősebb, ellenállóbb és nagyobb élettartamúak a kerekek.

A hornyok ráadásul nem cikkcakkos, hanem enyhén ívelt formában kerültek a Perseverance kerekeire, a NASA szerint ez is hosszabb élettartamot eredményez majd. A kerék anyaga ugyanúgy alumínium, a mérete viszont eltérő, az átmérője picit nagyobb, ugyanakkor keskenyebb is.

https://telex.hu/tech/2021/05/30/mars-nasa-curiosity-marsjaro-kerek

Válasz

M Imre üzente 2 éve

The first 10,000 days on Mars (Timelapse)

https://www.youtube.com/watch?v=G3hPH_bc0Ww

The story begins in 2024 when Elon Musk and SpaceX launch 5 cargo ships to Mars. They land at Erebus Montes, paving the way for future humans to land, the construction of Mars Base Alpha, plants to grow, and later for a self sustainable Mars colony.

This Mars colonization mini documentary also covers what it is like living on Mars, how many people will be landing during each launch window mission, the Starship fleet, and how the Martian colony grows over the years, between 2024 to 2050.

Additional footage from: NASA/JPL/University of Arizona, European Space Agency, SpaceX, AI Space Factory, HASSEL, Tesla, The Boring Company

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Oxigént nyert ki a NASA a Mars légköréből | 2021. 04. 22.

A NASA szerint lélegezhető oxigént vont ki a Mars ritka légköréből a Perseverance marsjáró kísérleti berendezése – írja az MTI. A robot kedden hajtotta végre az úttörő kísérletét, a rover MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) elnevezésű eszköze a Mars légkörének szén-dioxidjából állított elő 5 gramm tiszta oxigént. Ez egy asztronauta számára 10 percre elegendő levegőt jelentene.

Ez az első alkalom, amikor egy másik bolygó környezetéből olyan természeti erőforrást nyertek ki, amelyet az ember közvetlenül felhasználhatna.

Trudy Kortes, a NASA Űrtechnológiai Misszióigazgatóságának vezetője kiemelte, a MOXIE nemcsak az első eszköz, amely egy másik bolygón oxigént állít elő, hanem a maga nemében az első technológia is, amely elősegítheti a jövőben más égitestek meghódítását.

https://24.hu/tech/2021/04/22/nasa-marsjaro-perseverance-mars-oxigen/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Perserverance: Az Ingenuity drónt védő burok ledobva. Látszódik az "összehajtogatott" kopter.
https://www.facebook.com/groups/urkutatas/permalink/1836188919890597/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is | 2021. március. 05.

A NASA legújabb robotja most először hagyta el a landolás helyszínét, a Jezero-krátert. Nem halad gyorsan.

Most először hagyta el landolási helyét a NASA Perseverance nevű Mars-járója, amely február 18-án érkezett meg a vörös bolygóra.

A szerkezet a Jezero-kráterben landolt, ahol évmilliárdokkal korábban egy tó is lehetett. A rover az eltelt napokban mindvégig itt tartózkodott, és gyűjtötte az adatokat, ám most útra kelt, hogy a környéken is szétnézzen. Nem halad gyorsan, a Futurism cikke szerint nagyjából 152 métert tesz meg óránként.

A Perseverance természetesen a túra közben is szorgosan elemzi környezetét, és fotóz is. A legújabb munkák, rajtuk a Mars-járó által hagyott keréknyomokkal, már el is jutottak a Földre (képek).

A NASA eszköze egy marsi évet, azaz 687 földi napot tölt majd a planétán, ahol a mikrobiális élet nyomait kutatja.

https://m.hvg.hu/tudomany/20210305_perseverance_marsjaro_nasa

Válasz

M Imre üzente 3 éve

14. A Mars-expedíción túl – kihívások az űrutazásban és -kutatásban
-- podcast
February 25th, 2021 | 44:24 | E14

Episode Summary

Február 18-án landolt a Marson a NASA új marsjárója, a Perseverance. Az eszköz a Jezero-kráter közelébe érkezett, arra a területre, ahol a tudósok szerint egykor rengeteg víz lehetett, ami a mikrobiális élet legfontosabb feltétele. A NASA Mars Rover expedíciója kapcsán beszélgettünk az űrkutatás és az űrutazás jelenlegi kihívásairól három kutatóval. A Wigner Fizikai Kutatóközpont két munkatársa, Nagy János Zoltán és Vizi Pál, valamint az Aquanauta projekt vezetője, Schlosser Károly Kornél volt a vendégünk.

Episode Notes

A kutatóközpont az Európai Űrügynökséggel számos közös vizsgálatban vett részt, míg az Aquanauta projekt az űrtevékenységek fejlesztését szolgálja és az asztronauta képzés területére fejlesztett olyan megoldásokat, amik az űrhajósok veszélyhelyzetben való fizikális- és pszichológiai reakciónak vizsgálatára képes. Ennek kapcsán beszélünk arról, hogyan lehetséges a Földön olyan közeget és helyzetet előállítani, ami az űrutazás során felmerülő lehetséges problémákat valósághűen szimulálja. Megválaszoljuk, milyen fizikai és szellemi nehézségekkel kell szembenézniük az űrutazóknak, hogyan küszöbölhetőek ki a radioaktivitás káros hatásai egy hosszabb utazás során?

Megtudhatjuk miért fontos új bolygókat megismernünk, milyen új technológiák jelentek meg az űrkutatásban és azt is, hogy hogyan lehetne az okostelefonok hálózatának mintájára felépíteni a csillagközi űrutazást.

https://refact.simplecast.com/episodes/14-a-mars-expedicion-tul-kihivasok-az-rutazasban-es-kutatasban

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Azt mondja az Űrutazás Űrhajók(külső hivatkozás) közösség, hogy a „Magyar Asztronautikai Társaság” videóoldalt mindössze 65-en követik, iratkozzon fel rá minél több ember. Ez elég kevés, mennyire igaz! Katt:
https://www.youtube.com/channel/UCID8Xw7YCwhKUqQtCva0xkg/videos
(már 185. De ez is kevés... ;))

Válasz

M Imre üzente 3 éve

DARE MIGHTY THINGS | Titkos üzenetet hordozott a Persevereance marsjáró ejtőernyője

Egymás után hét fehér, egy piros, és két újabb fehér szelet binárisan leírva 0000000100. Ez a kettes számrendszerből tízesbe váltva 4-et jelent. Hozzáadunk 64-et, az eredmény 68. Az ASCII kódtáblán a 68-as szám egy D betűt mutat.

Így jön ki a DARE MIGHTY THINGS üzenet, plusz a peremen, a legkülső körben a 34°11’58 N 118°10’31 W kódsor, ami a Jet Propulsion Lab földrajzi koordinátája.

A három szó egyébként egy idézet, méghozzá Theodore Roosevelttől, aki egy 1899-es beszédében értekezett arról, hogy merni kell nagy dolgokba belevágni, még ha néha el is bukunk, mert ez vezet dicsőséges győzelmekhez – és ez sokkal jobb, mint érdektelen szürkeségben élni.

https://telex.hu/tudomany/2021/02/23/titkos-uzenetet-hordozott-a-persevereance-marsjaro-ejtoernyoje

Watch NASA's Perseverance Rover Land | Video from Mars!
https://www.youtube.com/watch?v=GUqsH5y1j1M
https://www.nasa.gov/

Mars landing: Space enthusiasts reveal hidden message on NASA Perseverance rover's UK-made parachute
https://news.sky.com/story/mars-landing-space-enthusiasts-reveal-hidden-message-on-nasa-perseverance-rovers-uk-made-parachute-12226886

Válasz

M Imre üzente 3 éve

A Perseverance (jelentése: kitartás, állhatatosság) nevet eredetileg egy hetedik osztályos virginiai diák, Alexander Mather javasolta a NASA által kiírt pályázatra. Az űrügynökség január végén, másik nyolc javaslattal együtt közönségszavazásra bocsátotta ezt is, most pedig kihirdették a győztest.
https://www.urvilag.hu/show.php?fn=perseverance-mather.jpg
Alexander Mather, amint a Perseverance névjavaslatot tartalmazó dolgozatának szövegét felolvassa. (Kép: NASA / Aubrey Gemignani)

Válasz

M Imre üzente 3 éve

GYORSHÍR: Megérkezett a Perseverance
https://www.urvilag.hu/urszondak_a_marsnal/20210218_gyorshir_megerkezett_a_perseverance

Kapcsolódó cikkek:

Mars 2020: készülődés a leszállásra
https://www.urvilag.hu/urszondak_a_marsnal/20210208_mars_2020_keszulodes_a_leszallasra

Mars 2020 (1. rész)
https://www.urvilag.hu/urszondak_a_marsnal/20200730_mars_2020_1resz

Mars 2020 (2. rész)
https://www.urvilag.hu/urszondak_a_marsnal/20200804_mars_2020_2resz

Mars 2020 (3. rész)
https://www.urvilag.hu/urszondak_a_marsnal/20200805_mars_2020_3resz

A Perseverance leszállóhelye
https://www.urvilag.hu/tavoli_vilagok_kutatoi/20200722_a_perseverance_leszallohelye

Perseverance
https://www.urvilag.hu/urszondak_a_marsnal/20200306_perseverance

Egy bosnyák falu „a Marson”
https://www.urvilag.hu/urszondak_a_marsnal/20191003_egy_bosnyak_falu_a_marson

A Marsról felszálló rakéta
https://www.urvilag.hu/urszondak_a_marsnal/20200514_a_marsrol_felszallo_raketa

Sokasodó Mars-kérdőjelek
https://www.urvilag.hu/urszondak_a_marsnal/20190903_sokasodo_marskerdojelek

A Marsra – és vissza
https://www.urvilag.hu/urszondak_a_marsnal/20190805_a_marsra_es_vissza

GYORSHÍR: Mars körüli pályán az arab űrszonda
https://www.urvilag.hu/tavoli_vilagok_kutatoi/20210209_gyorshir_mars_koruli_palyan_az_arab_urszonda

GYORSHÍR: A Mars körül a kínai űrszonda
https://www.urvilag.hu/kina_a_vilagurben/20210210_gyorshir_a_mars_korul_a_kinai_urszonda

Kapcsolódó linkek:
A Perseverance leszállásáról (Spaceflight Now)
http://spaceflightnow.com/2021/02/18/nasa-rover-reaches-mars-on-mission-in-search-for-signs-of-past-life/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Az Apollo 11 küldetés holdi mintái voltak az emberiség első szuvenírjei egy másik égitestről, a NASA Mars 2020 Perseverance rovere lesz pedig az első, ami egy másik bolygóról gyűjt mintákat, hogy később visszahozzuk őket(külső hivatkozás) a Földre. Űrhajósok helyett ezúttal a valaha űrbe küldött legbonyolultabb, legügyesebb és legtisztább mechanizmus felel majd a minták gyűjtéséért: a Sample Caching System (SCS).

Habár sokan úgy tekinthetünk a Perseverance marsjáróra, mint egyetlen robotra, valójában inkább hasonlít egy sor kisebb robot komplex gyűjteményére.

Az összes robotnak óraműpontossággal kell együttműködnie – de míg egy tipikus svájci órában körülbelül 400 alkatrész van, addig a SCS több mint 3000-ből áll. Ez rengetegnek hangzik, de érthető a komplexitás, ha belegondolunk, hogy ez a rendszer önállóan fog marsi kőzeteket fúrni, a sértetlen mintákat kivenni, amiket ezután hipersteril tubusokban hermetikusan lezár a későbbi vizsgálatok céljából. Technológiai szempontból ez a valaha készített legkomplikáltabb és legfejlettebb mechanizmus, amelyet űrrepülésre készítettek elő.

https://www.csillagaszat.hu/hirek/tobb-ezer-alkatreszbol-allo-robottal-fogjuk-gyujteni-a-marsi-kozetmintakat/

2020 júliusában(külső hivatkozás) nemcsak a Perseverance, hanem másik két űreszköz is elindult a Mars felé. Az Egyesült Arab Emírségek Hope (=Remény) szondája(külső hivatkozás) február 9-én sikeresen Mars körüli pályára állt, míg a kínai Tianwen-1 várhatóan ez év május-június folyamán fog leszállni a Mars felszínén.

https://www.csillagaszat.hu/hirek/nr-egyeb-naprendszer/nr-mars/megerkezett-a-marsra-a-perseverance/

A Perseverance misszió fő küldetési céljairól, valamint műszereiről írt cikkeinkből itt szemezgethetünk:
https://www.csillagaszat.hu/?s=Perseverance

Válasz

M Imre üzente 3 éve

A NASA egy “laza” mozdulattal frissíti a Curiosity szoftverét (2012)

A nyolc hónap egy elég hosszú idő és most a Curiosity viszonylagos nyugalomban van, úgyhogy a NASA úgy döntött, hogy, hogy egy “laza” mozdulattal, az elképesztő 350 millió mérföld távolságból frissíti a MER szofverét.

Ez csak látszólag tűnik olyan egyszerűnek, hiszen, ha itt hiba történik, akkor több év sikeres munkája mehet füstbe.

A Curiosity két egymástól teljesen független fedélzeti számítógéppel rendelkezik, melyet “Rover Compute Element” (RCE)-nek neveztek el. Mindkét rendszer 256 kB EEPROM-mal, 256 MB DRAM-mal és 2 GB flash memóriával rendelkezik, melyek ellenállnak a szélsőséges időjárási körülményeknek is. Ezen kívül a gép egy 10,4 millió tranzisztorral rendelkező RAD750 CPU(külső hivatkozás)-t is kapott, mellyel jelenleg a Marson a Curiosity lett a “legokosabb” számítógép.

A frissítés előtt természetesen hosszas és teljes rendszerellenőrzésnek kell lefutnia, hogy minden tökéletesen működik és a frissítés alatt is működjön, mert itt hibázni nem lehet, csak egyszer.

Ha a frissítési procedúra egyszer elkezdődött, akkor az ebből az elképesztő távolsából nem kevesebb, mint két napig tart. Ha minden rendben zajlot és zajlik, akkor kezdhető meg a MER biztonsági számítógépének a frissítése, mely szintén két napig tart.

Ráadásul a frissítés nem egy hagyományos folyamat. Nem tartózkodik a Marson ember, hogy tesztelje a rendszert a frissítés előtt, vagy után. Nincs ott ember, akit bármiről meg lehet kérdezni… a Curiosity maga van.

Van viszont a földön 100 programozó, akik ez idő alatt folyamatosan parancsokat küldözgetnek a MER-nek és figyelik a történteket. Tehát azt nem lehet mondani, hogy a Curiosity nem foglalkoztatja az embereket és még a többi NASA taggal és a rajongókkal nem is számoltunk.

Még több információt tudhatunk meg a computerworld cikkéből:
https://www.computerworld.com/article/2505707/nasa-upgrades-mars-curiosity-software-----from-350m-miles-away.html

Válasz

M Imre üzente 3 éve

NASA's Software Catalog
https://code.nasa.gov/(külső hivatkozás)

Továbbiak:

Stars and Stripes: NASA and Linux | November 18.
This is the first in a series spotlighting large institutions in the USA and how they are embracing Linux and open source:
https://www.linuxlinks.com/stars-stripes-nasa-linux/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Mars 2020 - A Linux és a nyílt forráskód a Mars felé megy

A végtelenségig és azon túl: A Linux és a nyílt forráskód a Mars felé megy

A NASA régóta használja a Linuxot mind a Nemzetközi Űrállomáson is (ISS). A Linux útja a szuperszámítógépek uralma felé a NASA Goddard Űrrepülési Központjában (GSFC) kezdődött az első Beowulf szuperszámítógéppel.

Az Ingenuity-hoz hasonlóan az első Beowulf-klasztert COTS-berendezésekkel építették. 16 Intel 486DX processzor és 10 MB / s Ethernet használatával épült a buszhoz, mindössze néhány ezer dollárért. Míg a sebessége csak egyjegyű gigaflopokban volt, Beowulf megmutatta, hogy szuperszámítógépeket lehet építeni cipőtengelyes költségvetéssel és Linuxszal. Az Ingenuity megmutatja, hogy a Linux és a nyílt forráskódú szoftverekkel párosított olcsó hardverek még mindig nagyszerű eredményeket hozhatnak.

https://www.zdnet.com/article/to-infinity-and-beyond-linux-and-open-source-goes-to-mars/

A Mars 10-11 fénypercnyire van a Földtől, és lehetetlen irányítani vagy kommunikálni ilyen távolról. Ennélfogva a NASA egyesítette a Linuxot és a JPL keretrendszeren alapuló beépített programjukat, hogy önmagát irányítsa.

Ha az Ingenuity egyéb összetevőiről van szó, akkor egy testreszabott Qualcomm Snapdragon 801 SoC-t futtat, amely 500 Hz-es órajelű. Igen, jól olvasta, és gyorsabb, mint a Perseverance rover processzora.

https://fossbytes.com/perseverance-rover-linux-os/

Forráskód: https://github.com/nasa/fprime

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Landing Day! Live Stream for All Students
https://www.youtube.com/watch?v=o9H1gVC5lEo

Válasz

M Imre üzente 3 éve

A NASA oldala: https://mars.nasa.gov/mars2020/

Válasz