M Imre üzente 2 hónapja

Átalakítják a Clark Ádám teret - íme, a látványtervek
Infostart - 2024. február 15.

A rekonstrukció tervei már készen vannak. A beruházás európai uniós forrásból valósul meg.

Az I. kerületben tartott, kihelyezett főpolgármesteri kabinetülést követően Karácsony Gergely főpolgármester elmondta: V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) I. kerületi és Őrsi Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) II. kerületi polgármesterrel áttekintették a kerületek eddigi és jövőben tervezett fejlesztéseit.

A tervek szerint a Lánchíd budai oldalán lévő Clark Ádám téren megőrzik a körforgalomban lévő ikonikus virágágyást, és sokkal nagyobb gyalogos- és zöldfelületeket kívánnak létrehozni. A jövőben is megmarad az útpálya megszokott karaktere, de a tervek szerint a körforgalom jelentősen kisebb lesz: a jelenlegi 40 méter átmérőjű középszigetet 23 méteresre építik át. Az így felszabaduló területnek köszönhetően valósulhatnak meg a tér gyalogosbarát fejlesztései. A körforgalom közepén egy egyedi növényágyást alakíthatnak ki, amely a Mátyás-templom rózsaablakának mintáját jeleníti majd meg.

"Egy klímaadaptívabb új teret képzelünk el" - fogalmazott Karácsony Gergely.

A tér burkolatába párásítókat is beépítenek majd, amelyek kellemesebbé tehetik a park klímáját és könnyebbé tehetik a nyári hőség elviselését. Az átépítés után, a Lánchíd hídfőjénél kialakítandó új gyalogátkelőnek köszönhetően a teljes terület körbejárható lesz. A XXI. századi elvárásoknak megfelelően mindenhol akadálymentesítik a járdákat, és taktilis jelzéssel ellátott burkolatok segítik majd a vakok és gyengénlátók közlekedését - közölte a főpolgármesteri hivatal.

A Clark Ádám tér felújítása során nemcsak a gyalogosfelület bővülhetnek, hanem az ültetendő növényeknek köszönhetően kellemesebbé és klímabarátabbá válhat majd a környezet. Az elkövetkező időszakban – a Blaha Lujza tér felújítása során már megismert és bevált Stockholm-módszerrel – 33 új fát ültetnek, a jelenlegieket pedig megőrzik. A Lánchíd és a rakpart támfalai mentén pedig többszáz négyzetméteren ún. biodiverz növényágyásokat alakíthatnak ki.

Mint a közleményben megjegyzik, a tér felújítása során a kerékpáros infrastruktúra is megújulhat, a jelenleginél jelentősen kedvezőbb körülmények között lehet majd kerékpárral közlekedni az átépítést követően.

V. Naszályi Márta közölte: a Clark Ádám tér felújításáról szándéknyilatkozatot írtak alá csütörtökön. Továbbá örömtelinek nevezte, hogy a következő ciklusban a fővárossal és a II. kerülettel együttműködésben megkezdődhet a Csalogány utca, a Fő utca és a Batthyány utca komplex megújításáról szóló gondolkodás.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy az elmúlt években a főváros és a két kerület nagyon komoly zöldterületi megújításokat valósított meg, és számos ponton hajtottak végre közterületi zöldítést. Rámutatott, az egyik legnagyobb parkfelújítást az I. kerületi Tabánban végezte el a főváros. Megemlítette, hogy ugyancsak az I. kerülettel partnerségben zajlik a Vérmező megújítása is.

A Margit körút zöldítése a II. kerülettel partnerségben folyik - közölte Karácsony Gergely, aki emlékeztetett: a Széna tér megújítása szintén a kerület és a főváros közös projektje volt.
https://infostart.hu/gazdasag/2024/02/15/atalakitjak-a-clark-adam-teret-ime-a-latvanytervek

Fejlesztési tervekről egyeztettek budai polgármesterek
https://infostart.hu/audio/A4984/A4984DF6.mp3

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

Boldog születésnapot, Budapest! | 150
https://www.facebook.com/photo?fbid=745768184248013&set=a.472059658285535

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

V. Naszályi Márta polgármester : Lánchíd fesztivál - Bejárás
<3 Itt egy szuper hangulatvideó a múlt szombati Lánchíd fesztivál napján rendezett bejárásról!
https://www.facebook.com/VNaszalyiMarta/videos/729866285823863/

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

A Lánchíd gyalogos híd üzemmódban :) | Lánchíd fesztivál
https://www.facebook.com/photo/?fbid=703567581801407&set=a.472059658285535

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

V. Naszályi Márta polgármester: <3 Ünnepeljük közösen egy teljes napon át az újjászületett Lánchidat!
https://www.facebook.com/VNaszalyiMarta/videos/1340619496868090
Szeretettel várunk mindenkit szeptember 16-án, további részletek az eseményben:
https://fb.me/e/6xPl6EmPH

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Megrongálták az augusztusban átadott, felújított Lánchíd lámpatesteit. A műemléken több millió forintos kár keletkezett.

Mint írtuk, másfél hónappal a tervezett határidő előtt, augusztus 4-én délben megnyílt a Lánchíd a járókelők előtt. Az Indexnek Karácsony Gergely elmondta, „minden flottul ment”, noha komplex volt a feladat, mert egyszerre kellett szerkezetileg megújítani a hidat, illetve a műemléknek számító részeket rendbe hozni.

Az átadás után egy hónappal azonban máris megrongálták a felújított Lánchidat. Az I. kerületi Rendőrkapitányságnak küldött feljelentés szerint a Lánchíd déli gyalogos oldalán található négy lámpatestben okozott kár meghaladja a kétmillió forintot.

A műemléken található lámpabúrát betörték, bizonyos helyeken a búra fele vagy a teljes üveg hiányzik.

Az anyagi káron felül a közvilágítás hiánya miatt fokozott balesetveszélyt is jelentenek a hiányzó lámpatestek – adta hírül az MTI a Fővárosi Önkormányzat oldalán megjelent írást.
https://index.hu/belfold/2023/09/04/rongalas-budapest-felujitott-lanchid-fesztival-muemlek-millios-kar/

A Fővárosi Önkormányzat szeptember 16-án rendezi meg a Lánchíd Fesztivált, amelyre gyerekprogramokkal és koncertekkel készülnek – közölte a We Love Budapest.
https://welovebudapest.com/program/lanchid-fesztival

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Az elsők között jutottunk be a Lánchíd alá, hogy megnézzük, mi változott a felújítás előtti állapothoz képest, amikor még kézzel lehetett leszaggatni a kilós rozsdás vasdarabokat a hídról. Közben a velünk tartó hídmestertől megtudtunk olyan kis titkokat is, hogy miért a híd közepén posztol mindig a koldus, hova rejti munka után a mankóját, és milyen gyorsan tud szaladni.

A Lánchíd pesti hídfőjének déli oldalán találkozunk Fazekas Jánossal, a hídmesterrel. Míg fotósunk megérkezik, lesétálunk a partra, hogy megnézzük, mit látunk alulról. Mint elmondja, a felújítás után lényegében két ponton tudja majd vizsgálni a hídszerkezetet: a hídfők alatti, mély horgonykamrában, valamint a pillérek oldalán, az úttest alatti kezelőjárdán lehet megnézni a fontos elemeket. Ide megyünk majd mi is.

A partról is jól látszik a híd új, feszes hasa. Feltűnő, hogy középről kihúzták a nagy átmérőjű gáz- és vízcsöveket, ezek most más úton jutnak át a Dunán. Most üresen tátonganak a szerkezetben a fél méter átmérőjű lyukak. „Nem volt túl szerencsés a híd alján vezetni a gázcsövet” – fűzi hozzá a hídmester.

A híd ránézésre mintha karcsúbb lenne (lehet, hogy csak megszoktuk az alá erősített szerelőpaneleket), de az biztos, hogy jóval könnyebb. Az úttestet alkotó vastag vasbeton pályalemezeket ugyanis jóval könnyebb acéllemezekre cserélték, ezért a Lánchíd vesztett a súlyából nagyjából 10-15 százaléknyit, és az íve egy hajszálnyival megnőtt. (Az eredeti állapothoz képest csak 1-2 centivel magasabb a híd közepén a szerkezet.)

Megérkezik Bődey kolléga, aláereszkedhetünk a hídfő alatti horgonykamrába. Ehhez egy rozettás fémajtón kell bejutni (a rések a szellőzés miatt vannak), majd új fémlépcsőkön mászunk le a mederszintig. Itt találhatók a láncvégek egy gigantikus öntöttvas saruhoz erősítve. A Lánchíd testét ugyanis a láncok tartják, amik a folyó felett a pillérek tetején támaszkodnak, a két hídfő alatt pedig a horgonykamrákban vannak lerögzítve. Egy-egy láncvégi sarupárra ezer tonna feszítőerő hat, a négyre összesen négyezer – tudjuk meg Fazekas Jánostól.

A láncokhoz a felújítás során nem nyúltak, mert megtízszerezte volna a költségeket a felváltásuk. Most elvileg 30 évig jó lesz a híd, de aztán a tartóláncokhoz is hozzá kell nyúlni. A hídfő alatti saruk és láncvégek kapták a korróziós kiképzést az elmúlt években rendesen: a 2013-as árvíznél betört a víz a horgonykamrákba, és két napig szivattyúztak, addig ázott minden. Most amit lehetett, kezeltek korrózióvédő felülettel, megoldották a szellőzést, és mérik a páratartalmat, hogy az évszázados alkatrészek jól bírják a hátralévő időt.

Kimászunk a horgonykamra mélyéről, és elindulunk a hídon a pillérek felé...
https://telex.hu/belfold/2023/08/15/az-elsok-kozott-masztunk-be-a-lanchid-ala-hogy-megnezzuk-mi-valtozott-a-felujitassal

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Összesen 51 millió forint jött össze a Lánchíd elárverezett kandelábereiből

Hat vevő vásárolt a Lánchíd felújítása során szanált, árverezésre kiírt kandeláberekből, az eladásból összesen 51 millió forint jött össze – írta meg az Énbudapestem.hu.
https://enbudapestem.hu/2023/08/14/elkeltek-a-lanchid-regi-kandelaberei-mutatjuk-hogy-mennyiert

Az árverésen hat licitáló volt, közülük egyetlen magánszemély volt, a többi cég. Két vevő 4-4 oszlopot vett, míg a többiek 1-2 darabot.

Összesen 14 darab kandeláberre lehetett licitálni, azok közül is kétfélére. Az egyik a komplett lámpatest, oszlopból és talapzatból áll. A 14 darabból csak 6 komplett volt, ezek közül is csak egy olyan, aminek nem volt hiányos a díszítése. Kikiáltási ára 1 100 000 forint + áfa volt, a többi díszítése hiányos, ezek 990 000 forint + áfába kerültek.

A rövid kandeláber lámpatestből és oszlopból áll. Ezekből 8 darabot árvereztek el, 4-4 a hiányos és hiánytalan díszítésűek aránya, kikiáltási áruk pedig 750 000 + áfa és 675 000 + áfa volt, írják.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere júliusban az ukrajnai Beregszászon járt, ahol részt vette a „Megtörhetetlenség 500 napja” rendezvénysorozaton és szimbolikusan átadta a budapesti testvérváros kórházának és a frontról hazatérők rehabilitációjára szánt fővárosi adományt, amelyet a Lánchíd régi kandelábereinek elárverezéséből fedeznek.

-- „Vittem egy személyes ajándékot is Babják Zoltán polgármester úrnak. Egy szegecset a Lánchídból: kifejezve azt a szolidaritást, ami szegecsként összetartja városainkat a háború által szétszakított világban” – írta még.

A Lánchíd felújítása még 2021 márciusában kezdődött a gyalogosjárdák lezárásával, a gyalogosok idén augusztus elején vehették újra használatba.
https://telex.hu/belfold/2023/08/16/osszesen-51-millio-forint-jott-ossze-a-lanchid-elarverezett-kandelabereibol

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

A pénteken piknikkel újranyíló híd legutóbbi, műemléki alaposságú felújítását
foglalja össze a Budapesti Közlekedési Központ saját oldalán.
https://bkk.hu/blog/rozsdas-volt-ragyogo-lett-a-lanchid-felujitas-kulisszatitkai.10600/

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Karácsony Gergely: Másfél hónappal a határidő előtt, költségkereten belül készült el a Lánchíd felújítása!

Augusztus 4-én, pénteken megnyílnak a Lánchíd két oldalán végigfutó járdák a gyalogosok előtt. Ez az átadás egyúttal a híd szerkezeti és műemléki rekonstrukciójának végét is jelenti, ezért történelmi pillanatnak számít Budapest és hazánk életében.
Találkozzunk pénteken a nemzet büszkeségénél!
https://www.facebook.com/photo/?fbid=865670414921631&set=a.447302586758418

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

A híd kandeláberei örökségvédelmi szakértők bevonásával újultak meg, néhányukat azonban a leggondosabb munka mellett sem sikerült megmenteni.
Ezek közül bocsájtunk jótékonysági árverésre 14 darabot, a bevételből pedig testvérvárosunkat, a beregszászi kórházat támogatjuk.
Az árverés részleteiért katt a linkre.
https://www.bfvk.hu/palyazatok/ingosag/elado-14-db-szechenyi-lanchid-kandelaber-422.html

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

A Google három újítást is bevezetett a nyári turistaszezon előtt a Google Térkép (Google Maps) nevű szolgáltatásában. A fejlesztéseknek köszönhetően mostantól számos magyarországi látványosságot, többek között a Mátyás Templomot, a Széchenyi Lánchidat és a Szent István Bazilikát is egy egészen új módon csodálhatják meg a felhasználók. Emellett bővült az útvonaltervezés funkció is, és praktikusabban lehet keresgélni az előzmények között.
https://media1.hu/2023/06/19/magyarorszagi-latvanyossagok-is-bekerultek-a-google-terkep-legujabb-fejleszteseibe/

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

A hétvégén lezárult az első Budapesti Lakógyűlés

Az első Budapesti Lakógyűlésen 1,4 millió 14 év fölötti, budapesti lakcímmel rendelkező lakos volt jogosult a részvételre, közülük 136.435 ezer ember válaszolt a négy kérdésre. Ezek egyike a Lánchíd forgalmi rendjére vonatkozott.

A válaszadók 79 százaléka arra voksolt, hogy a felújított híd maradjon autómentes, tehát a gyalogosokon kívül, akik hamarosan használhatják a hidat, a jövőben is csak a taxisok, a buszok, a motorosok és a biciklisek hajthatnak rá a hídra. A főpolgármester közölte, utasítja a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), hogy véglegesítsék a híd jelenlegi forgalmi rendjét.

A hídhoz kapcsolódott a lakógyűlésen feltett négyből az, hogy ki kell-e fizetnie a kormánynak azt a hatmilliárd forintot, amelyet korábban megígért a híd felújítására. A válaszadók 93 százaléka gondolja úgy, hogy igen.

Az egyik kérdés arra vonatkozott, igazságosnak tartják-e a budapestiek, hogy több mint tízszeresre emelte a kormány a főváros által fizetendő szolidaritási adó mértékét. Karácsony Gergely szerint a válaszadók több mint kilencven százaléka azt tartaná igazságosnak, amit Orbán Viktor ígért 2019 őszén, az önkormányzati választás után, hogy az új budapesti városvezetés pontosan olyan elbírálás alá esik majd, mint az előző. Karácsony szerint arról lehet vitázni, hogy nominálisan vagy reálértéken értendő az az adó, amit Budapestnek fizetnie kell, de úgy véli, hogy a tizenkétszeres adóemelés biztosan nem fér bele a miniszterelnöki adott szóba.

Volt kérdés arról is, járjon-e kevesebb Combino a Nagykörúton, vagy ritkítsák-e a 3-as metró járatait. A válaszadók 88 százaléka voksolt nemmel ezere.

Karácsony úgy fogalmazott, hogy „a budapestiek döntöttek, mi pedig végrehajtjuk ezeket a döntéseket”. A főpolgármester bejelentette, hogy a lakógyűlés eredménye alapján levelet és fizetési felszólítást küld az építési minisztériumnak, a Pénzügyminisztériumnak és Orbán Viktornak is, utóbbinak azért, mert a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának jelenleg nincs vezetője a kormány oldaláról.

Összegezve a szavazás eredményét, Karácsony szerint a budapestiek a jót választották, a megszokás helyett a változást, a szószegés helyett az ígéretek betartását és a Budapest-ellenes politika helyett a Budapest-pártiságot. A lakógyűlés mintegy 130 millió forintjába került a fővárosnak.
https://www.szabadeuropa.hu/a/automentes-marad-a-lanchid-fizetesi-felszolitasokat-kuld-ki-a-fopolgarmester/32467342.html

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Budapest történetét gyönyörűen kilehet olvasni a hídjaiból. Ahogy fejlődött, növekedett a város, úgy jelentek meg az újabb és újabb kapcsolatok a Duna két partja között. Minden hozzájuk kötődő esemény – legyen az rombolás, újjáépítés, elhanyagolás, megújulás vagy akár csak a forgalmi rend változása – indikátora annak, mi történik éppen a fővárosban. Ám ezek a mérnöki alkotások nemcsak következményei Pest és Buda fejlődésének, de időről időre motorjai is annak. Egy új híd nemcsak kielégítette a szükségleteket, de jókora területeken át is alakította utána a várost. Ennek a bemutatásához válogattunk képeket a Fortepan archívumából, annak apropóján, hogy
https://24.hu/belfold/2023/06/17/heti-fortepan-budapest-hidak/
a héten megnyílt Budapest Főváros Levéltárában a Budapest – a város és hídjai című kiállítás.
https://welovebudapest.com/program/budapest-a-varos-es-hidjai
___

Megnyílt a Budapest - a város és hídjai című kiállításunk

Budapest Főváros Levéltára új időszaki kiállításának, a Budapest - a város és hídjai című tárlat 2023. június 14-i megnyitóján Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, dr. Kenyeres István levéltárunk főigazgatója és Zubreczki Dávid építészeti szakíró mondott beszédet.

A tárlat 2024. május 31-ig látható a levéltár aulájában és I. emeleti kiállítótermében hétköznaponként 8 és 18 óra között, A belépés ingyenes.
https://bparchiv.hu/hirek/megnyilt-budapest-varos-es-hidjai-cimu-kiallitasunk

Karácsony Gergely megnyitó beszéde itt,
https://bparchiv.hu/sites/default/files/atoms/files/hidkiallitasmegnyito.pdf
Zubreczki Dávid beszéde itt olvasható.
https://bparchiv.hu/sites/default/files/atoms/files/zubreczki_david_beszede.pdf

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

21 civil szervezet aktivistái kimentek Budapest belvárosának több fontos pontjára, hogy felhívják a közvélemény figyelmét: ahol ma már el se tudjuk képzelni, egykor ott is autók közlekedtek.
https://bikemag.hu/magazin/legyen-az-uj-lanchid-a-tobbsege/

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Egy héttel meghosszabbították az első Budapesti Lakógyűlés szavazási határidejét:
-- június 18-ig lehet részt venni rajta
– jelentette be a főpolgármester.

A fővárosiak többek között azokra a város működtetésével kapcsolatos kérdésekre válaszolhatnak, hogy

-- kell-e Budapestnek finanszíroznia a kormányt?
-- mi legyen a Lánchíd jövője?
https://hvg.hu/itthon/20230609_budapest_lakogyules_meghosszabbitas_karacsony_gergely

... minél fiatalabb valaki, annál jobban szeretné, hogy a Lánchídon ne álljon vissza a régi forgalmi rend, a "loose-loose" megoldás. Illetve ugyanez igaz - csak még sokkal erősebben - a képzettség szerinti megoszlásra. A magasabban képzettek körében elsöprő a támogatása az autómentes Lánchídnak.
https://youtu.be/nutOjQXSMlo?t=476

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Budapest, 2023. június 2., péntek (OS) - Online is igényelheti a szavazáshoz szükséges kódját az, aki nem kapta meg levelét az első Budapesti Lakógyűlésről - Már több mint egymillió budapestihez megérkeztek azok a névre szóló levelek, amelyekben az első Budapesti Lakógyűlés szavazásához szükséges egyéni azonosítók szerepelnek. A honlapon már azok is lekérdezhetik egyéni azonosító kódjukat, akik valamiért nem kapták meg a levelüket.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármesterének levelét már több mint
egymillió háztartásba juttatták el a Fővárosi Önkormányzat
munkatársai. A közvetlen kézbesítés tette lehetővé, hogy az első
Budapesti Lakógyűlés költséghatékonyan, a nemzeti konzultációs
kérdőívek árának töredékéért jussanak el a budapestiekhez. Amíg a
nemzeti konzultáció leveleinek előállítása és kézbesítése
darabonként 300 forintba került, addig a Budapesti Lakógyűlés
esetében ez a szám 72 forint. Ennek oka, hogy a Fővárosi
Önkormányzat sokkal hatékonyabban,saját munkavállalóival dolgozik.
Az eddigi visszajelzések alapján meglehetősen pontos a kézbesítés,
mégis előfordulhat, hogy valaki nem kapta meg ezt a névre szóló
levelet, ezért hoztuk létre az online kódigénylés lehetőségét, ahol
a lakógyűlés honlapján lakcímkártya segítségével lehet megkapni a
szavazáshoz szükséges egyéni azonosítót, amelyeket a Fővárosi
Önkormányzat munkatársai három munkanapon belül el is juttatnak.
A szavazás lehetőségét minden budapestinek jár, hogy a főváros
vezetése és lakói közösen hozzák meg a Budapestet érintő
legfontosabb döntéseket.
Kiadó: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal
___

A „Nincs meg a kódom” elem megnyomása után a lenti linkre jutsz el, és ha a kerületedben befejeződött a kézbesítés, és te nem kaptad meg a levelet, itt kezdeményezheted az online szavazást:
https://lakogyules-szavazas.budapest.hu/elfelejtett-kod/igenyles

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Ha csak egy videót nézel meg ma, az legyen ez.
https://fbshort.com/ujlanchidvideo
Aztán szavazz a lakógyűlésen.
https://lakogyules.budapest.hu/
Miért jó az Új Lánchíd?
https://ujlanchid.hu/
Kövesd.
https://www.instagram.com/ujlanchid/
Legyen az új Lánchíd a többségé!
___

BKK Agóra x Lánchíd – Online fórum a Lánchíd felújítás utáni forgalmi szerepéről
Online fórumot tartottunk 2023. május 23-án a Lánchíd jövőbeli forgalmi szerepéről, ahol bemutattuk a BKK szakmai javaslatát, segítettünk értelmezni az elmúlt időszak forgalmi adatait, majd kíváncsian vártuk az érdeklődők kérdéseit, észrevételeit. Örömünkre szolgált, hogy olyan kérdések is érkeztek, amelyek a Lánchíd jövőjével kapcsolatos vitákban eddig ritkábban jelentek meg.
https://www.youtube.com/watch?v=44ZPPDRIMf8

További információk:
https://bkk.hu/lanchidforgalom

Válasz

M Imre üzente 11 hónapja

21 civil szervezet kampányt indít a Lánchíd felszabadításáért. Szeretnénk hatékonyan használni a Lánchidat, vagy visszatérünk a korábbi helyzethez, a végeláthatatlan dugóban araszoláshoz? A Lánchíd felszabadítása egyértelműen a többség érdeke: nem csupán szimbolikus ügyről van szó, hanem a hídon közlekedők és a környezetében élők életminőségének drasztikus javulásáról.

Az alulírott civil szervezetek nevében kijelentjük, hogy nem kívánunk pártpolitikai szerepet vállalni, számunkra ugyanis az Új Lánchíd pártpolitikán átívelő ügye a prioritás. A Lánchíd körüli vitát szakmai alapokon szeretnénk megközelíteni, nem pedig politikai törésvonalak mentén. A Lakógyűlésen feltett többi kérdést tehát tudomásul vesszük, de függetlenek maradunk tőlük.
https://lakogyules.budapest.hu/
Kampányunk kizárólag az Új Lánchíd ügyét tűzte zászlajára.

Budapest közlekedése elért a falig. A Lánchíd helyzete nyilvánvalóan tarthatatlan volt: együtt araszoltak kocsik és buszok, a kerékpározók pedig életveszélyes körülmények között próbálták átverekedni magukat a hídon. A változáshoz nem halogatásra, hanem bátorságra van szükség!

A Lánchíd Budapest egyik ikonikus építménye: a város szimbóluma, amely összeköti Budát és Pestet. A felújítás előtt a híd a forgalmi dugók egyik központja volt, sokszor gyalog meg lehetett előzni az araszoló gépkocsikat és buszokat.

A hónapok óta tartó autómentes tesztidőszak alatt mindannyian megtapasztalhattuk, hogy a Lánchídon lehet gyorsan és biztonságosan is haladni, miközben a dugók nem lettek nagyobbak a városban. Az Új Lánchíd egy élhetőbb város első mérföldköve, a gördülékeny közlekedés záloga, mindannyiunk érdeke.
https://greenfo.hu/hir/gyorsabb-buszokat-tisztabb-levegot-kevesebb-dugot-jelent-az-automentes-lanchid/

Csatlakozz hozzánk, és vegyél részt a szavazáson azért, hogy a Lánchíd tesztidőszak alatt kipróbált és bizonyítottan jól bevált forgalmi rendje véglegessé váljon! Legyen szabad az út a Lánchídon a buszok, a taxik, a motorral, kerékpárral és gyalogosan közlekedők számára!

Az Új Lánchídért dolgozó civil, szakmai szervezetek, informális csoportok:

A járda a gyalogosoké
Bringakultúra Egyesület
C8 – Civilek Józsefvárosért
Extinction Rebellion Magyarország
Fridays For Future Magyarország
Járókelő Közhasznú Egyesület
Kortárs Építészeti Központ – KÉK
Közlekedő Tömeg Egyesület
Kis Távolságok Városa Alapítvány
Kulcs a városhoz, kulcs a közélethez Egyesület
Levegő Munkacsoport
Maradjanak a Fák a Rómain csoport
Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség
Magyar Kerékpárosklub
Magyar Közlekedési Klub
Miutcánk
Rehab Critical Mass Alapítvány
Újlipótváros Szuperblokk Civil Társaság
Valyo – Város és folyó Egyesület
Város és Mobilitás Intézet
Velo Budapest

Várjuk a további csatlakozó, pártoktól független szervezeteket és támogatókat! Amennyiben a Ti szervezetetek is támogatja az ügyet, írjatok az info@ajardaagyalogosoke.hu címre!
https://greenfo.hu/hir/dugoban-rostokolni-vagy-haladni-szeretnenk-legyen-az-uj-lanchid-a-tobbsege/

Válasz

M Imre üzente 11 hónapja

Legyen az Új Lánchíd a többségé!

A Lánchíd Budapest egyik ikonikus építménye: a város szimbóluma, amely összeköti Budát és Pestet. A felújítás előtt a híd a forgalmi dugók egyik központja volt, sokszor gyalog meg lehetett előzni az araszoló gépkocsikat és buszokat.

A hónapok óta tartó autómentes tesztidőszak alatt tapasztaltuk, hogy a Lánchídon lehet gyorsan és biztonságosan is haladni, miközben a dugók nem lettek nagyobbak a városban. Az Új Lánchíd egy élhetőbb város első mérföldköve, a gördülékeny közlekedés záloga, mindannyiunk érdeke.
https://ujlanchid.hu/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A Lánchíd harmadik újjászületése (képek)
https://epiteszforum.hu/a-lanchid-harmadik-ujjaszuletese

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A pesti belvárosból átszállás nélkül a Svábhegyre – tovább bővül a hegyvidéki járatok köre

Új járat indul 210-es számjelzéssel 2023. május 1-jén Észak-Pestről hétköznap a Svábhegyig, hétvégén pedig a Normafáig a belváros és az M3-as metró érintésével. Az új járat a jelenleg autómentes Lánchídon át közlekedik majd, ahol torlódások nélkül, kiszámíthatóan haladhatnak a buszok.

A XII. kerületi önkormányzattal való egyeztetést követően továbbfejleszti a hegyvidéki területek közösségi közlekedési kapcsolatait a Budapesti Közlekedési Központ: május 1-jén 210-es számjelzéssel új járat indul hétköznap a Svábhegyről, hétvégén pedig a Normafától a pesti belvároson, és többek között a Deák Ferenc téren keresztül a Gyöngyösi utcához. Az új buszjárattal a hegyvidéki területekről gyorsan és közvetlenül elérhetővé válik a belváros és az M3-as metró vonala. A XII. kerület közkedvelt turisztikai célpontjai – a Normafa, vagy kis kirándulással a János-hegy környéke – Pest felől szintén egyszerűbben elérhetővé válnak az új járattal.

Az újonnan induló 210-es busz az Istenhegyi úton, az Orbánhegyi úton és az Alagúton keresztül éri el a Lánchidat és azon keresztül a belvárost, majd az Andrássy úton és a Dózsa György úton át folytatja útját Angyalföld felé. A járat a Gyöngyösi utca és a Királyhágó utca között a 105-ös, onnantól a Svábhegyig, illetve a Normafáig a 212-es busszal halad közös útvonalon.

A 210-es járat indítására a Lánchíd jelenleg még ideiglenes forgalmi rendje ad lehetőséget, mivel a hídon torlódás nélkül, folyamatosan haladhatnak az autóbuszok. Így az új közvetlen járat a belváros és a Svábhegy között időben is versenyképes, kiszámítható kapcsolatot teremt.

Az új 210-es busz a tervek szerint reggeltől kora estig közlekedik, és csúcsidőben 15, csúcsidőn kívül 20 percenként indul majd a végállomásokról. A járat indulásával egyidőben, május 1-től a 105-ös busz követési ideje megváltozik, de a legforgalmasabb közös szakaszon, Németvölgy és Angyalföld között a jelenlegi sűrűséggel indulnak majd a buszok. A térség végleges buszhálózatát, a járművek követési idejét a Lánchíd forgalmi rendjéről szóló döntést követően, az érintett térségben élőkkel és a kerületi önkormányzatokkal történő egyeztetés alapján határozza meg a BKK.
https://bkk.hu/hirek/2023/04/a-pesti-belvarosbol-atszallas-nelkul-a-svabhegyre-tovabb-bovul-a-hegyvideki-jaratok-kore.9568/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Óriási lehetőség előtt áll Budapest, hogy a Lánchíd egy busszal valóban átjárható tengellyé váljon és valódi alternatívát adjon az I., II. és XII. kerületieknek arra, hogy gyorsan és kényelmesen átjussanak tömegközlekedéssel a pesti belvárosba – hangzott el egy hétfő esti beszélgetésen, amin szakértőtől volt államtitkáron át polgármesterig több érintett is részt vett. Vita leginkább csak azon volt, hogy milyen gyorsan kell a buszhálózatot átalakítani és a járatokat ráterelni a Duna fölötti új buszos korridorra.

Egymással egyetértésben, mégis érdemi véleménykülönbségeket felvillantva beszélgetett egymással Bodor Ádám, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) mobilitásfejlesztési igazgatója, Szele András, a Mobilissimus vezető szakértője, Vitézy Dávid közlekedési szakértő, volt közlekedési államtitkár és Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere hétfőn este a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

Azt is megemlítették, hogy azok a forgalomlassítási módszerek, amiket ma látunk (a 30-as tábla, a célforgalom, a lakóövezet, a nagy tiszteletű rendészet fölvonulása) ideig-óráig, pár percig hoz csupán eredményt. Pokorni tapasztalata szerint ami igazán hat, az a méteres acéldoboz akadály.

-- „Nincs az a forgalmi tábla, ami egy ilyen cortenacél dobozzal vetekedne”

– tette hozzá a polgármester.

A tömegközlekedés fejlesztésével kapcsolatban a résztvevők megemlítették a II. kerület örök problémáját, azaz a felújításra váró, nem túl üzembiztos Fogaskerekűt is. Pokorni szerint a Fogaskerekű olyan helyen jár, hogy nincs alternatívája, nem lehet pótolni. A vonal felújításának, meghosszabbításának tervei ugyanakkor elkészültek, megvannak, nem is jártak le, mégsem történik semmi. Kevés olyan nagy közösségi közlekedési terv van, amelyik engedéllyel rendelkezik, gyakorlatilag indítható. A polgármester szerint most húzhatna egy bátrat a főváros, és kiírhatna rá egy közbeszerzést. Vitézy szerint a Fogaskerekűt akkor lehetne élettel megtölteni, ha a Normafa felé és a Széll Kálmán tér felé is meghosszabbítanák.
https://telex.hu/belfold/2023/02/07/vitezy-helyes-hogy-a-lanchid-nem-az-autoke-hanem-a-buszoke

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Jól halad a korlátszerelés a Lánchídon <3
Folyamatosan szerelik fel a megújult gyalogoskorlátokat: a medernyílás északi oldalán már végigér a korlátsor, és hamarosan a déli oldalon is helyére kerül a korlátszerkezet. Teljes átadásáig a híd továbbra is munkaterület, tehát gyalog a felújítás utolsó szakaszának lezárta után, előreláthatólag idén ősszel lehet átkelni rajta.
https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/pfbid0QPC5F4bTKqjptjUjudnjA6hq6qRXjxJWuPLTTFnxsknS1jM98hEk88prP7S9FvDJl

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Széchenyi ma nem autóval menne át a Lánchídon

Széchenyi István nyugat-európai utazásairól az akkori idők legfontosabb vívmányait hozta haza, amivel túlzás nélkül mondható, hogy megteremtette a modern Magyarország alapjait. A Széchenyi-féle vízió a Pest és Buda közötti állandó kapcsolatról olyan értéket teremtett, amely ma is Budapest egyik legfőbb szimbóluma. A Duna két partját összekötő Lánchíd a mindenkori modern gondolkodás példája: építésekor, újjáépítésekor már bizonyítottan, most pedig remélhetően. Ahogy építésekor sem „csak egy híd” volt, most sem az. Ha Széchenyi élne, ma önjáró trolival vagy elektromos kerékpárral menne át a hídon – írja közös véleménycikkében három mobilitási szakértő.
https://telex.hu/velemeny/2023/04/03/lanchid-automentes-tomegkozlekedes-kerekpar
-- A szerzők a Mobilissimus mobilitástervező műhely munkatársai.

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Hallottatok már a Lánchíd hídmesteréről? o_O
Ismerjétek meg Fazekas Jánost, évtizedek óta ő tölti be ezt a megtisztelő pozíciót. <3
https://enbudapestem.hu/2023/03/16/ha-szereted-a-hidat-el-fogja-mondani-hol-faj-neki

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Ismét bárka dolgozik a Lánchíd lábánál, erről emelik a helyükre a hiányzó műemléki elemeket, vasöntvény konzolokat és mellvédeket. Az átkelő felújítása ütemezetten, az eredeti tervek szerint halad. A teljes átadásáig a híd továbbra is munkaterület, gyalog majd a felújítás utolsó szakaszának lezárta után, előreláthatólag idén ősszel lehet átkelni rajta. Március 20-ától a jelenleginél is több busz közlekedik a hídon, hogy még könnyebb legyen az átjárás Buda és Pest között.
https://www.facebook.com/budapestmindenkie/posts/pfbid0LjrPF2KKffB2HEKThBP4btWHSBrhoEPVKfGu6HEUyLKhdJF6AuvbJEbQy7PdDn1Nl

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A Lánchíd megújulása: egy hídfelújítás 30 évre szól - Budapest TE meg ÉN podcast
Most nagyjából 80%-os a Széchenyi Lánchíd műszaki készültsége, szeptember 3-ára tervezik a végleges átadását, de a leglátványosabb munkák befejeződtek, és egy ideje a forgalom is megindult a hídon. A felújítás részleteiről Puskár Anettal, a kivitelező A-Híd Zrt. kommunikációs vezetőjével és Horváth Lászlóval, a BKK beruházási igazgatójával beszélgettünk.
https://open.spotify.com/episode/3N0Gi3O1ImJKW6tRoDyoSh

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Megújulva
https://www.facebook.com/groups/162610783771187/posts/6252702668095271/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Egyetlen olyan Duna-híd van Budapesten, amin sose ment át kötöttpályás közlekedés. Se lóvasút, se vonat, se villamos, se troli. (Az M0-ás hídjait és a különböző szigetekre vezető kisebb hidakat most ne számoljuk ide.) Ez a kakukktojás az éppen felújítás alatt lévő Lánchíd.
http://autovezetes.network.hu/kepek/z__bkk_bkv_kepek/troli_ment_at_a_lanchidon_budara

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Januárban górcső alá vettük a Lánchídon áthaladó forgalom megoszlását, teljes körű utas– és járműszámlálást végeztünk, valamint megnéztük, hogy jelenleg mennyi idő alatt érnek el a buszok a Krisztina tértől egészen a József nádor térig. ;)

Emellett felmértük, hogy havas időben autóval vagy busszal érdemesebb megközelíteni a Normafát és környékét, megvizsgáltuk az új jelzőlámpás zebra forgalmát a Lehel térnél, illetve megnéztük, hogyan javultak Rákosmente közösségi közlekedési kapcsolatai.

A részleteket megtalálod legfrissebb forgalmi összefoglalónkban:
https://bkk.hu/hirek/forgalmi-adatok-diagramok/kozlekedesi-riportok/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Karácsony: iszonyatosan kell a hatmilliárd Budapestnek, de nem hagyjuk magunkat zsarolni
https://www.youtube.com/watch?v=0P3l1FXXG0A
A középmezőnyben Budapest (12. a 30-ból): a torlódások száma csökkent Tarlós István polgármestersége óta..., még úgy is, hogy a Lánchíd le van zárva, és az M3 felújítás miatt rengeteg átmeneti buszsáv van megnyitva.

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Reggeli ragyogás :-))
https://www.facebook.com/groups/162610783771187/posts/6166189063413299/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Átjárható Lánchidat! | Petíció

A Lánchíd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán fognak dönteni, de most elindul egy olyan tesztidőszak, amely az állandó dugók helyett átjárhatóságot biztosít: december közepétől szabad a Lánchíd a buszok, motorkerékpárok, kerékpárosok és a taxik számára. A gyalogosok által használható részek felújítása most kezdődik, ezért ők várhatóan 2023 őszén vehetik birtokba a hidat.

Budapest egyik legfontosabb jelképe, a világ egyik leghíresebb átkelője azért épült, hogy összekösse és fellendítse az akkor még különálló Buda és Pest városát. Korábban a hídon szinte lehetetlen volt közlekedni az állandó forgalmi dugók miatt, most azonban egy vonzó útvonallá válik a fenntartható közlekedési eszközöket előnyben részesítők számára.

A petíció aláírásával támogatod, hogy a tesztidőszakot követően a Lánchíd átjárhatósága megmaradjon! Támogatod, hogy legyen szabad az út a Lánchídon a buszok, a taxik, a motorral és kerékpárral közlekedők számára!

Használjátok nagyon sokat a Lánchidat, és támogassátok az ügyet a petíció aláírásával, és a bejelentett véleménynyilvánító szavazás idején is, ahol eldől a végleges forgalmi rend.

Az átjárható Lánchídért dolgozó, és a petíciót támogató civil szervezetek:

A járda a gyalogosoké
Bringakultúra Egyesület
Civilek Józsefvárosért Egyesület
Extinction Rebellion Magyarország
Fridays For Future Magyarország
Járókelő Közhasznú Egyesület
Kortárs Építészeti Központ - KÉK
Közlekedő Tömeg Egyesület
Kis Távolságok Városa Alapítvány
Kulcs a városhoz, kulcs a közélethez Egyesület
Levegő Munkacsoport
Maradjanak a Fák a Rómain civil csoport
Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség
Magyar Kerékpárosklub
Magyar Közlekedési Klub
Miutcánk
Rehab Critical Mass Alapítvány
Újlipótváros Szuperblokk Civil Társaság
Valyo, város és a folyó
Város és Mobilitás Intézet
Velo Budapest
https://www.peticiok.com/atjarhato_lanchidat

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A Lánchíd végleges forgalmi rendjéről 2023 első félévében születik döntés a budapestiek véleményének kikérésével. A fővárosiak tehát megalapozottan, féléves tesztidőszak után határozhatnak arról, mi legyen a Lánchíd végleges funkciója a jövőben:
https://bkk.hu/hirek/2022/12/szabad-az-ut-a-lanchidon.8743/
___

Valójában semmilyen szakmai érv nem szól az ellen, hogy a gyönyörű Lánchíd az állandó dugók helyett a közösségi közlekedés számára átjárható híd legyen. Amikor meghoztuk az ideiglenes forgalmi rendre vonatkozó javaslatunkat, fel sem merült bennünk, hogy a kormány ne értene ezzel egyet, hiszen - ahogy ez egy két évvel ezelőtti interjúból kiderül - a kormány közlekedési államtitkára, Vitézy Dávid is ezt támogatta. Sebaj, a budapestieknek lesz módjuk arra, hogy a valódi tapasztalatok alapján, a pártos hisztériakeltést és az ostoba propagandát félretéve hozzák meg a város egésze számára legjobb döntést!
https://www.facebook.com/100044360412900/videos/850019979658089/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Bukhatja a főváros az állami támogatást

Orbán Viktor miniszterelnök egy szerződésre hivatkozott, amikor az év végi Kormányinfón arról kérdezték, hogy megkapja-e a főváros a kormány által ígért hatmilliárd forintot a Lánchíd felújításához.

„Úgy tűnik, a miniszterelnök nem tudja, hogy a kormány nem kötötte meg a támogatási szerződést a Fővárosi Önkormányzattal, bár erre számtalan ígéretet tett,

-- de végül nem történt meg. Ez nem a fővároson múlt, ők minden adatot beküldtek

– mondta a Szabad Európának Tüttő Kata főpolgármester-helyettes.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának 2020. október 15-i ülésén hozott határozatában ugyanakkor szerepel, hogy a tanács „fenntartja annak szükségességét, hogy a felújítással érintett közúti szakaszon a gépjárműforgalom teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónap időtartamot”.
https://www.szabadeuropa.hu/a/perc-egy-ev-tiltakozas-demonstracio-a-semmiert/32189693.html
___

Elsőként kerékpárral a felújított Lánchídon
Pénteken délután négy órától órától a kerékpárosok, motorosok és a BKK járművei újra használhatják a hidat. A gyalogosoknak még várniuk kell.
https://www.szabadeuropa.hu/a/elsokent-kerekparral-a-felujitott-lanchidon/32180091.html
(videó)

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A prágai Károly hídon a vár és a belváros között 1965-ig önfeledten robogott az autó-, villamos- és buszforgalom.
Akkor azonban Gregor Vánoče főpolgármester átadta a gyalogosforgalomnak. :(
Prága pillanatok alatt tönkrement. Az átkelő hiányában lakosai éhezni kezdtek, a boltok bezártak, az üvegesek és mosógépszerelők csak České Budejovicénél kelhettek át a tajtékzó Moldván, ezért hatalmas többlet szmog-kibocsátással csődbe mentek. Az ablakok betörve, a ruhák pedig büdösen maradtak. A pestisjárvány már csak néhány áldozatot követelt, mert aki nem halt éhen, az elmenekült. A város egykor híresen gyors közlekedési hálózatán azóta is csak a szél görgeti az ördögszekereket.
Szerencsére a turizmus gyorsan reagált, és néhány éven belül Budapestre költözött, hogy gyönyörködhessen a József Attila utca világhírűen karcsú árkádoszlopaiban és járdáiban, az alagút ódon illatában, és a Lánchíd nemzetközi szinten is egyedülálló kerékpáros akadályjárdájában.
A hosszú záridős csillagfotózást csak világörökségi háttérrel és bemozdulásmentes buszokkal kedvelő fényképészeket charter járatok szállították hozzánk a világ minden tájáról.
A város egyre szebben fejlődött, mikor időgépével 57 évnyi távolságból egyszercsak megjelent a magyarosított nevű gonosz prágai főpolgármester, hogy megkezdje Budapest visszalökését is a kőkorszakba... :( :(
https://www.facebook.com/kurtigabordezso/posts/pfbid025UzKeR1W75jS1SMQTqrvRJGQ2cHCDqkDYKyJfL7d75ATihXMmoZbQSqMmvjHLEbcl
-- Kürti Gábor Dezső

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Ha a felújított Lánchíd autómentes marad, az óriási lehetőség a városnak

Ma délután visszakapta a Lánchidat a főváros: megnyílt a busz- és kerékpáros forgalom előtt az útpálya, bár a híd teljes átadására, valamint arra, hogy gyalog is át lehessen kelni rajta, még fél évet várni kell. A híd visszanyerte néhány régi, hiányzó részletét, és a háború előttire emlékeztető, háromágú kandelábereket kapott. A legnagyobb változás azonban, hogy személyautók egyelőre nem hajthatnak fel rá. A végleges forgalmi rendről csak a féléves tesztidőszak után döntenek, de ha megmarad a forgalomcsillapítás, mindkét hídfő sokkal élhetőbb környékké válhat.

A híd teljesen csak jövő nyár elejére készül el. Ami hátravan – a járdák rekonstrukciója, ami miatt most még gyalogosan sem használhatjuk a hidat, valamint a hídszerkezet alsó részének felújítása és a hídfők rendezése – valóban elvégezhető az úttest lezárása nélkül. Az átadásig hátralévő fél év pedig az új forgalmi rend tesztidőszakának minősül: a személyautók ugyanis nem térhetnek vissza a Lánchídra. Egyelőre.

Karácsony Gergely főpolgármester: a döntést nem a kormány fogja meghozni, hanem a budapestiek, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának korábbi határozata
https://budapest.hu/Documents/2020_02_27_FKT_hatarozatok.pdf
pedig nyitva hagyta a végleges forgalmi rend meghatározásának lehetőségét a felújítás befejezéséig. (Ezt a 2020 februárjában elfogadott dokumentumot a kormány részéről Gulyás Gergely és Fürjes Balázs írta alá, a mainál még racionálisabb viszonyok között.)

A híd forgalomcsillapításának ügye az elmúlt évtized egyik legfontosabb várospolitikai vitája. A felújítás tervezése még bőven a Tarlós-érában, 2011-ben kezdődött meg, és azonnal felvetődött, hogy érdemes lenne összekötni a híd szerepének újragondolásával. A Lánchídhoz hasonló történelmi hidakat húsz-harminc évente fel kell újítani ahhoz, hogy jó karban maradjanak, és a másfél-két évig tartó lezárás után sokkal könnyebb az autóforgalmat nem visszaengedni a hídra, mint egyik napról a másikra kitiltani róla. Akik a híd forgalmának csillapítását szorgalmazták, tudták, hogy ilyen alkalom a 21. század közepéig nem adódik ismét. A mai nappal életbe lépő „ideiglenes forgalmi rend” egy lépéssel közelebb visz e cél megvalósulásához, hiszen jövő nyáron csak meg kell nyitni a gyalogosok előtt a járdákat, és előáll az a lecsendesített forgalmú, elsősorban a tömegközlekedést szolgáló híd, amely a Lánchíd ideális állapota lehet.

A Lánchíd forgalomcsillapítása melletti érveket Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke szedte össze nemrég egy számokkal is alaposan megtámogatott cikkben.
https://telex.hu/velemeny/2022/10/28/lanchid-kerekparosklub-forgalomcsillapitas

A BKK három lehetséges változatot elemzett:
https://bkk.hu/fejlesztesek/lanchid/a-lanchid-forgalmi-szerepe-a-felujitas-utan/

(1) a korábbi forgalmi rend visszaállítását;
(2) a forgalomcsillapítást és
(3) a Lánchíd egyirányúsítását Pestről Buda felé.

A középső változatot találták a legjobbnak, vagyis azt, hogy a hídra csak a tömegközlekedés járművei, a taxik, a motorkerékpárosok és a kerékpárosok hajthatnak fel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Lánchíd mindkét hídfőjéhez kikerült egy behajtani tilos tábla a személyautók számára, magán a hídon pedig két sáv fut végig záróvonallal elválasztva, és mindkettőre fel van festve a kerékpáros nyom. Nem a legfontosabb kérdés, de mégis felmerülhet az emberben, ha a hídról felnézve meglátja a Karmelitát a Várhegy tetején, hogy mi a helyzet a megkülönböztető jelzést használó autókkal. A főváros kérdésünkre azt mondta, hogy a hidat kék villogóval is lehet használni.

Ez a forgalmi rend gyakorlatilag megfelel annak, amit a Kerékpárosklub és más szakmai szervezetek régóta javasoltak. A koncepció abból az alapvetésből indul ki, hogy a korábbi forgalmi rend a közlekedés egyetlen szereplőjének sem volt jó a híd adottságai miatt. ...

A felújítás másfél éve bebizonyította, hogy a személyautóval közlekedők találtak a Lánchíd helyett alternatív útvonalakat, nem omlott össze Budapest közlekedése” – mondja Balogh Samu várostervező, a főpolgármester kabinetfőnöke. „Akkor érdemes véglegesíteni az ideiglenes forgalmi rendet, ha a tesztidőszak tapasztalatai alapján a budapestiek támogatják, és ha beválik. Nyár elején mindenképpen feltesszük ezt a kérdést szavazásra a fővárosiaknak, valószínűleg az internetes és az offline voksolási lehetőségek kombinációjával.”

A Lánchíd szerepe a híd szűk áteresztőképessége miatt eddig is jelentéktelen volt a budapesti autóközlekedésben (a hidakon áthaladó autók mindössze 4 százaléka használta), és ez a forgalom az elmúlt másfél évben észrevétlenül szétoszlott a Margit híd, az Erzsébet híd és a Szabadság híd között. A hídon mostantól négy buszjárat halad át, a 105-ös, a 178-as, a 16-os és az új 216-os. A BKK számításai szerint a forgalomcsillapítás révén a dugók megszűnnek, ami csúcsidőszakban a buszoknak 5 perces menetidő nyereséget jelent. A Lánchíd szerepe a közösségi közlekedésben ezzel felértékelődik, és a korábbinál gyorsabb és kényelmesebb kapcsolatot teremt Pest belső része és a Vár, illetve a Naphegy és Németvölgy között. Az új buszmenetrendet élesen bírálta a Közlekedő Tömeg civil szervezet, akik úgy látták, a BKK egyáltalán nem aknázta ki a forgalomcsillapításban rejlő lehetőséget, sőt a járatok átszervezése, illetve megritkítása a korábbinál rosszabb helyzetet teremt. ...

Felvetődhet a kérdés, hogy miért nem lett a Lánchídból kizárólag gyalogosok és kerékpárosok által használt átkelő, mint mondjuk a prágai Károly híd vagy a római Angyalhíd. A fő ok az, hogy erre a Lánchíd adottságainál fogva alkalmatlan: nem annyira ősi, mint ezek, eleve sok szekér áthaladására tervezték, ezért már William Tierney Clark, a híd tervezője is a gyalogos- és a járműforgalom szétválasztását látta szükségesnek. A Lánchíd annak idején az egyetlen állandó átkelő volt az ország két fele között, vagyis jellegénél fogva közúti híd: a közepéről, az úttestről nem látni semmit, a folyóra és a városra csak a konzolosan kiugró járdákról nyílik kilátás. Másrészt a Lánchídra a tömegközlekedésnek szüksége van, az Alagúttal együtt nélkülözhetetlen. A forgalomcsillapítás mellett az egyik legerősebb érv, hogy a híd ezen a módon képes gyors és sűrű követésű buszos kapcsolatot biztosítani a pesti belváros és Buda között. ...

A Lánchíd új forgalmi rendje a BKK szerint 3000 napi egységjárművel (ez a járműforgalom bevett mértékegysége) csökkenti a pesti alsó rakpart forgalmát, vagyis hozzájárulna ahhoz, hogy gyalogosbarát, csillapított forgalmú út és sétány legyen a Duna-parton – ez az Országház és a Margit híd közötti szakaszon már megvalósult, mindenki láthatja a valóságban is, hogy jól működik. A főváros még a Tarlós-korszakban elkezdte tervezni a teljes belvárosi alsó rakpart átépítését. Ez a munka jelenleg is folyik, októberben Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy megállapodást kötöttek tizenhat civil szervezettel a rakpart átalakításának alapelveiről, és az egyes szakaszok konkrét kialakításáról; ez a dokumentum a Lánchídtól délre eső Jane Haining rakpartot teljes egészében gyalogos sétányként határozza meg. A BKK a Főmterv és a Korzó Stúdió konzorciumával kötött szerződést a Széchenyi rakpart, a Clark Ádám tér és a Széchenyi tér átalakításának megtervezésére, ezek a tervek is készülnek, bár a Széchenyi tér kikényszerített államosítása és átadása az V. kerületnek nyilvánvalóan megnehezíti a projekt tető alá hozását.

A Lánchíd esetében a műemléki helyreállítás nem hoz a híd megjelenésében látványos változásokat. Döntően az 1949-es és ezáltal az 1915-ös állapot megőrzésére és a természetes romlás, főként az acélszerkezetet kikezdő, az útsózás miatt egyre gyorsabban súlyos károkat okozó korrózió kijavítására korlátozódik.

A restaurálással az új Lánchídra is továbböröklődő, apró szabálytalanság észrevétlenül emlékeztet rá, hogy mennyi kisebb-nagyobb változáson esett át a történelem folyamán a híd, minden látszólagos állandósága ellenére.

Bővebben:
https://www.valaszonline.hu/2022/12/16/lanchid-felujitas-forgalomcsillapitas-kozlekedes-hidfpk-uj-lampak/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A felújítás utolsó ütemében 2022. december 16-án, délután a közösségi közlekedés (*) számára megnyitják a közúti részt, ennek köszönhetően az alábbi tömegközlekedési változások lépnek életbe:
Autóbusz:
• 16: Széll Kálmán tér M - Deák Ferenc tér M
• 105: Apor Vilmos tér - Széchenyi Lánchíd - Gyöngyösi utca // ritkábban, a híd felújítása előtti állapothoz képest felére csökkentett mennyiségi szolgáltatással, összehangolva a 178-as autóbuszokkal
• 178: Naphegy tér - Széchenyi Lánchíd - Gyöngyösi utca // ritkábban, a híd felújítása előtti állapothoz képest felére csökkentett mennyiségi szolgáltatással, összehangolva a 105-ös autóbuszokkal
• 110E: 2022. december 16-án, üzemzárással megszűnik.
• 216: Deák Ferenc tér M - Dísz tér // régi-új járat, a Budai vár pesti oldali ellátását segíti, a közegészségügyi vészhelyzet elején szüntették meg. Szóló autóbuszokkal közlekedik.
• A Széchenyi Lánchíd továbbra is munkaterület, gyalog nem kelhetsz át rajta.
Éjszaka:
• 916: Széll Kálmán tér - Clark Ádám tér - Uránia
• 990: Rákoskert - Rákoskeresztúr - Normafa
Minderről bővebben a HBweb Aktuális rovatában is olvashatsz:
http://hbweb.hu/hirek/hir.htm

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Péntek délutántól szabad a Lánchíd a buszok, a taxik és a kerékpárosok számára! :)
https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/pfbid0299BQ5r4bXswTCDCLpgSsn2ag32ZXGXWFnvub8dQJBHgMmvzYTvQAofrrXoRe6Z2Nl

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Friss képek a Széchenyi Lánchíd rekonstrukciójáról
https://www.instagram.com/p/Cl5zZGFoAyw/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Befejeződött a Clark Ádám téri körforgalom visszaépítése, amelyet a Lánchíd felújítása miatt tavaly májusban alakították át – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A Clark Ádám téri körforgalom aszfaltját a november 19-20-i hétvégén marták fel, és helyreállították a korábbról ismert „nagy” körforgalom nyomvonalát, majd november 26-án és 27-én az aszfaltozáson, valamint a burkolati jelek felfestésén túl megépült a forgalomelválasztó szigetek többsége, és azok szegélye is. A virágágyásba már bekerült a növényzet visszatelepítéséhez szükséges humusz.

A következő hetekben – a forgalom fenntartásával – befejezik a még hátralévő kisebb építési munkákat, és még december közepe előtt visszatelepítik a téli időjárásnak megfelelő növényzetet, illetve füvesítenek a tér közepén.

A BKK azt közölte, hogy a Lánchíd felújítása továbbra is az ütemtervnek megfelelően, a költségkereten belül halad. A kivitelező szakemberei a pesti után a budai pilont körülölelő állványzat útpálya fölötti részét teljesen lebontották, véget értek a jelentősebb kőmunkák a magasban, de az útpálya körüli, illetve alatti részeken még tartanak.

A budai parti nyílásban lévő festősátrat hamarosan lebontják, mert ezen a területen már befejeződött az alsó láncszakaszok és a híd acélszerkezetének korrózióvédelme, továbbá folyamatosan szerelik a helyükre a merevítőtartót fedő recés lemezeket az útpálya és a járdák között – írták.
https://telex.hu/belfold/2022/11/28/clark-adam-ter-korforgalom-visszaepites-lanchid-felujitas-bkk

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Miután a híd felújításának első szakasza az ütemterv szerint befejeződött, és a próbaterhelés is sikeres volt, a főváros úgy döntött, december közepétől részben visszaterelik a forgalmat a hídra. Bár bejegyzésében Karácsony nem ír arról, hogy az autók mikor térhetnek majd vissza a hídra (ha egyáltalán visszatérhetnek), azt hangsúlyozta:

„A felújítás eddig eltelt másfél évében hozzászokott a város forgalma ahhoz, hogy nélkülöznie kell a Lánchidat, a szomszédos hidak forgalma alig észrevehető mértékben változott. Miközben a városi forgalom alkalmazkodott a felújításhoz, azt lassan elfeledjük, hogy a Lánchíd korábban az állandó belvárosi dugók és torlódások helyszíne volt.”

A főpolgármester említést tett azokról a civil szervezetekről is, amelyek az autósforgalom csökkentését követelték a Lánchídon. Hozzátette, „erre a következtetésre jutottak azok a budapestiek is, akik a közösségi gyűlésünk keretében foglalhattak állást a Lánchíd jövőjéről”.

-- A főváros úgy döntött, december közepétől a buszok, taxik és kerékpárok térhetnek vissza a hídra, a gyalogosok pedig várhatóan 2023 őszén. A Lánchíd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán kell döntenie a fővárosi közgyűlésnek.

A hídon növelik a buszok számát (16, 105, 178), új járatot is indítanak, a felújítás következő szakaszában a gyalogosok által használható szakaszokat újítják fel.
https://telex.hu/belfold/2022/11/18/karacsony-gergely-budapest-lanchid-busz-taxi-kerekpar

A Lánchíd felújításáról korábban ebben a cikkben írtunk bővebben:
https://telex.hu/belfold/2022/10/28/december-kozepere-elkeszul-a-lanchid-uttestje-buszok-varhatoan-hasznalhatjak

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Terhelési próba, Lánchíd
https://www.facebook.com/FortepanArchivum/posts/pfbid0yCKDGiKtTpad9DyzdxBnfn7kxhjb4VAibZ6hnwa5GYjax7QACFnaoSKQDhVjExktl
1949.
Fortepan/Uvaterv

Válasz

M Imre üzente 1 éve

24, egyenként 20 tonnás tehergépkocsival tesztelték a Lánchíd teherbírását. Az elsődleges adatok alapján jól vizsgázott az átkelő, amelynek a felújítása továbbra is az ütemtervnek megfelelően és a költségkereten belül zajlik – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A szombati statikus és dinamikus próbaterhelésen a szakemberek azt mérték, hogy milyen alakváltozásokat idéz elő a Lánchíd szerkezetében, ha annak meghatározott pontjain 20 tonnás tehergépkocsik állnak. Ezenkívül természetesen azt is mérték, hogyan viselkedik az átkelő, ha nagy tömegű jármű halad át rajta 5, 20 és 30 kilométer per órás, valamint a tehergépkocsival biztonságosan elérhető legnagyobb sebességgel.

A próbaterhelés méréseit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének szakemberei végezték. Ehhez 24, egyenként 20 tonnás teherautót használtak tucatnyi teherállásban, időnként üres útpályával, máskor egy vagy két sorban, egyszerre 12 vagy 24 járművet felsorakoztatva az előre meghatározott pozíciókban.

Eközben a hídról és a Duna-partról 0,5 milliméter pontosságú geodéziai műszerrel mérték a híd lehajlását. A lánckötegeken, a függesztőrudakon, a bent maradó, régi hídszerkezeten, illetve az új acélpályán elhelyezett nyúlásmérő bélyegek segítségével azt figyelték, milyen alakváltozások jelennek meg a szerkezetben, és milyen feszültségek keletkeznek az egyes elemekben. A budai pillér tetején lévő koronasaru-teremben a koronasaru elmozdulását is monitorozták.

Az eredmények teljes körű értékelése még folyamatban van, de az elsődleges adatok alapján a Lánchíd jól vizsgázott: a terhelés során mért értékek megegyeztek a szakemberek által számított értékekkel.

A Lánchíd felújítása 2021 tavaszán kezdődött az A-Híd Zrt. kivitelezésében. Hazánk egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének korszerűsítése a tervek szerint 2023-ban fejeződik be. November 9-én, szerdán elkészült az átkelő aszfaltozása, másnap pedig a Lánchíd pesti hídfőjét díszítő kőoroszlánok is visszatértek az eredeti helyükre.
https://24.hu/kozelet/2022/11/12/husztonnas-kamionok-terheles-lanchid-felujitas/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A Széchenyi Lánchíd és a Várhegyi Alagút felújítása – A Közlekedési tanulmányterv tanulságai

A Széchenyi lánchíd és a Várhegyi alagút küszöbön álló felújítása lehetőséget adott a térség közlekedési helyzetének elemzésére, a konfliktus pontok feltárására. A forgalom zavartalanabb lefolyásának elősegítésére két lényegesen eltérő változatot vizsgáltunk. Az első szerkezeti átalakításokkal járna, így örökségvédelmi szempontból került elvetésre. A második közlekedéspolitikai elhatározás, átszervezés kérdése, mely a döntéshozók álláspontja szerint nem időszerű. Vajon megengedheti-e magának Budapest, hogy a szívében majd 3 km hosszon a Dunán ne lehessen személyautóval átkelni? Vagy épp a részleges korlátozások tennék többek számára átjárhatóvá a hidat? Tanulmányunkban igyekeztünk részletes képet alkotni a lehetséges hatásokról, azonban a felújítás alatti lezárás tapasztalatai lehetnek az igazán mérvadóak.
https://utugyilapok.hu/cikkek/a-szechenyi-lanchid-es-a-varhegyi-alagut-felujitasa-a-kozlekedesi-tanulmanyterv-tanulsagai/
A Széchenyi Lánchíd és a Várhegyi Alagút felújítása – A Közlekedési tanulmányterv tanulságai (pdf)
https://utugyilapok.hu/wp-content/uploads/2015/12/UL_06_07.pdf

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Leaszfaltozták a Lánchíd átkelőjét, szombaton pedig jöhet a híd próbaterhelése 24 darab 20 tonnás teherautóval, írta közleményében a Budapesti Közlekedési Központ.

Szerdán a kivitelezők elvégezték a Lánchíd aszfaltozását. Egyetlen nap alatt felkerült a hídfők közötti, mintegy 2400 négyzetméternyi területű útpályára a legfelső, úgynevezett kopóréteget jelentő hengerelt aszfalt. Ezután következnek a széleket borító öntött aszfaltcsíkok, valamint a szegélyek bevonatrendszerének kialakítása és útburkolati jelek felfestése. Ez azt jelenti, hogy a végéhez közeledik a Lánchíd teljes, 18 hónapos lezárása.

A hídpályát december közepén visszakapja a forgalom, de a járdákon és az aluljárókon még jövőre is dolgoznak majd a szakemberek.

A következő hetekben a csatlakozó részeken folytatódik a munka, elkezdik például a Clark Ádám tér helyreállítását, és az eredeti, nagy körforgalom visszaépítését.

Szombaton, november 12-én lesz az átkelő próbaterhelése, amelyben 24 darab 20 tonnás teherautó vesz részt. A próbaterhelés idejére ideiglenesen lezárják a közúti forgalom elől a Halász utca és a Döbrentei tér közötti rakpartszakaszt.

A próbaterhelés utáni hetekben elbontják az elkészült útpályáról a pilonok ideiglenes állványzatát, és folytatódik a közvilágítás kiépítése is új kandeláberek kihelyezésével.

A tervek szerint 2023 őszéig tartó kivitelezés többek között a járdák felújításával és a műemléki elemek rekonstrukciójával folytatódik, így az érintett területek továbbra is kordonnal elzárva a munkaterület részét képezik.
https://telex.hu/gazdasag/2022/11/09/leaszfaltoztak-a-lanchidat-felujitas

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A Lánchídra a belvárosi kerékpárforgalomnak égető szüksége lenne, eddigi kiesése pedig alig növelte a szomszédos hidak autós forgalmát. Mivel gyalogos hídnak nem alkalmas, hálózati szerepe pedig a tömegközlekedés számára is nélkülözhetetlen, kompromisszumként egy sebességkorlátozott busz-kerékpársáv lehetőséget adna a tömegközlekedés fejlesztésére és gyorsítására, és alternatívát kínálna a taxival és motorral közlekedőknek is, írja véleménycikkében Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke.

A két évtizede növekvő kerékpáros közlekedést Budapest fejlesztései elsősorban a személygépjármű-forgalom kímélésével, és a gyalogosforgalom kárára támogatták. Ebben a Bartók Béla út és Nagykörút hozta az első változást. Átalakításukat a Balázs Mór Terv, majd a Fővárosi Közgyűlésben 3 éve egyhangúan elfogadott Budapesti Mobilitási Terv tette lehetővé, melyek a tömegközlekedés és gyaloglás növelése mellett a kerékpáros közlekedés részarányának ötszörözését is stratégiai és várospolitikai céllá tették.
https://telex.hu/velemeny/2022/10/28/lanchid-kerekparosklub-forgalomcsillapitas

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Így készült a Lánchíd LEGO-oroszlánja

80 fő részvételével, Dóczy Balázs tervei alapján, három hét nonstop munkával készült az a LEGO-oroszlán, amely október 27-én néhány órára kikerült a felújítás alatt álló Lánchíd pesti hídfőjére, kőből faragott eredetije helyére. A 850 ezer alkatrészből álló, vázával együtt közel 3 tonnás, 5,8 méter hosszú szobor a bemutatkozás után átkerült a Clark Ádám térre, ahol november végéig megnézhető – mi pedig azt néztük meg, ahogy készül.
https://24.hu/tech/2022/10/28/lego-oroszlan-lanchid-epites-doczy-balazs/
(videó)

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Aki a Lánchíd oroszlánjait alkotta – Városszerte találkozhatunk Marschalkó János szobraival
https://pestbuda.hu/cikk/20210301_aki_a_lanchid_oroszlanjait_alkotta_varosszerte_talalkozhatunk_marschalko_janos_szobraival

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A sóskúti mészkőből készült szobrokat több kőtömbből faragták, egy oroszlán három részből áll össze

Az elemek tömege egyenként 2,8 tonna, 5,5 tonna és 4,3 tonna. Egy kőoroszlán összesen tehát 12,6 tonna, vagyis valamelyest nehezebb, mint egy alacsonypadlós, városi szóló autóbusz utasok nélkül.

Miután a szakemberek eltávolították a szoborelemeket összekötő cementfugát, a kődarabokat egyesével, toronydaruval emelték le csütörtökön a háromméteres gránittalapzatról a pesti oldalon. A budai oroszlánok várhatóan néhány héten belül mennek a restaurátor-műhelybe.

Az eredeti darabjaikra bontott oroszlánok műterembe szállítása után a restaurátorok először felmérik, hogy milyen állapotban vannak a szobrok, ezután megerősítik azokat. Mivel a mészkő a környezeti hatások miatt „elgipszesedik”, megköti a szennyeződéseket, a felszíne pedig elszíneződik, először különleges vegyszerekkel kel megtisztítani a szobrokat. Csak ezt követően pótolhatják a hiányzó darabokat, és végezhetik el rajtuk a szükséges javításokat.

A szobrok mérete és tömege külön kihívást jelent majd a restaurálás során, hiszen a műtermi mozgatásukhoz ugyancsak nagy teherbírású gépekre van szükség.
https://www.octogon.hu/design/bucsuznak-a-lanchid-oroszlanjai/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Ilyet sem látsz mindennap: visszatértek az oroszlánok Budára
https://www.facebook.com/bkkbudapest/videos/796167238322053/?comment_id=547698960495971
https://www.facebook.com/bkkbudapest/videos/648418736635275?comment_id=629670198626370

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Lánchíd-felújítás: megszépültek az oroszlánfejek és a címerek

Hamarosan teljesen megújulnak a Lánchíd pesti hídfőjét díszítő kőoroszlánok talapzatai, ahová a „ráncfelvarráson” átesett szobrok még az ősszel visszatérnek. Régi fényében pompázik majd a „Széchenyi - Lánczhíd” felirat is, amely újra felkerül a talapzatokra.
Közben a szakemberek már az utolsó simításokat végzik a pesti pilon kőfelületein. A hídpályát a tervek szerint idén decemberben visszaadjuk a forgalomnak.
https://bkk.hu/hirek/2022/09/lanchid-felujitas-megszepultek-az-oroszlanfejek-es-a-cimerek.8153/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A Lánchíd pesti hídfőjének homlokfelületén már tavasszal javították az eredeti mészkőelemeket. Épp, hogy elkészült, a magasságkorlátozást figyelmen kívül hagyó kamionoknak köszönhetően újra megsérült. :-o

A sérült burkolati elemeket ma cserélték, a nyitott rakpart ideális, autómentes környezetet teremtett a javítási munkához.
https://www.facebook.com/bkkbudapest/posts/pfbid02KGuPeut4s7RrR7ZovJzeXjmAsFFMXYEKWN8jnqhivtAmyvaXvyHkDkpdgUeFD7J6l
-- BKK - Budapesti Közlekedési Központ (képek)

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A Lánchíd felújításához kapcsolódva tavaly májusban
https://bkk.hu/fejlesztesek/lanchid/hirek/buvarok-vizsgaljak-at-a-dunat-a-lanchidnal.6405/
kezdődött az átkelő vízi környezetének fém- és lőszermentesítése. A szakemberek több hatalmas roncsot találtak a folyóban, ezért most visszatértek, hogy kiemeljék azokat, és így be tudják fejezni a lőszermentesítést. A roncsok többsége régi híddarab, mely akkor került a Dunába, amikor a Lánchidat a II. világháború végén felrobbantották.

Mindeközben a Lánchíd felújítása továbbra is az ütemterv szerint halad:

• a híd parti nyílásaiban elkészült az új acélpálya szigetelése, és már felkerült a szigetelést védő öntött aszfaltréteg is;

• elkezdődött az új dilatációk beépítése (ezek a szerkezetek fedik le a hídon lévő tágulási hézagokat, és lehetővé teszik a híd alakváltozásait, miközben elviselik a forgalmi terhelést),

továbbá

• utolsó üteméhez értek az acélszerkezeti javítások, amelyek már csak pesti hídfő környezetében zajlanak.

Hazánk egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének korszerűsítése a tervek szerint 2023-ban fejeződik be, de az útpálya már ez év végén elkészül.

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a
http://www.lanchid.hu/
oldalon folyamatosan nyomon követhetők, a felújítás eddigi jelentősebb eseményeit pedig ezen itt
https://bkk.hu/fejlesztesek/lanchid/idovonal/
érhetik el.
https://bkk.hu/hirek/2022/09/ismet-munkaban-a-buvarok-a-lanchidnal-elokerult-egy-tortenelmi-korlatdarab.7981/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Hatalmas mérföldkőhöz érkezett a Lánchíd felújítása: immáron teljes hosszában végig lehet sétálni a hídon. :)

Rekordidő alatt elkészült az új acél útpálya, amely a régi, elöregedett vasbeton-pályaszerkezetet váltotta fel. A behelyezett pályatáblák a híd teljes hosszán egybefüggő részt alkotnak, ennek köszönhetően már végig lehet sétálni a Lánchídon. Persze ezt a sétát egyelőre csak a hídon dolgozók tehetik meg. A hídpályát várhatóan év végén vissza is adjuk a forgalomnak.

Minden információ a felújításról:
https://bkk.hu/fejlesztesek/lanchid/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A Lánchíd felújításán dolgozókat a hőség sem állítja meg!
Látványosan halad Lánchíd megszépülése: hamarosan a helyükre kerülnek az új útpályát alkotó utolsó acéltáblák is, miközben a híd közepén felállított festősátrakban tovább folynak a korrózióvédelmi munkák.
A kivitelezés a harmadfokú hőségriasztás alatt sem lassul, ugyanakkor ebben az időszakban kiemelten figyelnek a munkaterületen dolgozók egészségére.
Minden információt megtaláltok a felújításról itt:
https://bkk.hu/fejlesztesek/lanchid/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Újabb szakaszába lép a Lánchíd felújítása, ezért ideiglenesen változik a budai alsó rakpart forgalmi rendje.
Átépítik a budai hídfőnél a partközeli – a rakparti forgalom mellett eddig hozzáférhetetlen – szerkezeti részeket, illetve kijavítják az acélszerkezeten lévő hibákat. Emiatt is június 20-tól augusztus közepéig ideiglenesen lezárják a közúti forgalom elől a budai alsó rakpartot a Halász utca és a Döbrentei tér között.
Ezzel párhuzamosan viszont a pesti alsó rakparton ebben az időszakban a hét minden napján, így hétvégente is lehet majd gépjárművel közlekedni.
Tudom, hogy mint a legtöbb felújítás, a Lánchíd megszépülése is kényelmetlenséggel jár. De kötelességünk óvni, vigyázni arra az örökségre, amit elődeinktől kaptunk, hogy aztán tovább adhassuk a gyerekeinknek úgy, hogy ők is büszkék lehessenek rá. Ebből az örökségből pedig talán a legszebb Budapesten a Lánchíd.
Köszönöm mindenki megértését és türelmét!
-- Karácsony Gergely

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Elkezdődött a medernyílás pályaszerkezetének, valamint a láncok alsó szakaszának rozsdásodás elleni védelme a Lánchídon. A munkához sátrakat állítottak fel, amelyeket folyamatosan mozgatnak majd a szakemberek. Emellett már a parti nyílásokban is folyamatosan helyezik be az új acél pályatáblákat, és jól haladnak a helyszíni kőmunkák.
https://bkk.hu/hirek/2022/04/satrak-alatt-kezdik-festeni-az-uj-palyaszerkezetet-a-lanchidon.7531/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az utolsó simításokat végzik a restaurátorok a Lánchíd pesti hídfőit díszítő kőoroszlánokon.

A budapesti Lánchíd híres kőoroszlánjai egyenként több mint tíz tonnát nyomnak. A helyszínről elszállított szobrokat megtisztították, kijavították, a hiányzó részeiket pedig pótolták, így előreláthatólag az ősszel megszépülve térhetnek vissza a helyükre. Az újpesti műhelyben dolgozó szakemberek különleges, kőkiegészítő habarccsal kijavították a feltárt hibákat, valamint szénszálas csapok alkalmazásával visszaillesztették, illetve újraépítették az elkopott vagy kitört fogakat. A különálló, nagyobb darabokkal majd később, a hídnál egészítik ki a szobrokat.

Fontos, hogy a restaurátorok csak olyan részeket pótoltak, amelyek korábban is bizonyíthatóan léteztek. Nem építettek be tehát olyan fogat, amely eredetileg nem volt a szobor része. A koncepcióhoz tartozott az is, hogy az oroszlánok felszínéről nem tüntették el az idő valamennyi nyomát. Megtartották például azokat az apró gödröcskéket, amelyek a mészkő felületén az elmúlt 170 esztendőben természetesen keletkeztek. Ezért a javítások és pótlások elvégzése után a restaurátorok kéziszerszámokkal alakították ki a szobrok felszínének – eredetivel megegyező – szerkezetét. A műhelyben végzett munkák utolsó állomásaként a restaurátorok most patinázást végeznek, vagyis mélyítik a nemrég beépített részletek színét, hogy azok tökéletesen illeszkedjenek a szobrok eredeti anyagához.

A szakemberek a budai oroszlánok restaurálásához is nekiláttak: megtisztították és fertőtlenítették a szobrokat, a hibák aprólékos feltárása ugyanakkor még nem ért véget. Miközben felmérik, milyen állapotban vannak a Lánchíd budai oroszlánjai – megvizsgálják, hogy a szobrok hol tartalmaznak idegen anyagot, kőbetétet vagy egyéb korábbi pótlásokat –, elkezdték eltávolítani a legmakacsabb szennyeződéseket. Mivel a mészkő a környezeti hatások miatt „elgipszesedik”, megköti a szennyeződéseket, a felszíne pedig elszíneződik, különleges, vegyszeres pakolásokat tesznek azokra a felületekre – például száj vagy a hajlatok környékére –, ahol a környezeti hatások nagyon sötétté tették az oroszlánok felületét. A budai oroszlánok megtisztításához orvosi lézert is használnak, hogy eltávolítsák a legmélyebben lévő, legmakacsabb szennyeződéseket. Ha ezzel végeznek, ugyanúgy járnak el, mint a pesti szobrok restaurálásakor: a szükséges megerősítések után elvégzik a hibatérképen megjelölt javításokat, és pótolják a hiányzó részeket.

A sóskúti mészkőből készült szobrokat több kőtömbből faragták, egy oroszlán három részből áll össze. A darabjaikra bontott pesti oroszlánokat még tavaly augusztus elején, ezt követően a budaiakat szeptemberben szállították el a hídfőkben lévő őrhelyeikről. A kőelemeket egyesével, toronydaruval emelték le a háromméteres gránittalapzatukról. Mire elkészül az útpálya, az oroszlánok is visszatérnek a Lánchídhoz. A szobrokat ugyanúgy három részben emelik a talapzatukra, majd ott, a munkaterületen illesztik és „ragasztják” össze őket homok, valamint a kiválasztott kötőanyag keverékével. A restaurátorok utolsó lépésként olyan végső felületvédelemmel látják el az oroszlánokat, amely késlelteti, hogy azok felületén újra szennyeződés jelenjen meg.
https://kreszvaltozas.hu/hir/hamarosan-visszaternek-az-oroszlanok/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Budapesten az elmúlt évtizedben harminc százalékkal nőtt a gépjárműforgalom, ha a trend folytatódik, Budapest minden útvonalán állandósul a torlódás. Videónkban Horváth László, a BKK projektmegvalósítási igazgatója beszél arról, hogyan kerülhetjük ezt el, miért végeznek egyszerre több nagy felújítási munkát Budapesten, és miért nem várhatott tovább a Lánchíd felújítása.
https://www.youtube.com/watch?v=rCZg-ixPGFE

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Oroszlánok, rozetták és koronasaruk – a felújítás alatt álló Lánchíd pesti pilonjában jártunk
2022. március 01.

A tavaly nyáron indult felújítás óta szinte hónapról hónapra változik a híd arculata, ahogy más-más részeit ölelik épp körbe állványok. Bár a hídon és a híddal kapcsolatban párhuzamosan nagyon sok munka zajlik, hiszen egyszerre dolgoznak az elszállított darabjain a restaurátor műhelyben, a hiányzó elemek pótlásán az öntőműhelyekben és gyárakban, és magán a Lánchídon is – alatta, a láncok felett, járdán, úttesten, sőt most már a bent a pilonokban is. Ide kapaszkodtunk most fel, hogy megnézzük, mi minden változott tavasz óta.
https://enbudapestem.hu/2022/03/oroszlanok-rozettak-es-koronasaru-a-felujitas-alatt-allo-lanchid-pesti-pilonjaban-jartunk/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az I. világháború előtti megjelenésüket kapják vissza a Lánchíd kandeláberei | 2022. február 7.

Az 1914-es megjelenésük szerint restaurálják és rekonstruálják a szakemberek a felújítás alatt álló Lánchíd történelmi, díszes világítóoszlopait. A híd eredeti közvilágítási oszlopaiból összesen négy nagy, három lámpatesttel felszerelt Széchenyi-korabeli bronzkandeláber maradt meg. A többi, mára elveszett lámpatestekről nincs részletes szakmai tervdokumentáció, ezért azokat korabeli fotók, dokumentumok és cikkek segítségével rekonstruálják.

A Lánchíd felújításának részeként restaurálják és rekonstruálják a szakemberek a világítóoszlopokat is, amelyeket már a bontási munkák kezdete előtt el kellett távolítani a hídról – írja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Az első kandelábereket ezért még a Lánchíd 2021. június 16-i teljes lezárásakor leemelték a hídfőről.
https://pestbuda.hu/cikk/20220207_az_i_vilaghaboru_elotti_megjelenesuket_kapjak_vissza_a_lanchid_kandelaberei

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Újabb mérföldkövéhez érkezett a Lánchíd felújítása: december 14-én, kedden a helyére került a medernyílásban az utolsó új acél pályatábla.

Ez a pályatábla csaknem 11 méter hosszú és 3,5 méter széles, a tömege 8 tonna. A városi szóló autóbusz hosszúságú elemet ezúttal is a különleges sínrendszeren közlekedő bakdaruval mozgatták a hídon, amelyet kifejezetten az átkelőre terveztek, és egyedileg gyártottak.

A Lánchíd felújítása során összesen 94 korszerű, trapézbordákkal merevített, úgynevezett ortotróp acél pályatáblát építenek be. Ezek jelentősen könnyebbek az elődeiknél, és már 50 darab került a helyére. A 380 méter hosszúságú Lánchídon 200 méternyi egybefüggő részt alkotnak a behelyezett pályatáblák.

További információk:
https://bkk.hu/hirek/2021/12/mar-vegig-lehet-setalni-a-lanchid-kozepen-az-uj-acel-palyatablakon.7043/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Szépen alakul a Lánchíd | 2021.09.10.

Egy szakaszon már a végleges színre festették a Lánchíd acél-láncsorát, a látvány egy ígéret, milyen lesz a felújított híd. Közben elbontják az aluljárókat.

Újabb szakaszához érkezett a Lánchíd felújítása, elkészült a medernyílásban az első felújított láncszakasz és megkezdődött a budai aluljáró bontása is. A felújított lánctagokat rozsdásodás elleni védelemmel látták el és le is festették, így már látható a Lánchíd új kékesszürke színe, amit úgy választottak ki, hogy az a lehető legjobban hasonlítson az eredetire. Az acél láncsorban lemezekből állnak a láncszemek és ezek tartják a függesztőrudakat, mindösszesen mintegy 23 ezer négyzetméternyi festendő felületet jelent.

https://kreszvaltozas.hu/hir/szepen-alakul-a-lanchid/

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke:
-- Menetrend szerint zajlik tovább a Lánchíd felújítása. Több újdonság is található a hídon, hoztam néhány friss képet a felújításról.
-- Szakaszosan állványozzák fel a hídpályát felfüggesztő láncszerkezetet. A faszerkeszeten belül fóliaréteget is felszerelnek. Erre a láncszemek megtisztításához van szükség, amit nagynyomású szemcseszórókkal végeznek.
-- A már megtisztított láncszemeken már látszik az új, felújítás utáni festés. A felújításkor igyekeztek az eredetihez leginkább hasonlító színt választani. Szerintem kifejezetten tetszetős ez a kékes szürke szín
-- Folyamatosan zajlik a híd öntöttvas korlátainak a leszerelése. A korlátok egy nagyfelújítás után kerülnek vissza eredeti helyükre.
-- Zajlik a budai oldalon a gyalogos-kerékpáros aluljáró átépítése is. Az aluljáró kibővül, szélesebb lesz, így biztonságosabban közlekedhetnek majd a gyalogosok és a biciklizők is.

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Gyártás alatt a Lánchíd új pályalemezei | 2021.07.23.

A felszedett vasbeton helyett acél pályalemezeket kap a budapesti Lánchíd. Az új elemek könnyebbek a lebontottaknál.

A múlt héten elkezdődött a Lánchíd pályaszerkezetének bontása, amely jelenleg is tart. Az elöregedett vasbeton pályalemezt felszeletelik és darabonként elszállítják. Mindeközben már legyártották a híd új acél-pályaszerkezetének első elemeit is Csepelen. A régi vasbeton helyett acél pályalemezek kerülnek ​a felújítás során a Lánchídra. A csaknem 100 új acéltábla darabonként mintegy 6 tonnát nyom, a megújult híd összességében mégis könnyebb lesz.

Az elöregedett vasbeton-pályaszerkezet helyére kerülő, úgynevezett ortotróp acéllemezek könnyebbek az elődeiknél, így csökken a híd súlya. További előnyük, hogy az acél jobban kombinálható a történelmi Lánchíd megmaradó elemeivel is. Összesen 94 db ilyen ortotróp acél pályalemez készül. A pályatáblák mérete pedig 3,4 x 7,3 méter, de készül több egyedi méretű, ennél nagyobb elem is. A lemeztesteket egy réteg korrózióvédelmi bevonattal látják el. Az új acél-pályatáblák beépítése elcsúsztatva követi majd a bontást és a Lánchíd megmaradó acélszerkezeteinek javítási és korrózióvédelmi munkáit. Az új pályaszerkezet elemeit közúton, különleges útvonalengedéllyel fogják a helyszínre szállítani.

https://kreszvaltozas.hu/hir/gyartas-alatt-a-lanchid-uj-palyalemezei/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Június 16-tól a Lánchidat pótlandó, menetrend szerinti átkelő hajó köti össze Pestet és Budát. A Mahart gyalogosokat, kerékpárosokat és kutyát is szállító hajója naponta, reggeltől estig közlekedik.

Június 16-tól a Lánchídra jó ideig akkor sem mehetünk fel, ha nagyon akarunk, mert megkezdődik a teljes lezárással járó felújítás; se autó, se bicaj, se gyalogos. Azonban két keréken és két lábon egészen sajátos perspektívából csodálhatjuk majd a munkálatokat: a Mahart ugyanezen a napon indítja Lánchíd átkelőhajóját a pesti Akadémia 1-es ponton és a budai a Jégverem utca között. A hajó a Jégverem utcai pontonról minden nap reggel 7 órakor indul, míg az Akadémiától reggel 7:15-kor. Az utolsó fuvar Budáról este 8 órakor, Pestről negyed 9-kor startol.

-- „A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) havi-, vagy az egy hónapnál hosszabb érvényességű bérleteit hétfőtől péntekig elfogadjuk” – tájékoztatta az enbudapestem.hu-t a Mahart. Szombaton és vasárnap, illetve bérlet hiányában az utasoknak az átkelésért fizetni kell.

A jegyek 2 éves kor felett, átkelésenként 500 forintba kerülnek. A kerékpárért 300 forintot kérnek egy útra, míg kutyáért, macskáért, és egyéb kisállatért szintén 300 forintot kell fizetni. Jegyek készpénzért és kártyával a hajón vásárolhatók.
További információk a cikkben:
https://enbudapestem.hu/2021/06/hajoval-a-lanchid-helyett/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Nézzétek meg videós összefoglalónkat a Lánchíd teljes lezárása alkalmából rendezett sajtótájékoztatóról

"A Lánchíd a magyar nemzeti összetartozás szimbóluma, a Lánchíd a polgári Magyarország szimbóluma, amely összeköti Pestet és Budát, és összeköti Magyarország történelmi tradícióit a jövőbe vetett hitünkkel – kezdte beszédét Karácsony Gergely főpolgármester a teljes lezárás alkalmából rendezett szerdai sajtótájékoztatón. – Éppen ezért igazi nemzeti ügy, hogy a Lánchíd felújítása megkezdődött, és a mai naptól a második szakaszához ért. Az elmúlt évtizedekben nagyon sok szó esett a Lánchíd felújításáról. Mégis mi vagyunk azok, akik a szavakon túl tetteket is fel tudunk mutatni. A Főváros önerőből, a kormányzati megszorítások ellenére bele tudott kezdeni a felújításba."
https://www.facebook.com/budapestmindenkie/posts/336579047834429

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Lánchíd-felújítás: elindultak a tényleges kivitelezési munkák!

Budapest, 2021. június 16. – Jelentős szakaszához ért a Széchenyi lánchíd felújításának folyamata. Június 16-án, szerdán hajnali négy órakor teljesen lezárták az átjárót és annak környezetét a gyalogos és közúti forgalom elől. Elindult a tényleges kivitelezés a munkaterületen: felmarták az aszfaltot a hídpályán, és leemelték a kandelábereket.

Megújul Budapest büszkesége, a Lánchíd, ezért június 16-án a kivitelező A-Híd Zrt. teljesen lezárta a forgalom elől. Szerda hajnali négy órától kezdve a gépjárművek, valamint a BKK nappali és éjszakai járatai mellett a kerékpárral közlekedők sem használhatják a dunai átkelőt. Mivel a híd járdáit már március 17-én lezárták, gyalog eddig sem lehetett átkelni a Lánchídon. A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a felújítás 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak.

Június 16-án nemcsak a Lánchidat, hanem a budai hídfőben lévő gyalogos-kerékpáros aluljárót is lezárták, ezért a budai rakparti sétányt és kerékpárutat használóknak is változtatniuk kell a megszokott útvonalukon. A Lánchíd felújítása változást hoz a fővárosban közlekedők életébe. A BKK és a Fővárosi Önkormányzat a türelmüket kéri, a forgalomzárás, valamint a felújítás részleteiről folyamatosan tájékoztatást ad.
https://bkk.hu/fejlesztesek/lanchid/forgalmi-informaciok/

A közbeszerzési eljáráson nyertes A-Híd Zrt. nettó 18,8 milliárd forintért újítja fel Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségét és jelképét. Cél, hogy Budapest a 150. születésnapjára 2023-ban méltó ajándékot kapjon – a megszépült Lánchidat!

„A Lánchíd a magyar nemzeti összetartozás szimbóluma, a Lánchíd a polgári Magyarország szimbóluma, amely összeköti Pestet és Budát, és összeköti Magyarország történelmi tradícióit a jövőbe vetett hitünkkel – kezdte beszédét Karácsony Gergely főpolgármester a teljes lezárás alkalmából rendezett szerdai sajtótájékoztatón. – Éppen ezért igazi nemzeti ügy, hogy a Lánchíd felújítása megkezdődött, és a mai naptól a második szakaszához ért. Az elmúlt évtizedekben nagyon sok szó esett a Lánchíd felújításáról. Mégis mi vagyunk azok, akik a szavakon túl tetteket is fel tudunk mutatni. A Főváros önerőből, a kormányzati megszorítások ellenére bele tudott kezdeni a felújításba.”

A BKK vezérigazgatója, dr. Walter Katalin elmondta: „Hazánk egyik legfontosabb kulturális örökségének felújítása nem tűrt halasztást. A BKK kollégái nagyon sokat dolgoztak, hogy végre elkezdődhessenek a munkák. Budapest közlekedésszervezőjeként közösségi közlekedési megoldásokkal segítünk az építkezés ideje alatt, így például a Hegyalja úton buszsávot alakítunk ki. Az utazás megtervezéséhez érdemes a BKK FUTÁR alkalmazást használni, amely valós idejű járatinformációk alapján számolja ki a megfelelő útvonalat.”

Az A-Híd Zrt. vezérigazgatója, Sal László hangsúlyozta, szerdától új fejezet kezdődik a Lánchíd felújításában, s elindul a tényleges kivitelezés: „A célunk az elmúlt hónapokban az volt, hogy felkészüljünk a teljes lezárás tizennyolc hónapig tartó időszakára. Egy ilyen történelmi híd rekonstrukciója összetett feladat, és mindig tartogat mérnöki kihívásokat, de tapasztalt kollégákkal vágunk bele a felújításba. Már elkészült a híd alá függesztett állvány, amelyen dolgozni fogunk, továbbá az építkezést kiszolgáló két bakdarut, valamint az első új acélelemeket is legyártották már. Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a következő két évben is csak azzal foglalkozunk, amihez a legjobban értünk: építünk és újjáépítünk.”

A Széchenyi lánchíd felújítása ezekre a feladatokra terjed ki:

• újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt;

• teljesen elbontják a gyalogos járdákat, majd újjáépítik azokat;

• a megmaradó acélszerkezeteket javítják, és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről;

• a gyalogos műemléki korlátokat felújítják, restaurálják;

• a föld alatti lehorgonyzókamrákat szigetelik, felújítják, valamint a budai oldalon lévő szellőzőket átépítik;

• kiépítik a lehorgonyzókamrák dunai árvízi védekezési rendszerét, ennek része a Duna-meder rendezése, roncs- és lőszermentesítése, a hajózási jelzések korszerűsítése;

• a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják;

• a kőoroszlánokat és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik;

• új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel;

• a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat felújítják;

• gyalogos átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között;

• kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket.

Fotógaléria:
https://bkk.hu/hirek/2021/06/lanchid-felujitas-elindultak-a-tenyleges-kivitelezesi-munkak.6525/

Válasz